beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Stark start på 2007 för The Empire 
beQuoted nyhetsbrev nr 20 2007
beQuoted nyhetsbrev 21 maj 2007
Stark start på 2007 för The Empire

beQuoted har traditionsenligt besökt årsstämman i The Empire. Förutom opera och uppvisning av Magnus Samuelsson (världens starkaste man) bjöd bolaget på positiva utblickar inför framtiden. Året har öppnat starkt med en tredubblat resultat första kvartalet.

C3 ska bli skandinaviskt lifestyle-varumärke
Flera nyheter presenterades under årsstämman. C3 ska gå från att endast vara ett märke på köksprodukter till att bli ett skandinaviskt inspirerat lifestyle-varumärke.

Som en del av detta kommer C3:s produktutbud att breddas. Sedan tidigare kommer trådlösa telefoner att börja säljas under andra kvartalet. På stämman visades bilder på följande nya C3-produkter:

      • GPS-navigator
      • Ficklampa med låg strömförbrukning och längre brinntid
      • Keramiska köksknivar
      • Patenterat knivblock

Mest intressant är kanske en patenterad påsförslutare, som kan svetsa ihop vanliga plastpåsar i hushållet så att de sluter helt tätt. Försäljningspotentialen och marginalerna är goda och bolaget har fått försäljningsrättigheterna för hela Europa.

Start i Finland med SodaStream
The Empire aktiverar nu sitt finländska bolag Etacap OY och lanserar SodaStream, C3 och Saeco i Finland. Landschefen för Finland, Markus Lassila, presenterades på stämman.

Norge har hittills inte gått bra och nu vill The Empire försöka få större incitament hos personalen för en bra utveckling i Finland.

Därför har Markus Lassila fått köpa 20 procent av Etacap OY för en symbolisk summa. The Empire har permanent återköpsrätt av aktierna för ett pris motsvarande ett p/e-tal på 3.

The Empires vd Johan Kalling verkade nöjd med upplägget och flaggade på årsstämman för att han hoppas kunna presentera ett liknande bolagsupplägg för Danmark på årsstämman om ett år.

Tredubblad vinst per aktie under första kvartalet
The Empire har kommit med sin rapport för första kvartalet 2007. Bolaget skriver att årets första kvartal traditionellt är svagt och att man inte hade räknat med positiva siffror. Men positivt blev det ändå:

      • Nettoomsättning: 47,5 Mkr (19,4)
      • Resultat efter finansnetto: 2,2 Mkr (0,8)
      • Vinst per aktie: 0,19 kr (0,06)

Resultatet per aktie har alltså gott och väl tredubblats under första kvartalet. Visserligen kom Gerby in först från slutet av första kvartalet under 2006, men resultatet är ändå fantastiskt med tanke på att bolaget planerat för i bästa fall ett nollresultat.

Första kvartalet innebär alltid baksmälla efter julhandeln. Och i januari brukar det för många löntagare vara väldigt "mycket månad kvar i slutet av pengarna". Det lyfter inte heller försäljningen av kapitalvaror.

Lägg därtill att vintern knappast skapar något sug efter SodaStream och det är förståeligt att försäljningen bara blir en sjättedel av vad beQuoted prognostiserat för helåret. Som tur är blir det bättre för varje kvartal som går under året.

Lysande vinstmarginal bör bli ännu bättre
Mer intressant är ändå att vinstmarginalen hamnar så högt som 8,3 procent under första kvartalet.

Bakom det förbätttrade resultatet ligger bland annat en omförhandling av Gerbys storkundskontrakt kombinerat med en bättre intern ekonomistyrning.

Konvertibellån ger utspädning på 4 procent
beQuoteds prognos för 2007 ligger sedan tidigare på 2,10 kr per aktie, (se nyhetsbrev nr 12 2007). Eventuellt borde den sänkas ned till 2,00 kr per aktie efter stämman.

Stämman beslutade nämligen om riktad emission av konvertibellån till C-aktieägare, som haft företräde till utdelning. Konvertibellånet är på 4,7 miljoner kronor, motsvarande 377.675 B-aktier, och motsvarar det belopp som skulle ha betalats ut i företrädesutdelning.

Emissionen innebär en utspädning på knappt 4 procent, men C-aktierna försvinner. Vid konvertering ökar antalet aktier till 9,58 miljoner B-aktier i The Empire. Konverteringskursen är 12:50 kronor och konvertering får ske under 2008 och 2009.

Förhoppningar om starkt resultat 2007
Men den starka försäljningsutvecklingen och marginalutvecklingen gör att man kan ha förhoppning om ett starkt resultat 2007.

Kan The Empire nå en omsättning på 300 miljoner kronor och sitt mål för vinstmarginalen på 10 procent, skulle vinsten per aktie hamna på 21,6 miljoner kronor, eller 2,25 kronor efter full utspädning.

Blir vinstmarginalen 9 procent blir vinsten 2:03 kronor efter full utspädning. Sannolikheten är alltså god att The Empires vinst per aktie ska överstiga 2 kronor per aktie under 2007, även inklusive utspädningen.

Fortsatt goda tillväxtutsikter
På stämman utlovade Johan Kalling en organisk tillväxt på 25 - 30 procent under 2007.

Även efter 2007 bör tillväxtmöjligheterna vara goda. Att hoppas på en organisk tillväxt på 20 procent per år 2008 - 2010 är antagligen inte att hoppas på för mycket. Dessutom tillkommer möjligheterna till förvärv.

Baserat på en vinst för 2007 på 2 kronor per aktie handlas The Empire till p/e 8. Även om liknelsen haltar så handlas tillväxtbolag inom detaljhandeln som Hemtex och H&M, till p/e-tal på minst 30.

Där platsar kanske inte The Empire ännu. Men mot bakgrund av de stabila vinsterna inom konsumentsektorn och de goda tillväxtutsikterna är ett p/e-tal på 8 alldeles för lågt.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om The Empire:
» Svag avslutning på 2006 för The Empire
» Export av C3 kan ge ytterligare lyft i The Empire
» Egna varumärket C3 ska ge bättre marginaler i The Empire
» Gerby ett kanonförvärv för The Empire
» The Empire laddar upp inför julhandeln
» Detaljhandeln draglok för The Empire
» The Empires satsning i Norge bär frukt lagom till sommaren
» Insiderrapport från The Empires årsstämma
» Resultatökning förväntas i The Empire
» Fler starka varumärken till The Empire

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Johan Kalling
VD The Empire

 
 
 
 


 

 
 
SodaStream
går nu in i Finland, tillsammans med Saeco och C3.
 
 
 
 

 
 
SmartSealer är en ny patenterad produkt som försluter plastpåsar.
 
 
The Empire har distributionsrättigheterna för Europa och kommer att lansera produkten under varumärket C3.
 
 
Varumärket C3 ska inte bara vara ett märke för köksprodukter, utan bli ett lifestyle-varumärke med skandinavisk prägel.
 
 
 
 


C3 Coffee Center Milano
från Gerby

 
 
Vinstmarginalen
för The Empire blev hela 8,3 procent första kvartalet 2007.
 
 
 
 

Bevyz är ett nytt unikt dryckessystem för företagsmarknaden
 
 
Bevyz hemsida

 
 
Bevyz gör både varma och kalla drycker, samt med och utan kolsyra, från en enda maskin.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-08-13
Delårsrapport Q2 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig