beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Satsning på mindre fartyg för Svithoid Tankers 
beQuoted nyhetsbrev nr 22 2007
beQuoted nyhetsbrev 29 maj 2007
Satsning på mindre fartyg för Svithoid Tankers

Svithoid Tankers fortsätter att växa fort. Utvecklingen på marknaden för biobränsle är mycket expansiv och leder till ett stort behov av transporttonnage. Under 2007 kommer totalt ytterligare fyra fartyg att levereras. Samtidigt närmar sig företaget ett positivt resultat.

Ökad fokusering på mindre fartyg
Svithoid Tankers verkar inom två segment: fartyg mellan 2.000 - 5.000 dwt och fartyg mellan 5.000 - 10.000 dwt.

På senare tid har framskymtat bättre marknadsförutsättningar för de mindre fartygen. I Nordeuropa finns det 150 fartyg i klassen, med en genomsnittsålder på 15 år. En tredjedel är äldre än 20 år.

Ekonomiskt ligger livslängden på 25 år för ett fartyg i Nordeuropa. Därefter kan de gå på marknader med lägre krav, i andra delar av världen.

- Oljebolagen har generellt en gemensam standard att inte köra med fartyg som är äldre än 25 år, egentligen oavsett hur bra det enskilda fartyget är, upplyser Fredrik Nygren, vd i Svithoid Tankers.

Sämre utsikter för större fartyg
Bland fartygen mellan 5.000 - 10.000 dwt är genomsnittsåldern lägre och endast ett fåtal fartyg är äldre än 20 år. Dessutom ligger fler fartyg i beställning.

- Vi har några fartyg på 8.000 dwt, men vi kommer inte att investera mer i det segmentet, eftersom flottan totalt sett är mycket modernare där, berättar Fredrik Nygren för beQuoted.

- Idag går det inte att räkna hem en investering i fartyg på 7.000 dwt med de rater som betalas. Vi har dock våra fartyg på långa kontrakt och hittills har värdestegringen på fartygen varit god.

Svithoid Tankers väljer därför att i första hand lägga ytterligare expansion på de mindre fartygen.

Hög tillväxt har försvagat resultatet på kort sikt
Ackumulerat är resultatet i Svithoid Tankers -51,6 miljoner kronor över perioden 2004 till och med första kvartalet 2007. Samtidigt har 222 miljoner kronor tagits in via nyemissioner under samma period.

Man kan ifrågasätta om resultatutvecklingen verkligen motsvarat det som förutskickades när verksamheten startade för några år sedan.

- Huvudorsaker till minusresultatet är att vi valt att växa snabbt. När vi drog igång vår verksamhet var förutsättningarna ganska annorlunda, det räcker med att gå tillbaka bara 12 - 24 månader i tiden, förklarar Fredrik Nygren.

- Marknadsstrukturen bland rederierna i Nordeuropa var ganska stabil på den tiden. Vår målsättning var att bli en etablerad partner till en av de stora aktörerna.

- Därefter har det skett sammanslagningar och en konsolidering, vilket lett till koncentration och ett minskat antal aktörer, särskilt på oljesidan.

- Ibland har det bara funnits en leverantör. Därför har kunderna aktivt sökt efter fler leverantörer, vilket gett oss en tillväxtmöjlighet som inte fanns tidigare och som vi inte vill låta oss gå förbi.

Biobränsle ny expansiv marknad
Dessutom har marknaden för biobränslen tagit fart, med biodiesel och etanol, vilket skapar ökad efterfrågan på små fartyg för transport.

- Biobränslemarknaden fanns egentligen inte för bara två år sedan. Många av de etablerade aktörerna har därför inte den typen av tonnage som behövs, vilket skapar goda tillväxtförutsättningar, berättar Fredrik Nygren.

- Eftersom marknaden är ny har producenterna av dessa drivmedel ingen upparbetad transportstruktur idag. Följaktligen är det ingen som vi måste ”peta bort” för att kunna bli leverantör. Därmed är det lättare att ta sig in och den marknadssituationen har vi velat utnyttja.

- Men det kostar att växa och det är förklaringen till att vi kortsiktigt har gjort de negativa resultat som vi har gjort.

Lyckade tester med M/T Vedrey Tora
M/T Vedrey Tora har levererats och genomgått ordentliga tester till sjöss eftersom det är första båten i en ny konstruktionsserie. Testerna har fungerat utomordentligt.

- Testerna handlar om allt från att ligga och köra fartyget i en viss fart till manövrar med fartyget. Vedrey Tora har överträffat våra förväntningar, säger Fredrik Nygren.

Svithoid Tankers beställer nya fartyg först efter det att avtal slutits med en befraktare. Därför är testresultaten med Vedrey Tora ett utmärkt marknadsföringsinstrument.

- De goda resultaten har lett till att vi fått propåer från kunder som är intresserade av att befrakta eventuella framtida systrar till Vedrey Tora, berättar Fredrik Nygren.

- Vi har optioner på ytterligare fyra små fartyg på varvet i Ryssland och det är mycket möjligt att vi väljer att utnyttja dessa om vi kan få ytterligare kontrakt. Optionerna måste deklareras i år om vi vill använda dem.

Positivt rörelseresultat före avskrivningar
Svithoid Tankers gör för första kvartalet 2007 ett positivt resultat före avskrivningar, med 0,1 miljoner kronor. Efter avskrivningar är det ännu minus, men på bättringsvägen jämfört med fjärde kvartalet 2006.

      • Omsättning: 22,1 Mkr (8,8)
      • Resultat efter finansnetto: -5,2 Mkr (-3,3)
      • Vinst per aktie: -0,32 kr (-0,64)

Antalet aktier uppgår vid årsskiftet till 15,2 miljoner (4,5). Eget kapital per aktie uppgår till 11,86 kronor, medan substansvärdet (uppskattat) uppgår till 22 kronor.

Med en aktiekurs på 13 kronor betyder det att Svithoid Tankers har ett börsvärde på 198 miljoner kronor.

Därtill har företaget räntebärande skulder på 581 miljoner kronor och konvertibellån på 57 miljoner kronor. Utgår vi från substansvärdet på 22 kronor per aktie blir företagsvärdet sålunda 972 miljoner kronor.

Finansiella mål om 20 procent avkastning står fast
Resultat för 2007 skall dock bli bättre än 2006 erfar beQuoted.

- Ett viktigt mål är att så snart som möjligt nå en kritisk massa, då vi kan slå ut våra overheadkostnader på en större intäktsmassa för att på så vis nå lönsamhet. Det stadiet närmar vi oss med stormsteg, avslöjar Fredrik Nygren.

- Vi har absolut ingen anledning att avvika från våra tidigare prognoser om att nå en avkastning på 12 procent på sysselsatt kapital, eller 20 procent på eget kapital.

Trots att beQuoteds köprekommendation hittills varit helt fel, är förklaringarna till det svaga resultatet tillfredsställande.

Lägger vi till hittills ackumulerade förluster (3,39 kronor per aktie) till kvarvarande eget kapital på 11,86 kronor per aktie och tror på företagets mål om en avkastning på 20 procent på eget kapital, skulle vinsten per aktie långsiktigt kunna överstiga 3 kronor per aktie.

Det är kanske optimistiskt. Men även om vinsten bara blir 2 kronor per aktie är det köpläge. Vi väljer att fortsatt tro på företaget.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Svithoid Tankers:
» Svithoid Tankers ökar flottan till 14 fartyg
» Svithoid Tankers nya fartyg kräver rejäla tester
» Svithoid Tankers förvärvar två nya fartyg
» Svithoid Tankers i trafik på O-listan
» Potential i Svithoid Tankers nyemission
» Rysk oljeexport bakom satsning på större fartygsflotta

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 

Fredrik Nygren
VD Svithoid Tankers
 
 
 
- Biobränslemarknaden fanns egentligen inte för två år sedan.
 
 
- Etablerade aktörer har inte den typen av tonnage som behövs, vilket skapar goda tillväxtförutsättningar.
 
 
- Men det kostar att växa och det är förklaringen till att vi kortsiktigt har gjort de negativa resultat som vi har gjort.
 
 
Mt Vedrey Heden
 
Vedrey är det fornnordiska namnet på Hallands Väderö.
 
 
Mt Vedrey Heden förvärvades i augusti (75%) på 3.450 dödviktston.
 
 
Mt Vedrey Ydrehall på 3.500 dödviktston har förvärvats i februari (20%).
 
 
Mt Vedrey Hallarna på 1.800 dödviktston har likaledes förvärvats i februari. 
 
 
Mt Vedrey Tora
 
Mt Vedrey Tora har provkörts och testats med utmärkta resultat och överträffat förväntningarna.  
 
 
De goda resultaten har lett till att Svithoid Tankers fått propåer från befraktare som vill befrakta fartyg med samma prestanda.
 
 

 
Testkörningarna med Mt Vedrey Tora har gjorts i Östersjön.  
 
 
Svithoid Tankers har optioner på ytterligare fyra fartyg i samma serie från det ryska varvet där Mt Vedrey Tora byggts.
 
 
 

Livboj från Mt Vedrey Tora
 
 
Svithoid Tankers beställer inga nya fartyg med mindre än att företaget har avtal med befraktare som möter rederiets avkastningskrav.
 
 
Avkastningskravet är 12% på sysselsatt kapital eller 20% på eget kapital.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-05-30
Årsstämma 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig