beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Björn Borg fortsätter att leverera bra kvartalsresultat 
beQuoted nyhetsbrev nr 22 2007
beQuoted nyhetsbrev 30 maj 2007
Björn Borg fortsätter att leverera bra kvartalsresultat
- De nya marknaderna England och Tyskland har börjat röra på sig

Modeföretaget Björn Borg presenterade ännu en kvartalsrapport som slog marknadens förväntningar. Försäljningen av Björn Borg-produkter i konsumentledet ökade med 75 procent. Det har alltså sålts kläder och andra modevaror för över 1,6 miljarder kronor de senaste tolv månaderna. Vi justerar upp våra prognoser.

Bra start på 2007
2006 var ett makalöst år för Björn Borg då försäljningen exploderade. Inledningen av 2007 verkar bli minst lika bra. Det sätter naturligtvis sina spår i resultatet, som ökade över 100 procent efter finansnetto.

Siffrorna för första kvartalet 2007 blev i korthet:

      • Omsättning - Varumärket: 513,0 Mkr (293,0), +75%
      • Omsättning - Företaget: 118,7 Mkr (74,2), +60%
      • Resultat efter finansnetto: 31,5 Mkr (15,0), +110%
      • Vinst per aktie: 0,96 kr (0,47), +102%

England och Tyskland börjar röra på sig
Den stora frågan har länge varit om de nya marknaderna kommer hinna bearbetas så att den enorma tillväxten kan fortsätta framöver. Vd Nils Vinberg kunde i samband med rapporten glädja marknaden med att aktiviteterna börjar öka i såväl England som i Tyskland.

I England har man skrivit avtal med ett trettiotal återförsäljare varav det exklusiva varuhuset Harvey Nichols i London är en.

I Tyskland, som många befarat vara den tuffaste marknaden att gå in på, kan man samtidigt visa upp 25 nya återförsäljare.

Försäljningen i de nya butikerna kommer dock att dröja fram till efter sommaren. Sedan kommer den dras igång successivt för att möta julhandeln. Vi tror därför att det dröjer fram tills årsbokslutet innan vi får något tillförlitligt svar på om hur stort genomslaget blir i rena kronor.

Ytterligare två nya marknader under året
Nils Vinberg vidhåller att Björn Borg tänker ge sig in på ytterligare några nya marknader under året:

- Vi för diskussioner med flera potentiella distributörer, målet är att komma till avslut med åtminstone två av dem i år.

- Intresset har samtidigt ökat från både USA och Asien efter att vi kommit in på flera betydande varuhus i London. Vårt fokus ligger dock fortfarande på att växa i Europa, där vi ännu inte finns representerade i de sydliga länderna.

beQuoted skulle bli förvånad om någon försäljning skulle hinna komma igång på någon ny marknad under året. Det är dock möjligt att man kan komma hinna inleda någon form av testförsäljning på samma sätt som skedde i England och Tyskland förra året.

Uppjusterad prognos för 2007
Även om beQuoted har legat bra till jämfört med många andras prognoser blev vi positivt överraskade av kvartalsrapporten.

Vi väljer därför att justera upp vår tidigare prognos något för helåret 2007. Den tidigare prognosen låg på en omsättning på cirka 450 miljoner kronor och ett resultat efter finansnetto i intervallet på 125-135 miljoner kronor (se beQuoted nyhetsbrev nr 7 2007).

En fortsatt stark start på året tillsammans med att vårens badkollektion verkar ha blivit en succé i butikerna, tyder på att även andra kvartalet kan bli starkt relativt förra året.

Prognosen höjs därför till 480 miljoner i omsättning. Vi väljer också att lägga förväntningarna på resultatet efter finansnetto i den övre delen av intervallet, det vill säga 135 miljoner kronor.

Att vi inte justerar upp resultatet ännu mer beror på att kostnaderna för försäljningen ökat något mer än i våra tidigare förväntningar. Kostnaderna för noteringen kommer också att tynga nästa kvartal med 2,5 miljoner kronor.

Har aktien sprungit iväg för fort?
Företaget Björn Borg har den senaste tiden fått en enorm medial uppmärksamhet, vilket bidragit till att driva upp aktiekursen. Bytet av aktielista till Stockholmsbörsen har också medfört att flera analytiker och tidningar fått upp ögonen för bolaget.

Men talesättet "what goes up, must come down" kommer väl till pass. Före kvartalsrapporten kom bland annat Börsveckan och Veckans Affärer med varsina säljrekommendationer. Dessa fick kursen att backa med nästan 30 procent.

Kvartalsresultatet innebar dock till att aktien återhämtade sig och handlas återigen omkring 140 kr.

Aktien värderas idag till p/e 60 sett på 2006 års vinst. Det är mycket högt. Men sett till 2007-års förväntade vinst handlas aktien till runt p/e 30. Det är också högt, men inte bortom rim och ranson.

För att få en förståelse till de höga p/e-talen måste man titta på den enorma resultattillväxten som Björn Borg har haft. Under de senaste åtta kvartalen ökade resultatet med över 100 procent (med ett undantag för första kvartalet 2006 då resultatet ökande med 96 procent). Och i dagsläget finns det inget som pekar på någon kraftig inbromsning.

Även om aktien inte längre är undervärderad kan det vara en bra strategi att ta rygg på bolag som går bra. Till exempel H&M har länge värderats högt på grund av sin fina historik.

Björn Borgs historik sträcker sig inte alls lika lång tillbaka, men helt klart är att ledningens arbete de senaste åren är värd en premie.

Ledningen säljer aktier
Efter börsnoteringen är det många institutioner som behöver fylla på med Björn Borg-aktier. Hittills har företaget ägts till nästan 50 procent av ledningen och grundarna. Precis som vi förutsade i förra analysen har de största ägarna på senare tid ställt sig på säljsidan och sålt ut aktier.

I en gemensam aktion såldes 11 procent av företaget till ett antal institutioner för drygt 344 miljoner kronor. Det är 129 kronor per aktie.

Försäljningen medförde att huvudägarna minskade sina innehav med en fjärdedel (Martin Bjäringer, Fredrik Lövstedt - ordförande, Mats H Nilsson - ledamot, Håkan Roos - ledamot, Vilhelm Schottenius - ledamot och Nils Vinberg - vd och ledamot).

Därefter har det även kommit fram att flera insiderregistrerade anställda har sålt aktier.

På kort sikt är anser beQuoted att aktien är fullvärderad. Ett bakslag från företaget skulle kunna få en stor inverkan på kursen. Detta måste vägas mot potentialen som finns. Hur bra företaget än är anser vi att risken i aktien har ökat betydligt sedan vår förra analys.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]



Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Nils Vinberg
VD Björn Borg

 
 
 

Omsättning och resultat per kvartal

(Klicka bilden för större bild)

 
År 2007 har börjat bra. Försäljningen ökade med 60 procent. Resultatet med 100 procent.
 
 
 

 

 
Holland är den största marknaden, följt av Sverige.
 
Försäljningen ökade mest i Holland, Danmark och Norge, under första kvartalet 2007.
 
England och Tyskland är nya marknader som är på gång.
 
Målet är att gå in på ytterligare två marknader under året.
 
 
 

Fem produktområden:
 
 

 
Kläder
 
 

 
Skor
 
 

 
Väskor
 
 

 
Glasögon
 
 

 
Parfym
 
 

 

Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet
per produktområde


Kläder 80% (68)
Skor 9% (17)
Väskor 6% (10)
Glasögon och parfym 5% (5)

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-08-16
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig