beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: TracTechnologys ryska patent i linje med president Putins önskemål 
beQuoted nyhetsbrev 4 juli 2007

TracTechnologys ryska patent i linje med president Putins önskemål
- Företaget förstärks med know-how och kunder från börsnoterade Prevas

Ryssland har beviljat TracTechnology metodpatent för ursprungsmärkning av kött. Sverige och USA har tidigare beviljat företaget motsvarande patent. Samtidigt inleds ett samarbete med börsnoterade Prevas kring ursprungs- och identitetsspårbarhet.

President Putin beordrar fokus på ursprungsmärkning
Att kunna ursprungsmärka kött på ett effektivt sätt har fått ökad betydelse i Ryssland under den senaste tiden:

- Frågan om ursprungsmärkning av kött är viktig i alla länder, men för rysk del finns det också inslag av handelspolitik i det här, berättar Mats Nordström, vd på TracTechnology.

- Ryssland har tagit upp och begärt av Polen att de skall ursprungsmärka sitt kött. Då blir det naturligt att även kunna göra det själv. President Putin lär därför ha beordrat sitt jordburksministerium att skynda på frågan med ursprungsmärkning av kött.

Med tanke på att TracTechnology nu alltså fått patent på metoden i Ryssland kan det naturligtvis leda till en intressant kommersiell utveckling på sikt.

Första kvartalet gav proformaökning med 36 procent
TracTechnology redovisar från och med 2007 även kvartalsrapporter. Så här blev första kvartalet:

      • Nettoomsättning: 2,1 Mkr (0,5), + 320%
      • Resultat efter finansnetto: -2,7 Mkr (-1,1)
      • Vinst per aktie: -0,24 kr (-0,12)

Till nettoomsättningen kommer intäkter i form av aktiverade kostnader för utvecklingsarbete med 0,2 (0,3) miljoner kronor för första kvartalet.

Ett viktigt skäl till att omsättningen har ökat ligger i köpet av Svenska Tidssystem, som vi berättade om i beQuoted nyhetsbrev nr 4 2007.

Men även underliggande tillväxt är god. Proforma har omsättningen, inklusive Svenska Tidssystem, ökat med 36 procent jämfört med första kvartalet 2006.

Det är i linje med Mats Nordströms uppfattning att tillväxten i det segment som TracTechnology verkar inom är i häradet 30 - 50 procent.

Koncernen organiseras i två affärsområden
Efter förvärvet av Svenska Tidssystem kommer koncernen framgent att organiseras i två affärsområden:

      • MeatTrac
      • TracSolutions

TracSolutions innehåller även TracTechnologys övriga system som företaget utvecklat sedan tidigare (se beQuoted nyhetsbrev nr 20 2005).

Inleder samarbete med börsnoterade Prevas
TracTechnology ska tillsammans med Prevas genomföra en gemensam satsning kring sina lösningar för ursprungs- och identitetsspårbarhet. Tanken är att Prevas ska fungera som utvecklingspartner, medan TracTechnology står för kontakten med kunderna.

Ett kvitto på Prevas kompetens inom IT och spårbarhet är att företaget utsetts att delta i EU-projektet "BioTracer". Uppdraget går ut på att ta fram IT-baserade lösningar för att förbättra spårbarheten av biologiska prover i livsmedelskedjan.

För TracTechnology kommer samarbetet ha en rad positiva effekter. Produktportföljen kommer att stärkas eftersom Prevas kommer att överföra programvara och ett metodpatent till bolaget.

Dessutom kommer Prevas att överföra kundrelationer till TracTechnology, som även övertar supportavtalen för ett antal installationer av Prevas produkt "Track & Trace" inom kött- och grönsaksbranschen.

- Vi kommer att få en betydande förstärkning av vårt erbjudande med en produkt som i dag fungerar väl hos nöjda kunder samt att vi kortar utvecklingstiden avsevärt för MeatTrac konceptet inom slakt och styckning, säger Mats Nordström.

Hög värdering indikerar stora förväntningar
Efter den lyckade nyemissionen, som drog in 27,7 miljoner kronor före emissionskostnader på 5,9 miljoner kronor (uppskattat), har företaget 20,8 miljoner aktier.

Eget kapital per aktie uppgår till 30,1 miljoner kronor, vilket blir 1,45 kronor per aktie. Börskursen har sprungit iväg till 6,50 kronor per aktie vilket ger ett börsvärde på drygt 135 miljoner kronor.

I det ganska höga börsvärdet finns en förväntan att MeatTrac skall bli framgångsrikt. Kanske är det besparingspotentialen i köttproduktionens olika led med MeatTrac som lockar mest.

TracTechnology har dock ännu inte kommunicerat några siffror över vilka besparingar systemet kan ge (se beQuoted nyhetsbrev nr 16 2007). De lär dröja tills de första pilotinstallationerna är verifierade.

Kan företaget visa besparingsvinster med MeatTrac lär systemets potential vara betydande och ge TracTechnology stora vinster. Det stöds av de fördelar för livsmedelssäkerheten som kan uppnås.

Att lansera nya system internationellt tar dock tid och kräver tålamod, ibland mer än vad börsen har. TracTechnology kan fortsatt vara en bra, eller mycket bra, aktie om systemet blir en framgång. Efter kursuppgången är risken dock högre att det kan bli kursmässiga bakslag på vägen.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

Mats Nordström
VD TracTechnology
 
 
" Vi räknar med en underliggande tillväxt på mellan 30 - 50 procent i det segment som vi befinner oss i."  
 

 
 
 

 
Rysslands president Putin har beordrat sitt jordbruksministerium att skynda på frågan om ursprungsmärkning av kött.
 
 
Patent beviljat i Ryssland för TracTechnology.
 
 
Patent finns
sedan tidigare i Sverige och USA.
 
 
Patentansökningar löper i EU samt i Polen som i patentsammanhang ligger utanför EU.
 
 
 
 

 
Prevas är ett högteknologiskt IT-företag som utvecklar "intelligens" i produkter och industrisystem.
 
I ett EU-projekt ska Prevas vara med och hitta IT-baserade lösningar för spårbarhet av biologiska prover i livsmedelshantering.

Prevas är noterat på Stockholmsbörsen och har 470 medarbetare i Sverige.
 
 
 
 

 
Inklusive Svenska Tidssystem
ökade omsättningen proforma med 36 procent under första kvartalet 2007.
 
 
Två affärsområden.
Koncernen har beslutat att organisera sin verksamhet i två affärsområden:
 
 • MeatTrac
 • TracSolutions
 
 
 
Börsvärdet, efter nyemissionen på knappt 28 miljoner kronor, uppgår till drygt 135 miljoner kronor.
 
 
 
 

Nästa händelse
2007-08-31
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig