beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Vita Nova bjuder in investerare till båtfärgsprojekt 
beQuoted nyhetsbrev nr 24 2007
beQuoted nyhetsbrev 7 juni 2007
Vita Nova bjuder in investerare till båtfärgsprojekt
- Samtidigt går Saxon & Partners in i Kapitalkraft som ska säljas ut

Vita Nova vill driva på båtfärgsbolaget I-Tech AB och inbjuder tillsammans med övriga delägare externa investerare att satsa 20 miljoner kronor. Huvudverksamheten A+ Science löper väl och gör ett klart bättre resultat för första kvartalet jämfört med förra året.

Stor investering i I-Tech
Vita Nova Ventures bjuder in investerare till att satsa 20 miljoner kronor i båtfärgsprojektet I-Tech, som vi berättade om i beQuoted nyhetsbrev nr 3 2007.

Syftet med emissionen är att bland annat att finansiera registreringskostnader för den nya färgen. Den innehåller läkemedelssubstansen medetomin som aktivt verkande mot att havstulpaner skall fästa på båtskrov.

Målet är att lansera en ny småbåtsfärg på den svenska marknaden under 2009. Vita Novas ägarandel i projektet, före investeringen på 20 miljoner kronor, uppgår till 40 procent.

- Vi räknar med att vara klara med förhandlingarna med externa investerare till den 1 oktober i år, avslöjar vd Göran Wessman för beQuoted.

- Hur stor andel av projektet investerarna begär för 20 miljoner kronor är dock något som vi av förhandlingsskäl inte kan kommentera i nuläget.

Stärkt resultat i A+ Science
Vita Nova har presenterat siffrorna för första kvartalet 2007, vilka blev enligt följande:

      • Omsättning: 21,8 Mkr (17,2)
      • Resultat efter finansnetto: -0,1 Mkr (-0,6)
      • Vinst per aktie: -0,01 öre (-0,08)

Tittar man på resultatet per segment så är rörelseresultat för koncernens huvudverksamhet, A+ Science, klart bättre. På en omsättning på 20,9 miljoner kronor (17,9) nåddes ett resultat efter finansnetto på 1,5 miljoner kronor (-0,4).

- Resultatet i A+ Science har normaliserats eftersom det rått "business as usual" under kvartalet. Förra året var onormalt svagt, med en del förseningar och låg beläggning, berättar Göran Wessman.

Innehavet av noterade och onoterade aktier i Kapitalkraft visade ett negativt resultat, med ett underskott på 0,3 miljoner kronor. Resultatet i moderbolaget Vita Nova är minus 1,3 miljoner kronor.

Antalet aktier i Vita Nova uppgår till 2,1 miljarder aktier. Eget kapital per aktie var vid kvartalets slut 3,12 öre per aktie. Vid en börskurs på 8 öre per aktie blir börsvärdet 170 miljoner kronor.

Kapitalkraft säljs ut
Innehavet i Kapitalkraft skall avyttras. Av de 400.000 aktier som Vita Nova äger kommer 210.000 att säljas till aktieägarna i Vita Nova, till ett pris om 42,50 kronor per aktie. Det motsvarar det bokförda värdet.

Andra delen av innehavet kommer att erbjudas externa investerare, på samma villkor. Eftersom Vita Nova äger totalt 400.000 aktier i Kapitalkraft beräknas utförsäljningen ge en nettointäkt på drygt 15 miljoner kronor.

- Vi är nöjda med den här lösningen för Kapitalkraft. Vi får mer betalt än vad vi hade räknat med för ett år sedan, säger Göran Wessman. Detta tack vare den förädling och ägarspridning som bolaget genomfört.

- Pengarna vi får in kommer att gå till att kapitalisera upp moderbolaget Vita Nova Ventures så att det kan stå på egna ben. Vi vill ha kapital att fortsätta den expansiva verksamheten med förvärv och investeringar i små lovande bolag inom Life Science.

beQuoted är positiva till renodlingen av Vita Nova till ett renodlat Life Science-företag. Det är en sektor som vi tror mycket på.

Den framtida utvecklingen är intressant. Särskilt spännande skall det bli att se vad båtfärgsprojektet I-Tech kommer att visa sig vara värt efter en bedömning av rutinerade investerare.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Vita Nova:
» Vita Nova förbereder för fortsatt tillväxt
» Life Science för hela slanten i Vita Nova

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Göran Wessman
VD Vita Nova Ventures

 
 
 

 
 
A+ Science
har haft ett mer normalt resultat under första kvartalet 2007 jämfört med samma period förra året.
 
Vinstmarginalen når godkända 7,2 procent.
 
 

Kapitalkraft

 
Hälften av Kapitalkraft säljs ut till Vita Novas aktieägare och andra hälften till externa investerare. 
 
Utförsäljningen kommer att ge moderbolaget VitaNova en nettointäkt på 15 miljoner kronor.
 
 

Saxon & Partners

 
Kapitalkraft köper Saxon & Partners, verksamt inom Corporate Finance.
 
Priset blir 325.000 aktier i Kapitalkraft i en apportemission. Efter affären blir ägandet i Kapitalkraft:
 
 • Vita Nova 35,5%
 • Björn Davegårdh och Anders Kjäll 35,5%
 • Saxon & Partners ägare 29%
 
 
Omvänd split 1:200 ska beslutas vid en extra bolagsstämma. Dagens aktiekurs på 8 öre blir 16 kronor efter omvänd split.
 
 
Nästa händelse
2007-06-29
Extra bolagsstämma

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig