beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Xtracom visar på fortsatt hög tillväxt 
beQuoted nyhetsbrev nr 26 2007
beQuoted nyhetsbrev 14 juni 2007
Xtracom visar på fortsatt hög tillväxt
- Marginalerna kommer att öka ordentligt, vd Per Hallerby

Xtracom som verkar inom triple-play redovisar en enorm tillväxt under första kvartalet. Företaget har som strategi att förvärva onoterade bolag, och kommer nu att börja fokusera på resultatet. Vd Per Hallerby tror på en rörelsemarginal på minst sju procent för helåret.

Enorm tillväxt genom förvärv
Xtracom kunde redovisa en omsättningstillväxt på 422 procent för första kvartalet 2007. Tillväxten har till största delen skett genom förvärv av onoterade bolag, men man börjar nu se en stark organisk tillväxt.

- Vår konsultverksamhet växer ordentligt och vi har nyanställt flera konsulter den senaste tiden, berättat vd Per Hallerby.

För första kvartalet 2007 blev siffrorna i korthet:

      • Omsättning: 16,7 Mkr (3,2), +422%
      • Resultat efter finansnetto: 0,1 Mkr (0,06), +66%
      • Vinst per aktie: 0,01 öre (0,01)

Per Hallerby förklarar det låga resultatet med att fokus har legat på tillväxten.

- Det viktigaste för oss har varit att nå en kritisk storlek. Nu är vi där och vi kommer att kunna nå en rörelsemarginal på minst sju procent för helåret.

Nya finansiella mål på 100, 170 och 250 miljoner kronor
Xtracom har också gått ut med nya finansiella mål. Ambitionerna är höga, omsättningen ska öka från 30 miljoner kronor 2006 till 250 miljoner kronor 2009.

De nya målen är:

      • 2007: omsättning på minst 100 Mkr
      • 2008: omsättning på minst 170 Mkr
      • 2009: omsättning på minst 250 Mkr

Rörelsemarginalen ska också ligga på minst sju procent på årsbasis.

Per Hallerby berättar för beQuoted att målen är mycket realistiska och kommer att kunna nås:

- Vi har satt upp mål som vi vet att vi kommer att klara av, enbart den befintliga verksamheten kommer omsätta 100 miljoner kronor i år.

Omsättningen på 16,7 miljoner kronor för första kvartalet inkluderar inte det senaste förvärvet av CTCS. CTSC kommer från och med andra kvartalet ingå i koncernens konsoliderade räkenskaper.

Under 2006 omsatte CTCS 8 miljoner kronor, men bolaget har växt ytterligare sedan dess och har idag över 30 anställda. beQuoted tror därför att CTCS kan bidra med drygt 20 miljoner i omsättning de kommande tre kvartalen.

Ledningen planerar att öka sina innehav
Vd Per Hallerby har idag ett ganska blygsamt innehav på 255.000 aktier i Xtracom. När beQuoted frågar varför han inte har ett större innehav avslöjar han att han kommer att köpa på sig fler aktier:

- Orsaken till att jag och övriga i ledningen inte ökat tidigare är helt enkelt att vi inte kunnat på grund av insiderskäl. Jag kommer så snart jag får tid att kontakta vår mäklare och se om de kan hjälpa till med köp av aktier, alternativet blir att vi får handla direkt över börsen själva.

Kursen har länge pressats av utförsäljningar och beQuoted ser mycket positivt på att ledningen vill öka ägarandelen i bolaget. Vi tror att detta kan bli en vitaminkick för aktien som inte hängt med i bolagets tillväxt.

Aktien är lågt värderad
När vi skrev om företaget senast (se beQuoted nyhetsbrev nr 17 2007) ansåg vi att det fanns en stor potential i aktien om Xtracom kunde presentera en kvartalsrapport i nivå med sista kvartalet 2006.

Att omsättningen för första kvartalet blev så starkt som den blev, gör att vi anser att bolagets mål är högst trovärdiga:

Att omsättningen för första kvartalet blev så starkt som den blev, gör att vi anser att bolagets mål för 2007 är högst trovärdiga:

      • Omsättning: 100 Mkr
      • Rörelsemarginal: 7%

Det gör att vår vinstprognos landar på:

      • Resultat efter finansnetto: 7 Mkr
      • Resultat efter skatt: 5 Mkr
      • Vinst per aktie 6,2 öre

Vi har valt att inte räkna med de förlustavdrag på 9,9 miljoner kronor som finns i bolaget. Om förlustavdragen utnyttjade fullt ut under året skulle resultatet påverkas positivt med 2,8 miljoner kronor eller 3,4 öre per aktie.

Idag handlas aktien till p/e 9 sett till förväntad vinst 2007. Det tycker vi är för lågt eftersom bolaget befinner sig i en kraftig tillväxt och samtidigt förutspår en rörelsemarginal över 7 procent.

beQuoted anser därför att aktien är köpvärd upp till 1 krona i dagsläget. Om de kommande kvartalsrapporterna visar på att våra förväntningar kommer att nås ser vi en ytterligare uppsida på sikt.

Riskerna i bolaget är att man inte får fart på lönsamheten. Omsättningen i aktien gör också att placeringen bör ses ur ett längre perspektiv.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Xtracom:
» Xtracom går från noll till triple-play
» Xtracom breddar verksamheten

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Per Hallerby
VD Xtracom

 
 
Per Hallerby är en av grundarna till Xtracom.
 
 
Han är även styrelseordförande i börsnoterade AddNode.
 
 
 
 
 
CTCS är leverantör av kommunikationsnät med inriktning på fibrer.
 
 
Siffrorna från CTCS ingick inte i första kvartalets siffror. Bolaget kommer att bidra med 20 miljoner kronor i omsättning under resten av 2007.
 
 
 
 
 
Triple-play innebär att kunden erbjuds internet, telefoni och TV via bredbandsnätet samtidigt.
 
 
Xtracom räknar med en explosionsartad utveckling på tjänstesidan i bredbandsnäten, driven av slutkunders tillgång till bredbandstjänster.
 
 
Xtracoms personal har erfarenhet från stora bolag såsom TeliaSonera, Tele2, Ericsson, Siemens, ComHem och Bredbandsbolaget.
 
 
 
Aktien
 
Kursen har pressats av utförsäljningar och aktien har inte hängt med i bolagets tillväxt.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-08-15
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig