beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Glass Safe söker kapital för att öka produktionen av säkra glasmontrar 
beQuoted nyhetsbrev nr 23 2007
beQuoted nyhetsbrev 4 juni 2007
Glass Safe söker kapital för att öka produktionen av säkra glasmontrar
- Muséer och exklusiva butiker ska bli en lönsam marknad

Fram till den 8 juni pågår en nyemission i säkerhetsföretaget Glass Safe. Bland kunderna finns prestigekunder som Tiffanys i New York, där världens dyraste diamant förvaras. Även andra ovärderliga konstverk förvaras i företagets säkerhetsmontrar.

Inbrottssäkra glasmontrar
Glass Safe tillverkar och säljer inbrottssäkra säkerhetsmontrar i glas. Allt sedan 2002 har Glass Safe haft ett litet men positivt resultat. Under 2006 låg omsättningen på 3,6 miljoner kronor med ett resultat på 0,15 miljoner kronor efter skatt.

Danska Howeni har ensamrätt på försäljningen av sortimentet i hela Europa exklusive Sverige. Howeni har tio säljare och en lång erfarenhet av internationell försäljning. Enligt Glass Safe är det den mest gedigna återförsäljaren av säkerhetsprodukter i Norden.

Nyemissionen på 8,8 miljoner kronor kommer att användas till att utöka företagets produktionsresurser och för att anställa nya medarbetare. En del av kapitalet kommer även att användas för att öka kännedomen om Glass Safe genom olika säkerhetsmässor.

Nya produkter för exklusiva butiker
Under 2006 och 2007 har Glass Safe förberett sig för en aktiv satsning mot ett nytt kundsegment. Produkter har tagits fram för exklusiva butiker såsom juvelerare, ur- och guldbutiker.

Enligt Glass Safe finns det få konkurrenter på marknaden som har produkter som både klarar av yttre påverkan och samtidigt är designmässigt tilltalande.

En konkurrensfördel är att personalen i butikerna inte behöver förvara de exklusiva varorna i separata kassaskåp. Det både spar tid och minskar risken för överfall.

En annan ny produkt som företaget har varit med att utveckla, är en elektronisk styrenhet för in- och utlämning av nycklar hos biluthyrningsföretag. Därmed ska biluthyraren kunna ge service dygnet runt till sina kunder, utan att extra personal behöver anställas.

Godkända av myndigheter
En annan fördel med Glass Safes montrar är att de är de enda i världen som är godkända av myndigheter. Glasen har till exempel blivit testade med höghastighetsvapen av FOA.

I början av året blev glasmontrarna godkända av danska SKAFOR, vilket innebär att de har genomgått tester med olika former av inbrottsverktyg.

I april ansökte företaget om patent på delar av den viktigaste konstruktionslösningen. Senast den 19 oktober kommer PRV ge besked om konstruktionen är patenterbar. Om den är det och ansökan är korrekt ifylld kan sedan Glass Safe få vänta i upp till 15 månader från ansökningsdagen innan de får besked om patentet godkänns.

Växande marknad
Marknaden för säkerhetsmontrar växer inom segmentet för exklusiva butiker och behovet av säkerhet förväntas fortsätta öka de kommande åren.

Glass Safe har redan idag stora prestigekunder som Tiffanys i New York, där världens dyraste diamant förvaras i en säkerhetsmonter.

Den nya produktkategorin med styrenheter för in- och utlämning av nycklar för biluthyrning, tror företaget kan bli en kommande vinstmaskin. Hittills har styrenheterna inbringat 300.000 kronor i försäljning.

Styrenheterna kan även anpassas till andra ställen där man behöver lämna in och ut nycklar, till exempel hotell.

Företaget tror på ökad försäljning
Glass Safe räknar med att omsätta 8 miljoner under 2007 och lyckas göra ett resultat på 0,8 miljoner kronor efter skatt. Motsvarande siffror för 2006 var 3,6 miljoner kronor respektive 0,15 miljoner kronor.

Nästa år tror företaget att försäljningen ska öka till 15 miljoner kronor. Det är en ökning med nästa 90 procent. Samtidigt bedöms marginalen efter skatt kunna öka till 20 procent, vilket i så fall ger ett resultat på 3 miljoner kronor efter skatt.

Under 2009 tror företaget på en omsättning på 35 miljoner och ett resultat efter skatt på 9 miljoner kronor. Om bolaget får rätt i sin tro, ska försäljningen i så fall stiga med 870 procent under en treårsperiod.

Aktiens värdering
Idag finns det 7.000.000 aktier i företaget. I den pågående nyemissionen emitteras 2.200.000 nya aktier för 4 kronor styck. Det ger bolaget ett tillskott på 8,8 miljoner vid full teckning. Före emissionen värderas företaget således till 28 miljoner kronor, och efter till 36,8 miljoner kronor.

Med en prognostiserad omsättning på 8 miljoner och ett resultat på 0,8 miljoner blir p/e-talet 46 på årets vinst vilket kan anses högt. Om företagets bedömning för 2008 slår in (omsättning 15 miljoner kronor och resultat 3 miljoner kronor) sjunker p/e-talet till mer normala 12.

Om även 2009 blir som bolaget tror (omsättning 35 miljoner kronor och resultat 9 miljoner kronor) blir p/e-talet 4, räknat på en aktiekurs som är lika med teckningskursen, 4 kronor.

Risker och möjligheter
Enligt beQuoted finns det stora möjligheter för Glass Safe så länge som andra aktörer inte har säkerhetsgodkända montrar. Naturligtvis finns risken att företaget har övervärderat marknadens potential. Men vi bedömer ändå att den är tillräckligt stor för en aktör som Glass Safe.

Det finns också en risk att konkurrenterna försöker etablerar sig på den här marknaden om den växer. Å andra sidan är det lättare att arbeta på en växande marknad, även under konkurrens. Bolaget har också inställningen att det tar många år för en nyetablerad konkurrent att få tillräcklig erfarenhet om tekniken samt nå nödvändiga prestigeorder.

Patentet är en annan risk- och möjlighetsfaktor. Går ansökningen igenom är Glass Safes konstruktion skyddad från andra aktörer, men annars kan andra aktörer etablera sig på marknaden med samma teknik.

En säker aktie?
Eftersom aktien är onoterad ska man inte räkna med att göra någon snabbt aktieklipp. En notering planeras emellertid på AktieTorget under augusti, vilket i så fall kommer att skapa viss likviditet i aktien.

Baserat på företagets egna prognoser tror beQuoted att aktien har potentialen att bli en mångdubblare, men det är först under 2008 som det börjar bli riktigt intressant.

En investering i Glass Safe ska alltså ses på lite längre sikt, och göras med hänsyn till den personliga risknivån i den egna portföljen.

PETER NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 


Kryszof Johansson
VD Glass Safe

 
 
Kryszof Johansson är ingenjör och egenföretagare sedan 30 år.
 
Han har erhållit Uppfinnarpriset två gånger av Stiftelsen SKAPA.
 
Det är ett av landets största och mest prestigefyllda uppfinnarpris, instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel.
 
Han har även tilldelats utmärkelsen "The Flag" av USA:s senat.
 
 
 


Tiffanymontern

 
 
Tiffanys originaldiamant visas i huvudbutiken på Fifth Avenue, New York.
 
 
Diamanten var värderad till 125 miljoner USD, vid monterns leveranstillfälle.
 
 
 
 


Standardmonter i högsta säkerhetsklass

 
 
Utdragbar kassett i dubbla riktningar kan sätts in i alla montrar.
 
 
 


Konstverk av Gaugain 
Ordrupgaards museum, Köpenhamn

 
 
Försäkringsvärdet för Gaugains konstverk i fem montrar uppgår till 1,5 miljarder DKR.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-08-31
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 8 juni


Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 23 maj - 8 juni
  • Teckningskurs 4 kr per aktie
  • Minsta teckningspost är 1.000 aktier (4.000 kronor)
  • Emissionen uppgår till 8,8 miljoner kronor
  • Totalt 2.200.000 nya aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 23,9 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 28 miljoner kronor före emissionen och 36,8 miljoner kronor efter emissionen vid full teckning
  • De nya aktierna medför rätt till vinstutdelning från och med räkenskapsåret 2007
  • Företaget avser att ansöka om notering på AktieTorget efter emissionen
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig