beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Scandinavian Clinical Nutrition lanserar CUUR i varuhuskedjor i USA 
beQuoted nyhetsbrev nr 24 2007
beQuoted nyhetsbrev 7 juni 2007
Scandinavian Clinical Nutrition lanserar CUUR i varuhuskedjor i USA
- Men möjlig leverpåverkan utreds av svenska Läkemedelsverket

Scandinavian Clinical Nutrition (SCN) kommer efter sommaren att lansera CUUR i USA, via varuhuskedjor som Wal-Mart, Walgreens och CVS. Men i Sverige är det lite smolk i glädjebägaren efter att svenska Läkemedelsverket rapporterat om möjliga levereffekter av CUUR.

Avtal i USA med AMS och Bdirect om lansering i detaljhandeln
Sedan tidigare har SCN börjat sälja CUUR via butikskedjorna Vitamin Shoppe och Vitamin World. Lanseringen presenterades i beQuoted nyhetsbrev nr 1 2007. Då förutskickade vd Ulf Söderberg att nästa steg i USA var att gå på de stora varuhuskedjorna.

Nu är SCN framme vid målet, då avtal slutits med AMS och Bdirect. De kommer att sälja till kedjor som Wal-Mart, Walgreens och CVS.

- Lanseringen av CUUR i USA går helt enligt plan och vi har inga avvikelser att rapportera, berättar Anders Struksnes, business strategy manager på SCN.

John Faerber, vd för AMS, menar att det finns ett stort tomrum i floran av viktkontrollprodukter. Han tror att CUUR kan bli en av de tio bäst säljande viktkontrollprodukterna i USA.

beQuoted har inte lyckats utröna hur stor försäljning som det i så fall kan bli tal om. Inte heller Anders Struksnes, business strategy manager på SCN, vet exakt hur stor omsättning som de tio största produkterna har på listan över de bäst säljande viktminskningspreparaten.

Men han kan avslöja att de fyra - fem största viktminskningspreparaten omsätter mellan 200 - 280 miljoner dollar i detaljhandelsledet.

Även i Australien kommer CUUR att lanseras. Genom SCN:s asiatiska distributör Reborne Ltd. har avtal slutits med Australiens största apotekskedja.

Läkemedelsverket rapporterar om möjlig leverpåverkan av CUUR
Läkemedelsverket har på sin hemsida publicerat misstankar om möjlig leverpåverkan av CUUR. Givetvis är alla anmärkningar på en hälsokostprodukt allvarliga.

Läkemedelsverket hänvisar till sex inrapporterade fall av leverpåverkan hos personer som tagit preparatet mot övervikt. I tre av fallen bedömer Läkemedelsverket att det föreligger ett troligt samband mellan intag av CUUR och leverpåverkan, och i övriga tre fall ett möjligt samband.

Scandinavian Clinical Nutrition tillbakavisar varningarna
SCN menar att Läkemedelsverket ägnar sig åt spekulationer och att andra orsaker till leverpåverkan inte kan uteslutas. Bolaget anför att omfattande studier visar att CUUR och dess ingredienser är säkra. 

Dessutom anser SCN att eftersom CUUR sålts i mer än 4,5 miljoner doser i Sverige (vilket motsvarar 150.000 månaders behandling) är sex fall av misstänkt påverkan oerhört lite.

- Flera andra preparat har råkat ut för den här typen av ifrågasättande eftersom lagstiftningen är väldigt hård i Sverige, förklarar Ulf Söderberg. Några exempel är nyponpulver och Glukosamin, men de säljs fortfarande på den svenska marknaden.

- Läkemedelsverkets publicering av möjliga levereffekter påverkar inte vår lansering av CUUR i USA. Preparatet och dess ingredienser har redan säkerhetsgodkänts av FDA (amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket) för försäljning på den amerikanska marknaden.

Hittills har Bringwell, och inte SCN, haft försäljningsrättigheterna för CUUR i Sverige, men efter Läkemedelsverkets rapport kommer försäljningen av CUUR i Norden att tas över av SCN, som kommer att betala royalty till Bringwell, precis som på andra marknader.

Klinisk studie av Membraseven på Karolinska Institutet
Membraseven är SCN:s första egna produkt och verkar mot muntorrhet och torra slemhinnor. Den verksamma substansen är ett omegasyrefettkomplex bestående av fleromättade fettsyror som Omega-3, Omega-6 och Omega-7 från havtornsbär.

I samarbete med Karolinska Institutet kommer en klinisk studie att genomföras för ett pröva effekterna av Membraseven. Studien har godkänts av Karolinskas etiska kommitté.

- Ett sextiotal patienter kommer att delta, berättar Dan Edwall, forskningschef på SCN.
 
- Alla patienter i studien kommer att genomgå två månaders behandling, en månad med Membraseven och en med placebo. Under behandlingen görs upprepade tester och provtagningar, och därefter görs en sammanställning och utvärdering av resultatet.

Syftet med studien är att mäta hur muntorrhet och torra slemhinnor påverkas beroende på om de tar Membraseven, placebo eller inget alls.

- Vi bedömer att patientbehandlingsdelen kan vara klar under hösten, men sammanställning, analys och publikation kan komma att dröja lite längre, förklarar Dan Edwall.

Kvartalets försäljning negativt påverkad av produktionsförsening
Första kvartalet 2007 har försäljningen av CUUR i USA påverkats negativt av produktionstekniska problem hos samarbetspartnern NBTY, som vi presenterade i beQuoted nyhetsbrev nr 1 2007.

Så här blev siffrorna:

      • Omsättning: 1,9 Mkr (2,6)
      • Resultat efter finansnetto: -9,3 Mkr (-4,6)
      • Vinst per aktie: -0,83 kr (-1,51)

I emissionsprospektet, som upprättades inför börsintroduktionen i december, lämnades en prognos om en total försäljning på 75 - 85 miljoner kronor för 2007. Bolaget antyder att försäljningsprognosen nu inte är helt säker, efter den försenade starten.

Resultatet är samtidigt kraftigt försämrat jämfört med föregående år och förlusten ganska stor för att vara för ett enskilt kvartal. Bolagets finansiella ställning är dock god, med 45 miljoner kronor på bankkontot och avsaknad av räntebärande skulder.

beQuoted anser att incidenten med CUUR visar att branschen inte är riskfri. Samtidigt ger det stöd åt bolagets inriktning att backa upp nya produkter med kliniska studier. Bedömningen är att samarbetet med Karolinska Institutet i längden kan vara avgörande för företaget.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Scandinavian Clinical Nutrition:
» Norrmän investerar i Scandinavian Clinical Nutrition
» Viktminskningspreparatet CUUR uppmärksammas i USA
» Scandinavian Clinical Nutrition i samarbete med Karolinska Institutet



Marknadsplats
Nordic MTF
 
 
 


Ulf Söderberg
VD Scandinavian
Clinical Nutrition

 

- Läkemedelsverkets publicering av möjliga levereffekter påverkar inte vår lansering av CUUR i USA.
 
 
- Preparatet och dess ingredienser har redan säkerhetsgodkänts av FDA. 
 
 
 
 

 
Anders Struksnes
Business Strategy Manager

 
 
- Vår lansering av CUUR i USA löper helt enligt plan och vi har inga avvikelser att rapportera.
 
 
 
 

 
 
Läkemedelsverket har publicerat rapporter om misstänkt leverpåverkan av CUUR.
 
 
SCN tillbakavisar varningarna av flera skäl och menar att preparatet genomgått erforderliga studier.
 
 
I Sverige har Bringwell haft försäljningsrättigheterna för CUUR, medan SCN haft rättigheterna internationellt.
 
 
Efter Läkemedelverkets rapport kommer SCN att ta över försäljningen även i Norden, mot att SCN betalar royalty till Bringwell, precis som internationellt.
 
 
 

 
 
Membraseven mot muntorrhet skall genomgå en klinisk studie på Karolinska Institutet.
 
 
Ett sextiotal personer skall ta Membraseven under en månad respektive placebo under en månad för att fastställa kliniska effekten.
 
 
Studien beräknas vara färdig under hösten, om allt löper som planerat.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-08-24
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig