beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Rejlers spänner bågen för högre marginaler 
beQuoted nyhetsbrev nr 22 2007
beQuoted nyhetsbrev 30 maj 2007
Rejlers spänner bågen för högre marginaler
- 10 procent vinstmarginal nytt mål

Rejlers kommer med ännu en stark rapport. Omsättningen ökar med 19 procent under första kvartalet. Antalet anställda ökar med 70 personer, eller 10 procent, varav hälften via förvärv. Förvärvsmöjligheterna i särskilt Finland gör att det finns hopp om en fortsatt stark tillväxt.

Höjd prisbild bland teknikkonsulter
Året har börjat bra för Rejlers, med en omsättningsökning på 19 procent upp till 162 miljoner kronor. Rörelsemarginalen har samtidigt stigit till 12,9 procent.

Här kan det ändå finnas utrymme för fortsatta förbättringar:

- Just nu är det en stark efterfrågan på teknikkonsulter, kanske framför allt inom energi. Därför ser förutsättningarna för att höja priserna goda ut för närvarande, förklarar vd Peter Rejler för beQuoted.

- Min bedömning är att vi kommer att få se en höjd prisbild i hela teknikkonsultbranschen under året. Bakom detta ligger delvis avtalsdrivna löneökningar som vi måste ha kompensation för, men också den starka konjunkturen.

- På Rejlers vill vi nå höjda priser med 5 - 10 procent under året, men om vi sedan når ända fram återstår att se.

Prishöjningar kan ge stärkt lönsamhet
För närvarande är avtalsrörelsen i full gång. Förhandlingarna med facken är inte avslutade, men löneökningarna ser ut att hamna runt 10 procent i ett treårsperspektiv.

Kan Rejlers höja priserna med 5 - 10 procent under 2007 och sedan fortsätta höja under 2008 och 2009 lär marginalerna stärkas.

- Tidigare har teknikkonsulter legat på 3 - 4 procent i marginal sett över en hel konjunkturcykel. Vårt eget mål har varit att ligga på 7 procent. Men nu ser vi en strukturell ökning av lönsamhetsnivån i branschen, säger Peter Rejler.

- Realistiskt tror jag att vi framöver skall kunna sikta på 10 procent över en konjunkturcykel, vilket är väldigt positivt.

Goda marginaler och personalbrist ökar konsolidering
För aktieägarna i Rejlers skulle det vara mumma om lönsamheten stärktes långsiktigt. Det skapar ett större fritt kassaflöde (pengar som kan delas ut till aktieägarna) och leder till ett högre värde på företaget.

Samtidigt leder en sådan utveckling till att fler teknikkonsultföretag vill expandera och ta del av den stärkta lönsamheten. beQuoted frågar sig hur branschen påverkas av detta? En effekt är fler förvärv och fusioner:

- Största hindret mot vår utveckling är brist på kompetent personal. Personalbristen leder till ett konsolideringsbehov. Det blir fler uppköp, där personalen egentligen är det som förvärvas, förklarar Peter Rejler.

Normalt sett borde det leda till höjda priser på företagen. Men det finns motkrafter som lägger sordin på prisutvecklingen.

- Samtidigt som det finns en stark efterfrågan, finns det också fler företag till försäljning, fortsätter Peter Rejler. För det första har vi många generationsväxlingar, med fyrtiotalister utan barn som kan eller vill ta över.

- För det andra leder de goda tiderna till att resultatnivån i bolagen höjs och då går de också att sälja för ett bättre pris. Vill man ha loss lite pengar är det ett bra tillfälle just nu att försöka sälja och det gör att fler bolag kommer ut på marknaden.

Inga felaktiga förvärv
Rejlers verkar ändå klara konkurrensen om objekten hyggligt. Man lägger sig vinn om att inte betala några överpriser:

- Visst leder utvecklingen till att det blir konkurrens om objekten. Men det förekommer också att ett säljande bolag endast hör av sig till oss. De tycker att de skulle passa in och vet att de får ungefär lika bra betalt överallt, berättar Peter Rejler.

- Budgivningar försöker vi undvika. För det första blir priserna för höga. För det andra är det ytterst människor man köper och det är mycket bättre att de känner att de själva vill komma till oss än att de hamnar hos oss efter en budgivning. Stämmer inte personkemin kan det bli fel och personerna slutar efter ett tag.

- Vi siktar alltid på att betala kontant för våra förvärv och det brukar vi lyckas med. Är det en stark ledningsfigur som vi vill ha kvar, kan vi välja att låsa upp personen genom att betala en del med aktier med en treårig inlåsningsfas.

Effektiv förvärvsstrategi bygger på värderingar
Sammanfattningsvis kan man säga att om ett förvärv bli framgångsrikt är det inte bara den ekonomiska värderingen som skall stämma:

- Bäst är att ha haft en långvarig relation som leder fram till en sammanslagning. Företagskulturerna måste överensstämma för att det skall bli ett bra förvärv, förklarar Peter Rejler.

- Värderingar och symbolik måste stämma överens. Exempel på saker som kan skilja är att hos Rejlers har inte chefen det största rummet, istället är det de anställda som skall ha plats.

- Lönestrukturen är också viktig. Är lönerna i det förvärvade företaget lägre kan lönsamheten bero på det, är lönerna högre kan det påverka vår egen lönestruktur negativt.

Inga misslyckade förvärv hittills bådar gott
Peter Rejler berättar att förvärvsstrategin hittills varit lyckosam.

- Hittills har vi inte misslyckats med några förvärv, utan haft en otrolig framgång. Vi lyckades tajma de stora förvärv vi gjorde bland annat i Finland väldigt väl med konjunkturen.

Och visst ser det ut att bli fler förvärv i framtiden:

- Förvärvsprocesser där vi diskuterar med lämpliga kandidater är något som vi håller på med hela tiden. Men det är att det är många fler förvärvsprocesser igång just nu, upplyser Peter Rejler.

Tror på supercykeln
Rejlers har som sagt kommit med sina rapport för första kvartalet 2007. Och siffrorna är fortsatt glädjande läsning för aktieägarna:

      • Omsättning: 161,7 Mkr (135,7)
      • Resultat efter finansnetto: 20,8 Mkr (15,6)
      • Vinst per aktie: 1,37 kr (1,02)

Även för framtiden ser det ljust ut, berättar Peter Rejler:

- I Finland har Konjunkturinstitutet gått ut och sagt att man tror på en förbättrad konjunktur. Jag vet inte om det är möjligt att det kan bli ännu bättre än det redan är(!).

- Min uppfattning är att både Finland och Sverige har ett väldigt starkt konkurrensläge med sin basindustri. Den globala efterfrågan kommer att understöda den starka konjunkturen under flera år framöver. Det gynnar oss teknikkonsulter, avslutar Peter Rejler.

Utgångsläget är således gynnsamt och beQuoted håller fast vid att Rejlers är en tioårsplacering.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Rejlers:
» På östfronten en hel del nytt för Rejlers
» Stockholmsbörsen en kvalitetsstämpel för Rejlers
» Rejlers marginaler imponerar
» Ingen avmattning för Rejlers
» Rejlers spår fortsatt goda tider för branschen
» Enastående kvartalsvinst för Rejlers
» Lyckade förvärv stärker Rejlers tillväxt

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 
 


Peter Rejler
VD Rejlerkoncernen

 
 
 
 
- Tidigare har vårt eget mål varit att ligga på 7 procent i vinstmarginal.
 
 
- Nu ser vi en strukturell ökning av lönsamhetsnivån i branschen.

 
 
- Realistiskt skall vi framöver kunna sikta på 10 procent vinstmarginal över en konjunkturcykel.
 
 
 
 

 
Vektorisering av låg- och mellanspänningsnät utförs av Rejlers.
 
 
 
Energisidan går överlag mycket bra och det är stor efterfrågan på teknikkonsulter inom området.
 
 
 

 
 
Vasabron i Stockholm. Rejlers har moderniserat brons belysningsanläggning.
 
 
 

 
Talgo OY har utvecklat en ny sovvagn i två våningar.
 
 
Rejlers har gjort en utredning över totala livslängden för enskilda komponenter samt för användning och underhåll i operativ drift.
 
 
Global tillväxt understöder efterfrågan på nordiska industriprodukter.
 
 
I Finland tror Konjunkturinstitutet på en ytterligare förbättrad konjunktur.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-07-31
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig