beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Lönsam service ny prioritet för Enaco 
beQuoted nyhetsbrev nr 28 2007
beQuoted nyhetsbrev 6 juli 2007

Lönsam service ny prioritet för Enaco
- Ny styrelse letar ny vd och vill växa inom affärsområdet Service

Enaco fick en ny styrelse på årsstämman. Bakgrunden är att bolaget länge haft en tillförordnad vd och nu tycker huvudägarna att en permanent vd behöver tillsättas. Verksamheten rullar dock på enligt plan. Målet är att växa inom service och genom att förvärva fler företag.

Ny vd i Enaco
En ny vd skall alltså tillsättas i Enaco. beQuoted har pratat med den nye tillförordnade vd:n Styrbjörn Mörk. Han ersätter Ted Ricksäter i avvaktan på att en permanent vd skall tillträda.

- Egentligen skulle vi haft en ny vd sedan lång tid tillbaka. Vår gamle vd Bo-Gösta Rönnberg gick först länge på övertid och sedan har Ted Ricksäter varit tillförordnad vd, berättar Styrbjörn Mörk.

- Rekryteringen av en permanent vd har dock dragit ut på tiden. Till sist tyckte huvudägarna att det var dags att lösa frågan. När vi på årsstämman presenterade våra kandidater så röstade stämman för förslaget till ny styrelse.

Konstellation av flera mindre företag
I sin nuvarande konstellation grundades Enaco 2001 under namnet Tite. I dess nuvarande form är företaget alltså ett förhållandevis nytt företag. Men huvudägarna (Bo-Gösta Rönnberg, Sebastian Wrethagen och Styrbjörn Mörk) har sedan 1977 genomfört fler än tusen nyckelfärdiga dator- / serverhalls-entreprenader, bland annat under namnet Enaco.

Trots att Styrbjörn Mörk är en interrimslösning frågar beQuoted ändå vad han ser som viktigast för Enacos fortsatta utveckling:

- Viktigast är att få ihop den nya organisationen. Enaco består egentligen av flera fusionerade småföretag och det handlar om att integrera dessa till en enhet på ett bra sätt, menar Styrbjörn Mörk.

Även om Enaco har förvärvat flera företag de senaste åren lär förvärven inte upphöra för det. Istället är det ytterligare tillväxt just genom förvärv som står högt på önskelistan.

- Vi är ganska ensamma om vår position. Enaco är inte bara en installatör, vi är snarare en korsning mellan konsult och entreprenör. Sådana företag finns det inte så många av i Sverige, förklarar Styrbjörn Mörk.

- Vi behöver dock bli större. Min bedömning är att vi måste fördubbla vår omsättning till 300 miljoner kronor och det kan bara ske via förvärv. Att växa organiskt till samma omsättning tar för lång tid. Men vi kan branschen och vi vet var våra tilltänkta partners finns.

Vill bli större inom service
Enaco kan egentligen sägas ha tre affärsområden:

      • Entreprenad
      • Service
      • Konsulttjänster

Konsulttjänster fungerar ofta som en inkörsport till andra uppdrag. Omsättningsmässigt ligger Konsulttjänster på cirka 12 miljoner kronor, medan den stora merparten är Entreprenad och Service.

- Vi vill framför allt bli större inom Service, och här kan man se en liten skillnad mellan gamla och nya styrelsen, upplyser Styrbjörn Mörk.

- Idag ligger cirka 60 procent av vår omsättning på Entreprenad och Konsulttjänster samt 40 procent på Service. Men marginalerna är bättre på service, så därför vill vi växa här.

Preventiv och akut service
Service har blivit lite av ett modeord för vad företag skall växa inom. Frågan är vad service egentligen innebär i praktiken:

- Service är att teckna serviceavtal och utföra service för teknikrum, datorhallar, reservkraftanläggningar och andra hightechinstallationer, förklarar Styrbjörn Mörk. Vi har två typer av service:

      • Preventiv service
      • Akut service (i mellersta Sverige)

- Preventiv service gör vi cirka en gång i kvartalet enligt fastlagda rutiner, akut service gör vi vid behov. Vi kan leverera akut service i mellersta Sverige, 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.

Att leverera akut service är dock dyrt, eftersom det innebär att man måste ha jourpersonal beredd att åka ut dygnet runt för att laga fel.

Viktigt för lönsamheten är att den akuta servicen blir en så liten del av de totala serviceleveranserna som möjligt.

- Målet är att göra den preventiva servicen så väl att vi aldrig behöver göra någon akut service. Varje gång som vi behöver göra en akut service skall vi se det som ett litet nederlag för den preventiva servicen, förklarar Styrbjörn Mörk.

Nya framgångar för Office
Vi har tidigare berättat om Office som är ett nytt system för kontorsinstallationer (se beQuoted nyhetsbrev nr 30 2006).

Enaco meddelade nyligen att de senaste kontorsinstallationerna nu har tagits i bruk. det är kvarteret Sleipner i Uppsala och MZ Travel i Solna Business Park. Erfarenheten är att Office-systemet har hållit vad det lovat. Det innebär kortare byggtid, hög flexibilitet och bra inomhusmiljö.

Ytterligare två installationer är under uppförarande. Ett till ett IT-företag och ett till Migrationsverket i Malmö, där Enaco redan tidigare installerat ett Office System.

En ökad ström av förfrågningar gör att Enaco planerar att gå ut med en kampanj senare i höst.

Tillväxt kan ge intressanta nyckeltal på sikt
Marginalerna håller successivt på att bli bättre i verksamheten. Förra året stannade de på en dryg procent på helåret, även om kvartal fyra var bättre.

Under första kvartalet 2007 har rörelsemarginalen hoppat upp till 3,4 procent. Siffrorna blev enligt följande:

      • Omsättning: 47,8 Mkr (27,8) +71,9%
      • Resultat efter finansnetto: 1,6 Mkr (0,1)
      • Vinst per aktie: 0,19 öre (0,02)

beQuoted konstaterar att styrelsebytet kan leda till en liten omfokusering i verksamheten, med ökad fokus på service, men att tanken att växa via förvärv är oförändrad.

Det finns 582 miljoner aktier i Enaco vilket ger ett börsvärdet på 52 miljoner kronor vid kursen 9 öre. Med de förbättrade marginalerna som bolaget har haft under de senaste två kvartalen är det inte mycket som behövs för att försvara det värdet. Lyckas företaget expandera inom Service kan vi se fram emot en fortsatt förstärkning av marginalerna.

Skulle Enaco på sikt kunna nå en omsättning på 300 miljoner kronor via förvärv och med rörelsemarginaler på en hygglig nivå, tror vi att nyckeltalen kan bli attraktiva. Detta förutsätter dock att tillväxten inte sker alltför mycket på bekostnad av utspädning för aktieägarna.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 

Styrbjörn Mörk
Tf VD Enaco
 
 
- Enaco behöver bli större. Min bedömning är att vi måste fördubbla vår omsättning till 300 miljoner kronor och det kan bara ske via förvärv.
 
 
 
Nya styrelsen består av följande personer:
 
 • Claes Kjellander (ordf.)
 • Lena Boman
 • Lars Fossum
 • Staffan Hellberg
 • Styrbjörn Mörk (tf vd)
 
 
 

 
Enacos kompetensområden inom affärsområde Entreprenad:
 
 • Datorhallar
 • Klimatanläggningar
 • Reservkraft / UPS
 • Kommunikation och LAN
 • Kraft och belysning
 • Släcksystem
 • Office System
 
 
Preventiv service utförs enligt ett rullande schema, efter tecknande av serviceavtal.
 
 
Jourservice utförs i Mellansverige dygnet runt årets alla dagar vid akuta fel.
 
 
 

 
Office System innebär att all kanalisation för luft, el och data dras under kontorsgolvet, i ett luftfyllt mellanrum ovan bjälklaget.
 
 
Systemet möjliggör en flexibel installation av efterföljande tekniska installationer, inklusive utformning av kontorsutrymmena.
 
 
 

 
Enaco projekterar, levererar, installerar och servar alla olika typer av släcksystem.
 
 
Tre olika typer av släcksystem finns:
 
 • Vattendimma
 • Inert gas
 • Reaktiv gas
 
 
 
Nästa händelse
2007-08-27
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig