beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: FormPipe Software öppnar året starkare än någonsin 
beQuoted nyhetsbrev nr 20 2007
beQuoted nyhetsbrev 21 maj 2007
FormPipe Software öppnar året starkare än någonsin
- Vi står fast vid våra prognoser, vd Christian Sundin

FormPipe startar året starkare än någonsin och levererade en riktigt bra rapport. Aktiemarknaden verkar dock ha missat hävstången som finns i affärsmodellen. beQuoted förklarar hur hävstången fungerar. Vi intervjuar också bolagets nye vd Christian Sundin, som står fast vid de tidigare prognoserna.

Första kvartalet visade positiva siffror
Tillväxten fortsätter att vara stark och bolaget omsättning ökade med 115 procent under första kvartalet 2007. En viss del kan tillskrivas förvärvet av ALP Data som gjordes i slutet av 2006, men det sker även en stark organisk tillväxt i bolaget.

Första kvartalet är historiskt sätt ett svagt kvartal för FomPipe då bolaget till stor del jobbar mot den offentliga sektorn, som normalt brukar lägga större investeringar i slutet av året. I kvartalsrapporten kan bolaget visa på ett EBITA-resultat på 1,6 miljoner kronor, vilket är det starkaste resultatet för ett första kvartal någonsin:

      • Nettoomsättning: 15,5 Mkr (7,2), +115%
      • EBITA: 1,6 Mkr (0,5), +220%
      • EBITA-marginal: 10,9% (7,3)
      • Resultat efter finansnetto: 0,62 Mkr (-0,04)
      • Resultat per aktie: 0,01 kr (-0,01)

Vd Christian Sundin är nöjd med resultatet:

- Vi har levererat en riktigt stark rapport, där vårt mål på en EBITA-marginal som överstiger 20 procent för helåret står kvar. Att vi under årets svagaste kvartal når en marginal över 10 procent gör att vi känner oss ännu tryggare i vårt mål för helåret.

Affärsmodellen gör att det finns en enorm hävstång
FormPipes försäljning kan delas upp i tre olika kategorier: konsulting, licenser samt support och underhåll. Konsult och licensintäkterna ligger lägre i början av året, för att i slutet av året nå sin topp. Support och underhåll är däremot repetitiva intäkter som på sikt kommer att öka kvartal för kvartal.

      • Konsulting och övrigt (utbildning m.m.): 5,7 Mkr
      • Licenser: 4,1 Mkr
      • Service och underhåll: 5,1 Mkr
      • Totalt: 14,9 Mkr

Kostnaderna redovisas i kategorierna, personalkostnader, övriga kostnader samt avskrivningar.

      • Försäljningskostnader: 0,24 Mkr (0,27 Q4 2006)
      • Personalkostnader: 10,1 Mkr (9,5 Q4 2006)
      • Övriga kostnader: 3,2 Mkr (3,1 Q4 2006
      • Avskrivningar: 0,3 Mkr (0,5 Q4 2006)
      • Totalt: 13,8 Mkr (13,4 Q4 2006)

Tillkommer en goodwillavskrivning på 1,0 Mkr (1,0) som kommer att försvinna i samband med att bolaget går över till IFRS-redovisning.

Kostnaderna kommer att vara relativt konstanta över de kommande kvartalen. Detta syns tydligt när man jämför med kostnaderna för det närmast föregående kvartalet (se siffrorna från fjärde kvartalet 2006 angivna inom parentes ovan).

- Våra kostnader låg strax under 14 miljoner kronor för kvartalet och kommer att kunna ligga kvar på samma nivå eller kanske till och med något lägre framöver, berättar Christian Sundin för beQuoted.

Slutsatsen av detta är att FormPipe behöver generera intäkter på minst 14 miljoner kronor per kvartal. Samtidigt kommer intäkterna utöver detta att ge en enorm hävstång på resultatet.

Enligt Christian Sundin växer de repetitiva intäkterna och de kommande kvartalen kommer också att innebära fler order och högre intäkter från företagets produkter.

- Vi kan se att de repetitiva intäkterna ökar. Historiskt sett är sista kvartalet vårt starkaste och där genereras den största delen av vinsten.

Christian Sundin tog över efter Rikard Akhtarzand
Efter Rikard Akhtarzands oväntade avhopp i mars har Christian Sundin intagit vd-rollen, efter att ha varit aktiv i bolagets operativa verksamhet en tid. Christian Sundin var tidigare ekonomichef och innan dess har han erfarenhet från ett flertal vd-uppdrag samt från införande av IT-system.

Arbetet flyter på bra intygar Christian Sundin:

- Verksamheten inom bolaget har inte på något sätt påverkats av den senaste tidens mediala turbulens runt bolaget. Tvärt om, vi har nu slutfört integrationen av ALP Data som förvärvades i höstas och stärkt organisationen för att möta efterfrågan som finns på våra produkter.

Som ersättare på ekonomichefsposten har Joakim Alfredson rekryterats. Joakim Alfredson kommer närmast från Capto Financial Consulting där han tidigare arbetat med företagsförvärv.

beQuoted ser denna kompetensförstärkning som en tillgång, då FormPipe befinner sig i en marknad som kommer konsolideras allt mer framöver.

Bolaget fokuserar på lönsamma partnerorders
Den senaste tiden har FormPipe fått två stycken partnerorders via KnowIT och Au-System (numera Cybercom). Partnerorders fungerar så att partnerbolagen säljer in och implementerar bolagets produkter hos sina kunder.

FormPipe kan på så sätt få licensintäkter via sina partners utan att själva behöva implementera produkten. Till detta kommer också framtida repetitiva intäkter som är 20 procent av licensintäkten.

För att kunna knyta upp fler partners berättar Christian Sundin att man kommer att fokusera starkt på partnersamarbeten under året:

- Vi tror stenhårt på vår strategi där vi fortsätter att etablera och fördjupa partnerrelationer. Vi kommer under 2007 tydligt kunna se hävstången i denna modell.

- Det är en vinn-vinn-situation där partnern kan stärka sitt produktutbud och vi får våra produkter installerade hos deras kunder.

Kursfallet omotiverat om prognoserna nås
Bolagets prognos på 75 miljoner kronor i omsättning för året står fast, vilket i så fall innebär ett resultat på strax under 15 miljoner kronor efter finansnetto.

beQuoted ser ingen större oro i att prognoserna inte skall kunna nås om utvecklingen fortsätter i samma takt som den gjort hittills. Första kvartalet har historiskt varit det svagaste jämfört med övriga kvartal.

FormPipe har samtidigt visat att de repetitiva intäkterna ökar stadigt och på sikt kommer att ha en stor inverkan på bolagets resultat.

Vår prognos för 2007 (se beQuoted nyhetsbrev nr 9 2007) står fast och aktien handlas just nu till p/e 15 sett till vår förväntade vinst på 1,15 kr per aktie. Det är inte mycket för en snabbväxare.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om FormPipe:
» FormPipe en framgångssaga utan ände

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Christian Sundin
Ny VD FormPipe

 
 
 
 
Omsättning och EBITA

(Klicka bilden för större bild)
 
 
Tillväxten fortsätter vara stark och bolaget omsättning ökade med 115 procent under första kvartalet 2007.
 
 
EBITA står för Earnings Before Interest, Taxes and Amortization of goodwill.
 
 
 
 
Försäljning per kategori
 
 
Support och underhåll är repetitiva intäkter som på sikt kommer att öka kvartal för kvartal.
 
 
Kostnaderna kommer att vara relativt konstanta över de kommande kvartalen.
 
 
Därför blir det en hävstång på resultatet när intäkterna stiger.
 
 
 
  


Joakim Alfredson
Ny ekonomichef

 
 
 
 


 

 
 
Partnersamarbeten ska FormPipe satsa mer på under 2007.
 
 
Det är en vinn-vinn-situation där partnern kan stärka sitt produktutbud medan FormPipe får sina produkter installerade hos deras kunder.
 
 
 
Aktien
 
Stockholmsbörsen. FormPipe räknar med att noteras på Stockholmsbörsen under hösten 2007.
 
 
 
Nästa händelse
2007-08-07
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig