beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Första kvartalet med plusresultat för Glycorex 
beQuoted nyhetsbrev nr 19 2007
beQuoted nyhetsbrev 14 maj 2007
Första kvartalet med plusresultat för Glycorex

Första kvartalet 2007 blev också första kvartalet med plusresultat för Glycorex. Åtminstone före avskrivningar på de utvecklings- och patentkostnader som tidigare aktiverats för transplantationsprodukten Glycosorb-ABO. Särskilt stark har försäljningsökningen i EU varit.

Positivt resultat före avskrivningar
Försäljningen ökade till 7,3 miljoner kronor under årets första kvartal, vilket är den högsta försäljningen hittills under ett enskilt kvartal. 6,3 miljoner kronor utgör direktförsäljning till transplantationscentra.

Siffrorna för första kvartalet 2007 blev i korthet:

      • Omsättning: 7,3 Mkr (3,7), +96%
      • Resultat efter finansnetto: -0,4 Mkr (-3,6)
      • Vinst per aktie: -0,01 kr (-0,07)

I resultatet efter finansnetto ingår avskrivningar med 1,5 miljoner kronor. Periodens resultat före avskrivningar blev 1,0 miljoner kronor och är bolagets första kvartal med positivt resultat före avskrivningar.

Omsättningen har alltså stigit med 96 procent jämfört med första kvartalet 2006. Tittar man på siffrorna mer i detalj så har omsättningen i EU utom Sverige haft en särskilt positiv utveckling. Här är ökningen hela 154 procent, från 2,3 miljoner kronor till 5,9 miljoner kronor.

En annan nyhet är att Turkiet blivit en ny marknad. Under kvartalet har en första order på 0,2 miljoner kronor registrerats.

Turkiet är en intressant marknad eftersom antalet transplantationer med en levande donator (i allmänhet nära släkting) är högre än i något land i Europa.

Flera tillväxtkällor i EU
I EU spås den positiva utvecklingen fortsätta. Endast drygt en tiondel av alla transplantationscentra i Europa har erfarenhet av produkten. Nästan 90 procent återstår alltså att starta försäljning till. Här ligger en stor möjlighet till ökad försäljning.

Men även hos de kunder som redan köpt Glycosorb-ABO bör försäljningen kunna öka.

Totalt använder 34 sjukhus produkten. Av dessa är det dock bara en mindre andel som kommit igång med regelbundna transplantationer.

Glycorex gör bedömningen att när transplantationer med Glycosorb-ABO blir en integrerad del av verksamheten kommer beställningarna från dessa sjukhus att öka väsentligt.

Sedan tidigare har företaget skrivit att den europeiska marknaden med marginal är så pass stor att den räcker för att nå god lönsamhet.

USA väl så stor marknad som Europa
En minst lika stor marknad som Europa är USA, som har starka ekonomiska incitament att göra transplantationer.

USA använder mycket försäkringar i sin sjukvårdsfinansiering. En transplantation innebär att patientens vårdbehov minskar, vilket leder till en besparing för sjukvården.

Därför vill man öka antalet transplantationer, inte minst från närstående, levande givare, som ett sätt att få ner sjukvårdskostnaderna.

Glycosorb-ABO kommer här väl till pass. Skulle Glycorex kunna få ett godkännande på den amerikanska marknaden skulle antagligen försäljningen öka avsevärt.

Godkännande från FDA ännu ej klart
I januari lämnades kompletterande information till FDA (Food and Drug Administration). Glycorex påpekar att resultaten från produkten är utmärkta.

Ännu har inte godkännande kunnat erhållas. I beQuoteds förra artikel om Glycorex (se nyhetsbrev nr 3 2007) skrev vi dock att företaget förväntade sig besked inom några månader. Nu har tidsperioden kortats ned till "inom några veckor".
 

Tidigare publicerade artiklar om Glycorex:
» Glycorex dubblade omsättningen fjärde kvartalet 2006
» Glycorex försäljning under oktober den högsta hittills
» Glycorex på rätt väg i väntan på FDA
» Står inte och faller med USA
» Fyrdubblade försäljningen till EU
» Godkännandeprocessen i USA fortsätter



Marknadsplats
NGM Equity
 
 
 
 


Kurt Nilsson
VD Glycorex

 
 
 
Glycosorb-ABO är namnet på Glycorex huvudprodukt.
 
 
Med Glycosorb-ABO möjliggörs transplantationer över blodgruppsgränserna.
 
 
Produkten är baserad på kolhydrater. Den fungerar genom att patientens blod före och efter transplantationen behandlas med produkten.
 
 
 

 
 
 

 
 
På så vis avlägsnas de antikroppar som är specifika för en viss blodgrupp.
 
 
Därigenom kan transplantation genomföras med lyckas resultat även då blodgrupperna inte är kompatibla.
 
 
 
Nästa händelse
2007-06-11
Årsstämma 2007
 
 
Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig