beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Devicom gör nyemission för att växa inom utlandstelefoni 
beQuoted nyhetsbrev nr 23 2007
beQuoted nyhetsbrev 5 juni 2007
Devicom gör nyemission för att växa inom utlandstelefoni
- Säljer teletjänster till personer som ringer mycket mellan olika länder

Fram till den 18 juni pågår en nyemission i Telekomoperatören Devicom. beQuoted tycker att värderingen ser attraktiv ut. Planen är att introducera bolaget på AktieTorget efter emissionens slut. Den första handelsdagen beräknas bli den 29 juni.

Nischad på internationella telefonsamtal
Devicom är en svensk Telekomoperatör som har specialiserat sig på internationella telefonsamtal till låga kostnader. Kundgruppen är företrädesvis personer som ringer mycket över landsgränser och har en naturlig anknytning till något annat land.

Under perioden maj - december 2006 omsattes 15 miljoner kronor och företaget gjorde ett resultat efter skatt på -0,325 miljoner kronor. Omsättningen för hela 2006 uppgick till 22 miljoner kronor.

Idag har Devicom cirka 8.000 kunder. Sju heltidsanställda jobbar på företaget tillsammans med ett tjugotal provisionsanställda säljare.

Fast telefoni och bredband
Fast telefoni säljs i fyra olika paket, Alltid, Smart, Mini och Easy. De olika paketen är anpassade för olika behov. Det finns paket med och utan månadsavgift, och med priser från 0 kronor i minuten.

Telekapaciteten köps från olika samarbetspartners beroende på samtalets destination. Utöver fast telefoni erbjuds bredband via Song/TDC:s nät.

Cosmik en ny världstjänst
En ny tjänst som tagits fram heter Cosmik. Tjänsten består av flera redan existerande tekniker och nätverk som kopplas ihop. Den innefattar traditionella fasta telefonnät, mobila telefonnät samt röst- och datakommunikation.

Cosmik gör det möjligt att nå ut och agera som en global aktör på marknaden med trådlöst bredband och röstsamtal, till en förhållandevis låg affärsrisk.

Med start under andra halvåret 2007 kommer Cosmik att erbjudas till marknaden. Tjänsten uppges få ett pris som ligger 90 procent under traditionell mobiltelefoni. Det finns totalt 50 länder i världen med "freephone access" (motsvarar vårt 020-nummer) som Devicom kan använda sig av. Företaget kommer även kunna erbjuda mobilt bredband via 60.000 hotspots runt om i världen.

Devicoms marknad
Marknaden för fast telefoni är hårt konkurrensutsatt och omsätter idag drygt 14 miljarder kronor enligt PTS (Post- och telestyrelsen). Det finns 4,5 miljoner hushåll i Sverige med fast telefoni.

Enligt PTS finns det 1,67 miljoner privatpersoner som faller in inom vad företaget kategoriserar som sin målgrupp. Det motsvarar cirka 800.000 hushåll och cirka 18 procent av den totala markanden för fast telefoni i Sverige.

Företaget kommer under året att expandera sin service på den existerande marknaden, men kommer även att satsa på nya områden. Emissionslikviden ämnas användas till att:

      • Öka kundbasen inom fast telefoni
      • Erbjuda nya abonnemangsformer till befintliga och nya kunder
      • Färdigställa och lansera Cosmik

För att nå ut med Cosmik utanför Sverige kommer Devicom att samarbeta med internationella företag och organisationer som har stora kunddatabaser såsom kredit- och betalningskortsföretag samt flygbolag.

Vd tror på ökad försäljning
Under 2007 beräknar företaget att omsätta 30 miljoner kronor och uppnå en bruttomarginal runt 40 procent. Vd Paul Derly har som mål att före 2008 ha 20.000 kunder och 60 miljoner kronor i årsomsättningstakt, exklusive Cosmik.

Förutom sitt breda utbud och låga priser har Devicom en annan konkurrensfördel jämfört med flera av sina konkurrenter i samma storlekssegment. Företaget är nämligen direkt anslutet till sitt nät, vilket medför cirka 15 procentenheter högre bruttomarginal jämfört med konkurrenter som inte är direkt anslutna till sina nät. Det ger ett visst svängrum vid en eventuellt framtida prispress.

Risker/möjligheter
Devicom är beroende av flera leverantörer och samarbetspartners. Om villkoren försämras kan det leda till ekonomiska förluster och att kunderna erbjuds sämre priser.

Företaget har få anställda och är beroende av ett antal nyckelpersoner. En misslyckad anställning eller en uppsägning kan få större konsekvenser för Devicom än hos större konkurrenter.

Det finns många aktörer på marknaden, en del stora som Telia, Tele2 och Telenor, men även flera små. Marknaden är hårt konkurrensutsatt vilket medför prispress och kan försämra lönsamheten.

Devicom räknar med att omsätta cirka 58 miljoner kronor under 2008 exklusive Cosmik. En lyckad satsning på Cosmik kan därför medföra en ännu högre omsättning och bättre resultat för företaget.

beQuoted tror att Cosmik kan bli en framgångsrik produkt på grund av sina konkurrensfördelar jämfört med traditionella lösningar. Nackdelen är att det förmodligen kommer att krävas ytterligare kapitaltillskott till marknadsföring för att lyckas med satsningen på ett optimalt sätt.

Duktig personal inom försäljning och kundsupport är också en viktig resurs. Devicom använder flerspråkig personal och kan tack vare detta belysa fördelarna för potentiella kunder på deras modersmål. Att öka tryggheten hos kunder med utländsk bakgrund är en stor möjlighet jämfört med konkurrenter som endast talar svenska eller engelska.

Aktiens värdering
Nyemissionen uppgår till 5 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att expandera verksamheten och för att lansera Cosmik. Efter emissionen värderas Devicom till 13 miljoner kronor.

Eftersom företaget kommer att lägga mycket resurser på Cosmik för att öka sin omsättning säger en värdering med hjälp av p/e-talet ingenting. Därför använder vi p/s-talet i vår värdering.

Med en förhoppning om en försäljning på 30 miljoner under 2007 värderas aktien till ett p/s-tal på 0,43. Vd Paul Derly har som mål att nå en omsättningstakt på 60 miljoner kronor under 2008. I så fall sjunker p/s-talet till 0,22.

Ett p/s-tal på 0,43 respektive 0,22 är väldigt lågt i förhållande till andra konkurrenter. Dessutom har Devicom en bättre marginal på sina tjänster än flera konkurrenter i samma storlekssegment.

Som jämförelse har beQuoted tittat på AllTele. AllTele säljer också fast telefoni till små och medelstora företag samt hushåll. Försäljningen uppgick till 14,2 miljoner under 2006 och resultatet var kraftigt negativt. Företaget handlas på First North till ett p/s-tal på 4,33.

AllTele värderas till 61 miljoner kronor jämfört med 13 miljoner för Devicom som har högre omsättning och bättre resultat.

beQuoted tycker därför att Devicom-aktien ser attraktiv ut med tanke på den låga värderingen och företagets tillväxtprognoser. Vi tror att en uppvärdering kommer att ske i samband med noteringen på AktieTorget.

För säkerhetsskull bör man emellertid se en investeringen i aktien som en långsiktig investering. Likviditeten kommer förmodligen att vara låg eftersom det finns relativt få aktier utgivna. Och som i alla nya företag är riskerna alltid höga i början.

Som ägare måste man också vara beredd på att kunna skjuta in mer pengar i kommande nyemissioner, då det förmodligen kommer att behövas mer kapital för att expansionen ska fortsätta.

PETER NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Paul Derly
VD Devicom

 
 
Paul Derly har erfarenhet som entreprenör och från engagemang i Telekomindustrin. Han är fransk medborgare.
 

- Vårt kundfokus ligger på målgrupper som har en naturlig anknytning till andra länder, såsom till exempel invandrare.
 
 
 
 

 
 
Cosmik är en ny tjänst som Devicom avser att lansera under tredje kvartalet 2007.
 
 
Tjänsten vänder sig till kunder som behöver kunna kommunicera med varandra på olika sätt var de än befinner sig i världen.
 
 
 
 
Länder

(Klicka bilden för större bild)
 
Cosmik-tjänsten kommer att kunna användas i mer än 50 länder.
 
 
 
 
Hotspots

(Klicka bilden för större bild)
 
Cosmik-tjänsten ger bland annat åtkomst till 60.000 WiFi hotspots över hela världen.
 
 
 
 

 
Flerspråkig personal används inom kundsupport och försäljning för att kunna belysa fördelarna på kundernas modersmål.
 
 
 
 

 
AktieTorget har godkänt Devicom för listning under förutsättning kravet på  ägarspridning uppfylls.

Spridningskravet på AktieTorget:

 • minst 200 ägare med en handelspost vardera

 • minst en tiondel av kapitalet och rösterna i allmän ägo
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-06-29 (prel. datum)
Notering på AktieTorget

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är måndagen den 18 juni


Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 1 juni - 18 juni
  • Teckningskurs 5 kr per aktie
  • Minsta teckningspost är 1.000 aktier (5.000 kronor)
  • Emissionen uppgår till 5 miljoner kronor
  • Totalt 1.000.000 nya aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 38,5 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 8 miljoner kronor före emissionen och 13 miljoner kronor efter emissionen vid full teckning
  • De nya aktierna medför rätt till vinstutdelning från och med räkenskapsåret 2007
  • Första handelsdag på AktieTorget beräknas bli den 29 juni
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig