beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Scandinavian Healthy Brands gör nyemission för att förvärva fler företag 
beQuoted nyhetsbrev nr 26 2007
beQuoted nyhetsbrev 13 juni 2007
Scandinavian Healthy Brands gör nyemission för att förvärva fler företag
- En aktie utan baksmälla?

Fram till den 21 juni 2007 pågår en nyemission i hälsoföretaget Scandinavian Healthy Brands (SHB). beQuoted tycker att värderingen av aktien ser intressant ut i förhållande till andra noterade hälsoföretag. Företaget har ansökt om listning på Nordic MTF.

Liten men växande aktör på marknaden för kosttillskott
Scandinavian Healthy Brands är en svensk leverantör av kosttillskott och egenvårdsprodukter. Företaget har 5 anställda och är mest känt för sin produkt ReVigör som är ett kosttillskott mot baksmälla.

Under 2006 omsatte företaget 4 miljoner kronor (proforma) med ett resultat efter skatt på -3,7 miljoner kronor. Under perioden januari - april 2007 uppgick omsättningen till 1,83 miljoner kronor med ett resultat efter skatt på -0,97 miljoner kronor.

Visionen är att bygga upp ett nordiskt marknadsbolag med egenutvecklade och licensierade produkter med starka varumärken och bred distribution, baserat på erfarenheterna från ReVigör.

En lyckad satsning under kort tid
Produktportföljen består i dagsläget av två varumärken, ovan nämnda ReVigör samt Alocost.

ReVigör lanserades i december förra året och är en trestegsmetod för att slippa baksmälla. Lanseringen har enligt bolaget gått över förväntan. Cirka 1.000 återförsäljare har etablerats och däribland företag som 7-Eleven, Pressbyrån, Life, Axfood, ICA med flera.

Alocost är ett varumärke med ett 80-tal produkter i produktportföljen. Det är främst kosttillskott som används vid terapeutisk behandling, och produkterna säljs därför i första hand till terapeuter. Enligt SHB skulle 10 - 20 av dessa produkter kunna säljas genom andra distributionskanaler till konsumenter, om de först paketerades om till konsumentprodukter.

Sverige en omogen men växande marknad
Sverige är till skillnad från Tyskland, Italien, Storbritannien och Frankrike en omogen marknad för egenvårdsprodukter. Tyskland, Italien, Storbritannien och Frankrike står totalt för 67 procent av den totala konsumtionen av egenvårdsartiklar i Europa och den europeiska marknaden växer med cirka 3,5 - 4 procent per år.

I Sverige konsumerar knappt var fjärde person dagligen kosttillskott i form av vitaminer eller mineraler. Det kan till exempel jämföras med England där mer än var tredje person konsumerar någon form av kosttillskott dagligen. Under 2006 såldes egenvårdsprodukter för 3,7 miljarder kronor i Sverige.

Växa genom företagsförvärv
Avsikten med nyemissionen är framför allt att hjälpa SHB med att växa genom företagsförvärv. Det är också ett av skälen till att man vill få aktien noterad så snart som möjligt.

Tidigare i veckan ingicks en avsiktsförklaring om att förvärva e-handelsaktören Hälsokostgrossisten. Hälsokostgrossisten har en årlig omsättning på 2,5 miljoner kronor. Tidigare i år förvärvades Alocost.

Målet är att förvärva ytterligare två bolag redan före slutet av 2007. SHB har även som mål att ha ytterligare 5 nya egenutvecklade produkter för kommersialisering under 2008.

beQuoted erfar att företaget även står inför ett antal intressanta samarbetsavtal, men vi har inte lyckats komma över några detaljer.

Räknar med sämre marginaler från 2008 och framåt
Produkterna har en bruttomarginal på 75 - 80 procent. Dock räknar SHB med en marginalminskning till 65 - 70 procent från och med 2008 och framåt.

De minskade marginalerna beror enligt vd Claes Julin på att SHB har en strategi som går ut på att förvärva e-handelsbolag och dessutom ta in agenturprodukter i portföljen. Dessa två faktorer kommer sammantaget innebära lägre marginaler sett till hela försäljningen.

Enligt Claes Julin finns det emellertid en möjlighet att effekten kan komma att vägas upp, om SHB lanserar nya egenutvecklade produkter med högre marginaler.

Risker och möjligheter
Det finns många konkurrenter på marknaden och enligt SHB är inträdesbarriärerna små. Det innebär att det är relativt enkelt för en ny aktör att etablera sig. Risken finns att marginalerna minskar på grund av prispress i branschen.

Företaget vill växa genom bland annat förvärv av andra företag. Sådana förvärv kan vara kantade av felbedömningar som kan få negativa ekonomiska konsekvenser.

Lagstiftning om läkemedel och livsmedel påverkar direkt eller indirekt företag som säljer kosttillskott och egenvårdsprodukter. Förändringar i lagstiftningen kan få såväl negativ som positiv betydelse för företagets sätt att sälja och marknadsföra sina produkter.

Satsningen på ReVigör har gått bra och beQuoted bedömer att sannolikheten är stor att trenden fortsätter. Framgångarna kan göra det enklare för SHB att komma in i de olika distributionskanalerna med nya hälsorelaterade produkter.

Företaget har för avsikt att expandera i Norden. Under 2007 ska man komma igång med export till Island, samt till något av länderna Danmark eller Finland. Det kan misslyckas, men också ge nya intäkter.

SHB har ett antal samarbetsavtal som är under förhandling som vi tror kan påverkar företaget positivt.

Scandinavian Healthy Brands värdering
Idag finns det 6.427.876 aktier i företaget. Totalt ska 2.250.000 aktier emitteras, vilket ger 8.677.876 aktier om emissionen fulltecknas. Priset per aktie är 4 kronor och företaget värderas därmed till 25,7 miljoner kronor före emissionen och till 34,7 miljoner kronor efteråt.

Kassan uppgår idag till 0,6 miljoner kronor. Därutöver finns det kundfodringar på 0,4 miljoner kronor.

SHB räknar med att omsätta 13,4 miljoner kronor under 2007. Det ska medföra ett resultat efterskatt på 0,95 miljoner kronor. Baserat på dessa prognoser värderas företaget till p/s 2,6 respektive p/e 36,5 vid en aktiekurs om 4 kronor.

Bruttoresultatet beräknas hamna på 9,8 miljoner kronor för 2007. Varför rörelseresultatet är lågt beror enligt Claes Julin på att marknadsföringskostnaderna är höga. Under året beräknas dessa komma uppgå till 5,8 miljoner kronor.

Omsättningen ska fortsätta stiga 2008 och 2009
Under 2008 räknar SHB med att omsättningen ska stiga till 30 miljoner kronor, med ett resultat efter skatt på 3,7 miljoner kronor. Det skulle i så fall innebära ett ett p/s-tal på 1,15 och ett p/e-tal på 8,1 vid en oförändrad aktiekurs på 4 kronor.

Under 2009 ska omsättningen ha stigit till 61,5 miljoner kronor och resultatet efter skatt till 6,57 miljoner kronor. P/s-talet blir då 0,6 och p/e-talet 9,4.

beQuoted har tittat på Midelfart Sonesson och New Nordic Healthbrands för att se hur situationen i branschen nyckeltalsmässigt ser ut. Båda företagen är betydligt större än SHB så jämförelsen är inte rättvis, men ger en idé om hur en värdering skulle kunna se ut.

Potential finns
Midelfart Sonesson och New Nordic Healthbrands värderas till 1,1 miljarder kronor respektive 190 miljoner kronor. Generellt ligger p/e-talen i branschen runt 35 och p/s-talen ligger generellt lite under 1.

SHB värderas idag till ett negativt p/e-tal och med ett högt p/s-tal i förhållande till sina noterade konkurrenter. Men om SHB når de mål som företaget har under 2007 handlas företaget till ett p/e-tal som motsvarar konkurrenternas.

Mycket pengar läggs som tidigare nämnts på marknadsföring, vilket bidrar till ett högt p/e-tal. Om vi tittar på längre sikt ser utvecklingsmöjligheterna och chansen till en bra aktiekursutveckling lovande ut på grund av att nyckeltalen förbättras.

Om allt går enligt planerna och branschens värdering håller i sig kan en aktiekurs på 12 kronor vara motiverad vid årsskiftet 2009/2010. Det skulle i så fall motsvara en årlig kursuppgång på 45 procent.

beQuoted anser att en investering i SHB är en rimlig balans mellan chans och risk. Företaget är relativt nystartat och risken är naturligtvis mycket högre än i de etablerade bolagen.

Avkastningsmöjligheten är därefter och vi ser aktien som en krydda i en långsiktig portfölj. Och skulle investeringen gå fel finns ju alltid ReVigör mot baksmällan.

PETER NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 


Claes Julin
VD Scandinavian Healthy Brands

 
 
 

 
Sverige får ett allt mer kontinentalt förhållningssätt till mat och dryck.
 
ReVigör är ett kosttillskott som minskar alkoholrelaterade dagen-efter-besvär.
 
Metoden är utvecklad av forskaren och medicine doktor Olle Haglund.
 
ReVigör beräknas stå för en tredjedel av försäljningen under 2007, för att sjunka till en fjärdedel under 2008.
 
Därefter beräknas ReVigörs försäljning plana ut och stå för en allt mindre andel av koncernens sammanlagda försäljning.
 
ReVigörs hemsida
 
 
 

 
Alocost är främst kosttillskott som används vid terapeutisk behandling.
 
Det finns cirka 12.000 terapeuter i Sverige som behandlar patienter och ger råd i bland annat hälsokost och kosttillskott.
 
Totalt finns ett 80-tal produkter under varumärket Alocost.
 
Alocost hemsida
 
 
 

Hälsoproduktmarknaden
 

Kosttillskott 38%
Livsmedel* 35%
Naturläkemedel 21%
Hudvård, övrigt 6%
 
* inkl viktminskningspreparat

 
Under 2006 såldes egenvårdsprodukter till ett värde av 3,7 miljarder kronor i Sverige.
 
 
 

 
Sällskapsteer. Alocost säljer svarta, röda och gröna tesorter.
 
 
 

 
E-handelsaktören Hälsokostgrossisten är tänkt att bli nästa förvärv. En avsiktsförklaring ingicks nyligen.
 
Hälsokostgrossisten har en årlig omsättning på 2,5 miljoner kronor.
 
 
 

 
Scandinavian Healthy Brands har ansökt om listning på Nordic MTF.
 
 
 
Nästa händelse
2007-08-01 (prel. datum)
Notering på Nordic MTF

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är torsdagen den 21 juni


Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 4 juni - 21 juni
  • Teckningskurs 4 kr per aktie
  • Minsta teckningspost är 3.000 aktier (12.000 kronor)
  • Emissionen uppgår till 9 miljoner kronor
  • Hela emissionen är garanterad ett garantikonsortium (ersättning 4,5%)
  • Totalt 2.250.000 nya aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 25,9 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 25,7 miljoner kronor före emissionen och 34,7 miljoner kronor efter emissionen vid full teckning
  • De nya aktierna medför rätt till vinstutdelning från och med räkenskapsåret 2007
  • Första handelsdag på Nordic MTF beräknas bli den 1 augusti
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig