beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Central Asia Gold växer sig större i Ryssland 
beQuoted nyhetsbrev nr 18 2007
beQuoted nyhetsbrev 10 maj 2007
Central Asia Gold växer sig större i Ryssland

Central Asia Gold förbereder för ökad guldproduktion i Ryssland. Artelj Lena är en nyförvärvad gruva, som innebär fördubblad guldproduktion under 2007. Anrikningsverket i Tardan har startat. Därtill förbereds genom utvärderingsprogram för nya stora gruvor.

Artelj Lena nyförvärvad lönsam guldgruva
Central Asia Gold bygger vidare för att bli en stor guldproducent i Ryssland. Flera av de senaste nya projekten har långsiktigt mycket stor potential, men de befinner sig i olika faser i sin utveckling.

Vi kan börja med Artelj Lena, en nyförvärvad alluvial guldfyndighet som dock producerat guld sedan 1974. De senaste åren har den producerade mängden guld sett ut enligt följande:

      • 2006: 609 kg
      • 2005: 882 kg
      • 2004: 998 kg

Artelj Lena har varit organiserat som ett arbetarkollektiv, men under första kvartalet har det organiserats till att bli ett vanligt bolag.

Lågt förvärvspris för Artelj Lena
För Artelj Lena har Central Asia Gold betalat 9 miljoner dollar, vilket omräknat blir 47 dollar per uns för guldreserver av klassen C1/C2 (bevisade reserver). Artelj Lena har 180.000 uns C1/C2 guldreserver.

Artelj Lenas planering var att successivt dra ner produktionen, för att den skulle räcka längre. Men efter Central Asia Golds insteg blir det ändrad färdriktning.

- Vi kommer att fortsätta att hålla hög takt på produktionen framöver. Planen är att producera 800 kilo guld under 2007 och med den takten räcker reserverna cirka 7 - 8 år innan de är slut, förklarar Torbjörn Ranta, vd för Central Asia Gold.

Baserat på ett guldpris på 593 USD/uns är Artelj Lenas egen prognos att man ska kunna göra ett resultat på 1,3 miljoner dollar under 2007, efter 24 procent rysk bolagsskatt och enligt ryska redovisningsstandards.

Utgår man istället från ett guldpris på 660 dollar, vilket ligger närmare dagens nivå, kan vinsten komma att stiga till det dubbla. Det visar hur hög känsligheten i projektkalkylerna är, både uppåt och neråt.

Guldmängderna i Kopylovskoye utvärderas
Efterhand som guldreserverna tryter i Artelj Lena är tanken att flytta över produktionsresurserna till närbelägna Kopylovskoye.

Exploateringen av projektet Kopylovskoye (vi berättade om Kopylovskoye i beQuoted nyhetsbrev nr 35 2006) har tagit ett stort steg, då finansiering arrangerats för ett utvärderingsprogram.

Det är en lång process från att en potentiell guldfyndighet lokaliseras till att guld kan börja produceras.

Ett av de viktigaste stegen i förarbetet är att få mängden guld verifierad. Bland annat för att avgöra att det finns tillräckligt för att det ska löna sig att bygga en utvinningsanläggning.

Utvärdering av Kopylovskoye
I Kopylovskoye är det små mängder guld som finns som bevisade malmreserver. Men troligtvis finns det mycket mer i marken och nu ska malmreserverna utvärderas.

- Vi räknar med att det finns ett par miljoner uns i marken, berättar Torbjörn Ranta. Vårt mål är att bevisa en miljon uns, så att vi har malmreserver för att kunna producera under 15 - 20 års tid.

- Om vi kan producera cirka 2.000 kilo guld (62.000 uns) om året torde lönsamheten bli mycket hög, beroende på guldpris. Med en guldhalt på drygt tre gram per ton malm behöver vi då processa 0,6 - 1,0 miljoner ton malm om året, beroende på produktionsteknik.

Behöver uppemot en miljon uns i reserver
Planen är alltså att via utvärderingen bevisa tillräckligt mycket malmreserver, så att projekteringen och byggandet av ett stort anrikningsverk kan påbörjas.

- Vi vill ha 0,6 - 1,0 miljon uns i reserver (motsvarar 6 - 10 miljoner ton malm) innan vi drar igång bygget av ett stort anrikningsverk. Exakt vilken mängd vi behöver beror på hur malmen ser ut och vilken produktionsteknik som är lämplig.

Kopylovskoye har redan ett gammalt anrikningsverk, som en gång anlagts för att provbryta fyndigheten. Nu kommer det väl till pass.

- Produktionstekniken ska vi testa i det testanrikningsverk som sedan tidigare finns uppfört i Kopylovskoye och som har en kapacitet på några hundratusen ton malm om året.

- Vi vet att malmen i Kopylovskoye innehåller mindre koppar och sulfider, guldet ligger friare. Endast gravimetrisk anrikning (utan cyanidlakning) kan kanske ge upp till 68 procent utbyte jämfört med 50 procent vid sulfidmalm och då kan vi bygga ut tidigare.

Utvärderingsprojekt går ej att kreditfinansiera
En utvärdering kostar mycket att genomföra, men ger inga intäkter i sig (förutom en värdehöjning på projektet om mer guld kan påvisas).

- Utvärderingsfasen är nödvändig för att gå vidare med Kopylovskoye, säger Torbjörn Ranta. En färdig anläggning som processar en miljon ton malm kan kosta ett antal tiotal miljoner dollar och då vi måste veta att vi kan nå lönsamhet.

- Men utvärderingsfasen kostar cirka 10 miljoner dollar och kommer att ta minst ett år att genomföra.

Samtidigt innehåller utvärderingsfasen en osäkerhet (annars skulle man ju inte behöva göra utvärderingen) som gör att den inte duger som säkerhet för en potentiell kreditgivare.

Följaktligen måste den finansieras med eget kapital. Eftersom Central Asia Gold ännu själv inte kan investera 10 miljoner dollar, krävs att man gör ännu en nyemission. Eller hittar på en annan lösning.

Externa investerare finansierar utvärdering
Projektet Kopylovskoye har placerats i ett nytt dotterbolag. En extra bolagsstämma i Central Asia Gold har godkänt att externa investerare förvärvar 25 procent av aktierna i dotterbolaget för en köpeskilling på 10 miljoner dollar.

På så sätt får man de medel man behöver för att kunna göra provborrningar i Kopylovskoye.

För Central Asia Golds aktieägare är lösningen utmärkt. För det första får företaget finansiering till Kopylovskoye utan att behöva släppa mer än 25 procent av projektet och utan att behöva acceptera större utspädning.

Lyckas utvärderingen och man kan få verifierat att de stora guldmängder som man misstänker finns blir det lättare att kreditfinansiera resten. Alltså slipper man utspädning då med.

För det andra får man redan nu en konkret värdering på ett projekt som annars kan vara svårvärderat. Att en extern investerare varit beredd att betala 10 miljoner dollar för 25 procent av projektet skapar ett värde hos de 75 procent som man har kvar.

Produktion av guld 311 kg 2006
Central Asia Golds har presenterat sin bokslutskommuniké för 2006. Så här blev siffrorna:

      • Omsättning: 74,4 Mkr (27,0)
      • Resultat efter finansnetto: -17,3 Mkr (4,0)
      • Vinst per aktie: -0,066 kr (0,022)

För fjärde kvartalet isolerat blev siffrorna:

      • Omsättning: 36,02 Mkr (15,64)
      • Resultat efter finansnetto: -5,3 Mkr (7,7)
      • Vinst per aktie: -0,016 kr (0,026)

Under året har Central Asia Gold producerat 311 kilo guld som man fått ett genomsnittspris på 609 dollar per uns för.

Produktion ökar till 1.500 kg 2007
Prognosen för produktionen för 2007 är uppemot 1.500 kilo guld och för 2008 2.500 kilo. Håller sig guldpriset kring dagens nivå på 660 dollar per uns blir försäljningen 2007 hela 210 miljoner kronor.

Planen är bland annat att den egna nyetablerade anläggningen i Tardan ska producera 330 - 340 kilo guld.

- Anrikningsverket i Tardan har kommit igång bra och nu sker det successivt en fininställning av alla parametrar, berättar Torbjörn Ranta.

- Exakt vilken produktionskostnad vi kan nå vid optimal produktion vet vi inte ännu, men vi har bra produktionsekonomi i Tardanverket.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
NGM
 
 
 
 


Torbjörn Ranta
VD Central Asia Gold

 
 
 
- Vi räknar med att det finns ett par miljoner uns guld i marken i Kopylovskoye.
 
 
- Vårt mål med utvärderingen är att bevisa en miljon uns, så att vi har malmreserver för att kunna producera under 15 - 20 års tid.
 
 
 
 

Karta som visar var Central Asia Golds fyndigheter är belägna.
(Klicka bilden för större bild) 

 
 
 
Artelj Lena
är en nyförvärvad alluvial guldfyndighet, som dock producerat guld sedan 1974.
 
 
Under 2007
är prognosen att Artelj Lena ska producera 800 kilo guld
 
 
Med Artelj Lena, Tardan
och tidigare produktion är målet att producera 1500 kilo guld under 2007.
 
 
 
 

Central Asia Golds fyndigheter så som listan såg ut vid årsskiftet.
(klicka bilden för större bild)

 
 
Central Asia Gold
bygger successivt ut med nya fyndigheter.


Om utvärderingen
av Kopylovskoye ger önskat resultat kommer mängden guldreserver att öka dramatiskt.
 
 
Kopylovskoyes
geologiska struktur är likartad strukturen hos Suchoy-Log, som är Rysslands största guldfält med 1.000 ton guldreserver.
 
 
 
 

 

Krossverk från den nya fabriksanläggningen i Tardan

 
 
Tardans anrikningsverk har en kapacitet för 100.000 ton malm per år.
 
 
Först krossas malmen, därefter mals den, innan den separeras i det gravimetriska anrikningsverket.
 
 
 
 

 

Guldet separeras via gravimetrisk anrikning.

 
 
På skakbordet
separeras guldlinjen från övrigt material, varefter guldet fortsätter ner i ett låst och alltid bevakat uppsamlingskärl.
 
 
Guldet som blir kvar i mineralsanden kommer att lakas ur med cyanid.
 
 
Gravimetriskt kan man utvinna 50 procent av guldet. Kemiskt kan ytterligare 40 procentenheter utvinnas, så att totala utvinningsgraden blir 90 procent.
 
 
I Tardan planeras lakningsprocessen att starta andra halvåret 2007.
 
 
 
Nästa händelse
2007-05-23
Årsredovisning 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig