beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nyemission väntas i TagMaster 
beQuoted nyhetsbrev 18 juli 2007
Nyemission väntas i TagMaster

Liksom år 2006 besökte beQuoted årsstämman i TagMaster även i år, 2007. Bolaget har bytt vd till internrekryterade Anders Holmlund. TagMaster har stått och stampat flera år, men vill nu tredubbla omsättningen till år 2009. På stämman presenterades planen.

Introduktion till TagMaster
För läsare som inte är bekanta med teknikföretaget TagMaster gör vi en kort introduktion. Baserat på RFID utvecklar bolaget lösningar för identifikation av rörliga föremål, inom tre segment:

      • Parkering (passagekontroll, mer än bilar)
      • Transport (mest tåg)
      • Säkerhet (nytt område)

Idén är att fästa "taggar" (ser ut som kreditkort) på ett föremål som man vill identifiera, till exempel en tågvagn. Taggarna innehåller ett litet batteri som gör att taggen kontinuerligt kan skicka ut en mikrovågssignal.

När tågvagnen passerar en avläsningsanordning (så kallad "läsare") identifieras signalen från taggen. Därmed kan registreras att föremålet passerat. Läsarna med bäst avläsningsförmåga kan läsa taggar på 12 meters håll.

Tekniken är inte känslig för störningar. TagMaster har investerat stora belopp för att ta fram tekniskt framstående lösningar på området (i beQuoted nyhetsbrev nr 19 2006 presenterades den senaste produktgenerationen).

Mål: Tredubbling av omsättningen till år 2009
TagMasters försäljning har stått och stampat flera år. Mellan år 2004 och 2006 växte försäljningen med blott 12 procent, från 50 till 56 miljoner kronor.

Anders Holmlund, ny vd sedan november 2006, har dragit upp riktlinjerna för en tillväxtplan, med målet att tredubbla omsättningen till år 2009. Framöver ligger fokus på ökade marknadsinvesteringar.

- Vi skall anställa mer personal inom försäljningen för respektive affärsområde, berättar Anders Holmlund.

- Vi vill även delegera resultatansvaret så att det blir tydligare för respektive område. Målet är att varje affärsområde på sikt skall kunna knoppas av som ett eget bolag.

Strategin för hur TagMaster skall bli en lönsam spelare i en allt mer konkurrensutsatt bransch är klart fastlagd:

- Generellt skall vi nå framgång genom att vara specialiserade. Vi skall bli bättre på att tacka nej till projekt, istället för att splittra våra resurser. Det är annars lätt att göra när man stöter på intressanta möjligheter.

Nyemission för aktieägarna
TagMaster behöver dock kapitalförstärkning för att kunna klara av att genomföra planen. Från sina aktieägare vill företaget ta in mellan 17 - 25 miljoner kronor i en företrädesemission.

På stämman togs ett bemyndigande om att emittera drygt 9 miljoner nya aktier. Villkoren blir en ny aktie för fyra gamla (1:4) och teckningskursen skulle då hamna kring 2,00 - 2,90 kronor per aktie.

Just nu ligger dock kursen på 2,40 och det blir ett litet avstånd även för lägsta emissionsbeloppet. Bättre hade kanske varit att kalla till ny extra bolagsstämma och göra nyemissionen 1:2 istället, till en lägre emissionskurs (1,00 - 1,50 kronor), för att trygga fullteckning.

Emissionen är planerad att starta efter sommaren 2007 och målet är att den skall vara klar under september.

Svagt resultat för 2006 och svag start på 2007
Siffrorna för helåret 2006 blev enligt följande

      • Omsättning: 56,0 Mkr (50,7)
      • Resultat efter finansnetto: -4,1 Mkr (-1,7)
      • Vinst per aktie: -0,12 kr (-0,05)

Resultatet har främst belastats med högre personalkostnader, högre utvecklingskostnader och avvecklingskostnader för vd:n Magnus Rehn.

Siffrorna första kvartalet 2007 blev enligt följande:

      • Omsättning: 13,1 Mkr (12,8)
      • Resultat efter finansnetto: -2,2 Mkr (-1,0)
      • Vinst per aktie: -0,06 kr (-0,03)

beQuoted anser att ett stort problem är att försäljningen verkar fungera dåligt, med en svag orderingång.

Trots försäljningsökningen på 11 procent från 2005 till 2006 sjönk orderstocken med över 9 miljoner kronor, från 31,2 (31/12 2005) till 21,9 miljoner kronor (31/12 2006).

Någon tydlig resultatprognos för år 2007 lämnades inte på årsstämman, men frågan ställdes. Intrycket var att TagMasters aktieägare med lite tur kan hoppas på ett resultat kring break-even, men att det kan bli sämre.

Intressanta projekt i Kina
TagMaster har sedan länge gjort en satsning på en etablering i Kina. Flera projekt med stor potential har bearbetas under lång tid, bland annat identifikation av kolgruvearbetare vid gruvolyckor.

Men RFID-tekniken är ny och upphandlingar tar ofta lång tid, särskilt när statliga organ är inblandade, som ofta är fallet i Kina.

På stämman redogjorde företagets kinesiske representant, Xiang Qian, för hur projektet med målet att få en order på att förse 550.000 godsvagnar i Kina med låstaggar fortlöper. Låstaggen är en innovation som kan visa om en godsvagn öppnats under en viss sträcka.

I slutet av 2007 kan ett godkännande av gjorda testinstallationer komma, så att storskaliga leveranser kan inledas under 2008.

Det går två låstaggar på varje vagn, alltså totalt 1.100.000 låstaggar. Får TagMaster ordern kan det bli ett projekt som löper på 5 - 6 år. Orderpotentialen nämndes inte, mer än att det rör sig om "väldigt, väldigt mycket mer [än 10 miljoner kronor]".

Fortfarande stor lönsamhetspotential
Efter en startperiod från 1994 - 2001 såg det ljust ut för TagMaster mellan 2002 - 2004, då försäljning och resultat ökade. Men sedan verkar det ha stannat upp.

Särskilt märkligt är det att fordonspassage (parkering) inte verkar utvecklas bättre, eftersom det är en etablerad bransch med god tillväxt. Men en av orsakerna kan vara att sjunkande priser gör att ökade volymer inte leder till lika stor försäljningsökning.

Förhoppningsvis kan ökad försäljningsfokus bidra till att vända företaget. Kan TagMaster få fart på försäljningen bör bolaget kunna bli väldigt lönsamt, med så höga bruttomarginaler som 60 procent.

Aktien intressant men hög risk
beQuoted inser att det är svårt att dra upp ett teknikföretag i en bransch, där det på transportområdet delvis handlar om att etablera en helt ny teknik på delvis svåra marknader. Som aktieägare är det nödvändigt att ha stort tålamod.

Intrycket är dock att TagMaster är på väg att bryta igenom, med flera potentiellt stora order. Godstågsprojektet som nämndes ovan är bara ett exempel, fler exempel nämndes kortfattat på stämman.

TagMaster är dock i ögonblicket något svårvärderat. Nyemissionen blir ett tillfälle för bolaget att i prospektet verkligen presentera marknadspotential och realistiska prognoser för vart och ett av affärsområdena. Även en konkurrentanalys skulle vara på sin plats.

Utan att ha läst kommande emissionsprospekt tror beQuoted att man bör teckna sin andel i emissionen. Men risken i bolaget kommer fortsatt att vara hög. Trots allt går det många misslyckade teknikbolag på varje teknikbolag som verkligen lyckas.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om TagMaster:
» Nyheterna i TagMasters produktportfölj
» Insiderrapport från TagMasters årsstämma
» Ordförande ökar i TagMaster
» TagMaster har blivit godkänd av Bombardier
» Lägre resultat till följd av ökade satsningar
» TagMaster ökar i Spanien



Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Anders Holmlund
VD TagMaster

 
 
 
- Vi skall anställa mer personal inom försäljningen för respektive område.
 
 
- Målet är att varje affärsområde på sikt skall kunna knoppas av som ett eget bolag.
 
 
 
 
Tre affärsområden. TagMaster kommer att organisera verksamheten enligt följande:
 
 • Parkering
 • Transport
 • Säkerhet
 
 
 
 

 
 
En typisk installation kan bestå av två LR-3 läsare (en för infart och en utfart) samt 50 - 100 ID-taggar.
 
 
 
 

 
 
Läsare från nya generationen går under modellnamnen LR-3, LR-6 och LR-12, beroende på läsräckvidd i meter.
 
 
 
 

 
 
Semi-aktiva ID-taggar från TagMaster. De är av kreditkortsformat med en tjocklek på 3 mm.
 
 
ID-taggen innehåller antenn, minneskrets och batteri.
 
 
Ingen uppstartningstid behövs för att reagera, därför fungerar ID-taggen i hastigheter upp till 400 km/h.
 
 
 
 

 
Nummerskylt från Utsch.
 
 
TagMasters samarbete med tyska Utsch fortsätter enligt plan.
 
 
Nya affärsprojekt med RFID fortsätter att utvecklas och förväntas komma till ett avgörande läge under 2007.
 
 
Utsch har försäljning i över 100 länder.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2006-08-17
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

 

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig