beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: MetroMark Hotels lanserar nytt hotellkoncept 
beQuoted nyhetsbrev nr 26 2007
beQuoted nyhetsbrev 14 juni 2007
MetroMark Hotels lanserar nytt hotellkoncept
- Hotellpriserna i storstäderna ska pressas

MetroMark Hotels vill etablera ett nytt franchisebaserat hotellkoncept. Bolaget gjorde nyligen en emission på fem miljoner kronor och har byggt ett visningsrum i Malmö. Idén känns fräsch och ligger rätt i tiden. Men bolaget har en bra bit kvar att vandra och risken är hög.

MetroMark Hotels hakar på lågpristrenden
De senaste åren har det funnits en tydlig trend mot att nya aktörer i olika branscher haft stor framgång med att etablera lågpriskoncept. Exempel finns bland annat inom dagligvaror och resor.

Gemensamt tycks vara att ta bort allt som folk inte anser är nödvändigt, även om det leder till en förenklad tjänst eller vara. Kostnadsbesparingarna används istället till att sänka priserna.

Idén har varit framgångsrik. Tillväxten har varit hög för de nya spelarna och de har snabbt nått stora marknadsandelar, vilket pressat lönsamheten för de gamla aktörerna.

Lågprisresor skapar efterfrågan på lågprisboende
I några fall har de nya spelarna förändrat hela branschen. Bästa exemplet är lågprisflyget, som gjort att vanligt folk fått råd att resa i mycket större omfattning.

Här finns en tydlig koppling till MetroMark Hotels affärsidé om lägre hotellpriser. Onekligen är det en hämsko om det visserligen går att ta sig till en plats billigt, men det sedan ändå ska vara dyrt att bo där.

MetroMark Hotels affärsidé bygger på antagandet att en stor kategori människor som kommer till storstäderna är villiga att acceptera lite mindre boendeutrymme på hotellet, mot ett i gengäld lägre pris.

I de stora städerna finns det få en- och tvåstjärniga hotell som är centralt belägna. I till exempel Stockholm lär bara cirka 1 procent av hotellen i centrum vara en- eller tvåstjärniga, i Köpenhamn 11 procent. Båda andelarna är låga och i en värld där lågpriskoncept vinner mark känns det som om potentialen för fler hotell är stor.

"Vanlig folk" är en viktig kundgrupp, men primära kundgruppen kommer dock att vara affärsmän som vill ha ett centralt boende till ett lågt pris, men som inte tillbringar mycket tid på hotellet.

Nyetablerat företag
MetroMark Hotels är ett nyetablerat företag som grundades 2006.

Bakom affärsidén finns entreprenörerna Joakim Lundeborg, som är vd, och Fredrik Ivarsson, båda födda 1980. De har tidigare samarbetat kring bolaget Gamers Paradise, som var noterat på AktieTorget.

Bakom den något ungdomliga ledningen finns dock en erfaren styrelse med bland annat Öjvind Norberg, styrelseordförande för det välkända ishotellet i Jukkasjärvi.

Under 2007 har bolaget gjort en ägarspridning vilken tillförde 2,5 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att etablera konceptet och rekrytera den första franchisetagaren.

Konceptets mål: Ta bort allt överflödigt
Konceptet bygger på att ta bort allt som är överflödigt. Rummet behöver till exempel inte vara mycket större än att det får plats för en hyggligt stor dubbelsäng, cirka 10 kvadratmeter. Men de innehåller ändå WC/dusch, luftkonditionering, platt-TV och internet.

Receptionsutrymmen och andra ytor som inte är oumbärliga för gästen kan minimeras.

Vidare är personal dyrt. Genom att reducera bemanningen i receptionen och låta gästen själv checka in via incheckningsterminaler på plats, sparas stora kostnader.

På plats kommer endast en hotellvärd/receptionist arbeta för att skapa trygghet och trivsel på hotellet, samt tipsa om sevärdheter och restauranger.

Målsättning: Ett färdigt Moment Hotel under 2007
Tanken är att genom franchising bygga upp en serie av hotell under namnet Moment Hotels, som ska ha gemensam bokning och marknadsföring via internet.

Företaget har nu etablerat ett fullskaligt visningsrum i Malmö som visas upp för potentiella franchisetagare och andra intressenter.

- Vår försäljningsprocess startade 1 juni, då vårt showroom blev klart i Malmö, berättar Joakim Lundeborg för beQuoted.

- Vi för redan inledande diskussioner med potentiella franchisetagare och vårt interna mål är att ha ett färdigt hotell under 2007 i Malmö eller Stockholm och därtill tre klara franchiseavtal.

Hittills har diskussionerna kommit längst med hotellkedjan Winn Hotels, som finns i Sverige med 11 hotell och en omsättning på 350 miljoner kronor.

- Vi är mycket intresserade av att anta rollen som operatör för ett eller flera Moment Hotels, säger Anders Junger, som är vd och koncernchef för Winn Hotels.

En avsiktsförklaring har därför slutits om att utreda förutsättningarna för Winn Hotels att bli operatör för ett eller flera Moment Hotel, i Sverige eller inom Norden.

Ett hotellrum om dagen ska kunna byggas
MetroMark Hotels ska bistå franchisetagarna med finansieringslösningar, utbildning och kvalitetssäkring.

Tillsammans med MetroMark Hotels sörjer franchisetagaren för att knyta till sig lämpliga lokaler som måste vara centralt belägna.

Sådana kan givetvis vara svåra att få tag på, men en av fördelarna med Moment Hotels är att det även kan etableras i svårtillgängliga lokaler. Till exempel behöver inte rummen ha fönsterutsikt.

- Hotellrummen kommer till stor del att prefabriceras, förklarar Joakim Lundeborg. Vi räknar med att kunna bygga i stort sett ett hotellrum om dagen. Ett hotell med 100 rum kommer vi att kunna bygga på 2 – 3 månader.

De prefabricerade rummen kan även monteras in i ett våningsplan, vilket ytterligare ökar tillgängligheten på lokaler. 

Kalkyl för franchisetagare
Här är en tänkt kalkyl för ett Moment Hotel med 150 rum i en fastighet på 2.500 kvadratmeter. Hotellet ska vara beläget på bästa läge i en nordisk huvudstad:

Intäkter (Mkr):
      • Rumsintäkter: 25,2
      • Utskänkning: 1,7
      • Övrigt: 1,1
      • Summa: 28,0

Driftskostnader (Mkr):
      • Hyra: 6,2
      • Personal: 1,9
      • Städning: 1,7
      • Omkostnader övernattning: 1,1
      • Övrig drift: 1,2
      • Summa: 12,1

Totalt beräknas driftsöverskottet till 13,9 miljoner kronor, efter att franchiseavgiften på 2,0 miljoner kronor (8 procent) betalats.

Här har man räknat med ett dubbelrumspris på 700 kronor och en beläggningsgrad på 75 procent. Hyran för fastigheten beräknas till 2.500 kronor per kvadratmeter och år.

Lönsamhetspotentialen för franchisetagaren är således betydande. Möjlighet finns att sänka priserna. Med ett rumspris på 600 kronor blir driftsöverskottet 9,5 miljoner kronor, med 500 kronor blir det 5,9 miljoner kronor.

Konceptet intressant, men risk för tuff konkurrens
beQuoted tycker att idén är intressant, men kan konstatera att MetroMark Hotels inte är först. I England har grundaren av EasyJet, Stelios Haji-Ioannu, baserat på samma affärsidé byggt ett pilothotell som blivit en succé. Till exempel är beläggningen nära 100 procent.

Konceptet etableras nu internationellt genom en franchisemodell, som hittills visat sig fungera, och som klart liknar MetroMark Hotels.

Att konceptet verkar fungera för en konkurrent ser beQuoted som en positiv indikation för MetroMark Hotels. Kan företaget attrahera fastighetsägare, franchisetagare och vinna acceptans för affärsidén finns det goda chanser till framgång.

Men det kan också ge konkurrens. Risken finns att en kapitalstark aktör i Sverige, kanske från hotell- eller fastighetsbranschen, beslutar sig för att snabbt etablera en liknande kedja i egen regi.

Förutom att de antagligen skulle ha bättre tillgång till lokaler, skulle andra skäl vara att slippa ifrån franchiseavgiften på 8 procent.

Stor potential, men hög risk
Visst känns idén spännande och helt rätt i tiden. Men konceptet är oprövat och befinner sig fortfarande på ett tidigt stadium. Grundarnas begränsade erfarenhet och det faktum att man inte är särskilt kapitalstarka är faktorer som höjer risken.

beQuoted anser att till dess att MetroMark Hotels lyckats attrahera en franchisetagare som både byggt och lyckats få lönsamhet i ett Moment Hotel får risken betraktas som hög, även om potentialen också är det.

Värt att notera är dock att vare sig styrelse eller vd tar ut arvoden till dess att bolaget uppvisar ett positivt kassaflöde. Med 60 miljoner aktier och en aktiekurs på 30 öre ligger börsvärdet i nuläget på 18 miljoner kronor.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
Nordic MTF
 
 
 
 


Joakim Lundeborg
VD MetroMark Hotels

 
 
 
"Vårt interna mål är att ha ett färdigt Moment Hotel under 2007 i Malmö eller Stockholm och tre klara franchiseavtal."
 
 
 
 

 
 
MetroMark Hotels är namnet på det bolag som äger och driver verksamheten.
 
 
Moment Hotels är varumärket som de olika hotellen skall drivas under.
 
 
 

 
 
 
Affärsidén bygger på att många storstadsbesökare kan acceptera lite mindre rumsyta, mot ett i gengäld klart lägre pris.
 
Lågpriskonceptet bygger på att ta bort allt överflödigt.
 
Rummet behöver till exempel inte vara mycket större än att det får plats för en stor säng.
 
Bokning av rum sker via internet och incheckning med nyckelkort som skickas hem i brevlådan.  
 
 
 

 
 
Hotellkonceptet har designats av arkitekten Abelardo Gonzales.
 
 
Ett visningsrum finns i Malmö finns sedan 1 juni och därmed har MetroMark Hotels försäljningsprocess startar.
 
 
 

 
 
Prefabricerade rum. MetroMark Hotels tror sig kunna bygga nästan ett rum om dagen när ett nytt Moment Hotel sätts upp.
 
 
Ett genomsnittligt Moment Hotel skall ha cirka 150 rum. 
 
 
 

 
 
Ett Moment Hotel kan inhysas på ett våningsplan i en befintlig byggnad och behöver alltså inte ha en egen fastighet.
 
 
Även svårtillgängliga byggnader, som industrifastigheter, kan komma ifråga för ett Moment Hotel. 
 
 
 
 

 
 
En avsiktsförklaring har slutit med Winn Hotels om att utreda förutsättningarna för att Winn Hotels blir operatör.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
Halvårsrapport 2007
Kommer i augusti 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig