beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Xtracom går från noll till triple-play 
beQuoted nyhetsbrev nr 17 2007
beQuoted nyhetsbrev 4 maj 2007
Xtracom går från noll till triple-play
- Vi skall omsätta 100 miljoner kronor, vd Per Hallerby

Xtracom bygger en koncern inom triple-play genom att förvärva onoterade bolag. Strategin har visat sig fungera bra och idag ingår sex bolag i koncernen. beQuoted har pratat med bolagets vd Per Hallerby, som berättar om koncernens framtid.

Helhetsaktör inom triple-play
En börsnotering brukar oftast innebära att ett företag vill stärka sin kassa eller att ägarna vill plocka hem en del av värdet i bolaget.

När Xtracom noterades på AktieTorget 2005 gjorde man det av ett annat skäl, nämligen att noteringen ska möjliggöra förvärv av onoterade bolag på ett effektivt sätt.

Hittills har Xtracom förvärvat sex olika bolag. Dessa är verksamma inom nätverksbaserade tjänster såsom bredband, IP-telefoni samt konsultverksamhet inom IT och telekom:

      • Xtracom Consulting (f.d. Verismo) - Konsultverksamhet
      • Systemering - Konsultverksamhet
      • Xtrafone - IP-telefoni
      • Xtranet - Bredbandsinfrastruktur
      • D&W Teknik - Installation av bredbandsnät
      • CTCS - Fiberteknik

Genom förvärven har koncernen skapat en grund för att kunna erbjuda helhetslösningar inom triple-play. Det vill säga att slutkunder ska kunna få internet, telefoni och TV via bredbandsnätet samtidigt.

Två områden som kompletterar varandra
Konsultverksamheten har i dagsläget en hög beläggning och bidrar med ett kontinuerligt kassaflöde. Verksamheten är fokuserad på projektledning inom traditionell telekom och integration av system.

Operatörsverksamheten inkluderar bolagen inom byggnation och installation av främst bredbandsnät samt kringtjänster såsom IP-telefoni (Xtranet, D&W Teknik, CTCS som bygger och prospekterar samt Xtrafone som levererar tjänster).

Eftersom operatörsverksamheten innehåller paketerade tjänster och produkter är potentialen för högre marginaler större jämfört med konsultverksamheten.

Å andra sidan har projekten långa ledtider och betalning sker inte förrän de avslutats. Tillsammans kompletterar därför operatörsverksamheten och konsultverksamheten varandra bra.

Har nått tillräcklig storlek enligt vd
Xtracom har på senaste tiden tagit flera order i intervallen mellan 2 - 6 miljoner kronor. För beQuoted berättat Per Hallerby hur bolaget skall kunna ta större uppdrag genom förvärv:

- Vid stora upphandlingar räcker det inte med att kunna erbjuda ett bra pris och rätt kompetens. Det finns också indirekta krav på att bolaget har en viss storlek. Idag har Xtracom den storlek som krävs för att vara med och slåss om de riktigt stora uppdragen.

Ett tillväxtbolag som står på egna fötter
Under 2006 har Xtracom vuxit från mindre än 1 miljon kronor i omsättning till 29 miljoner kronor. Resultatet på sista raden har samtidigt varit positivt. Detta ligger helt i strategin enligt Per Hallerby:

- Bolag vi tittar på att förvärva har ofta redan en fungerande och lönsam verksamhet, men upplever att de ofta blir nummer två i stora upphandlingar. Detta gör att många bolag faktiskt kommer till oss och inte tvärt om.

I bokslutet för 2006 blev siffrorna i korthet:

      • Omsättning: 29,3 Mkr (0,7)
      • Resultat efter finansnetto: 1,5 Mkr (0,7)
      • Vinst per aktie: 5,53 öre (1,55)

Xtracom har genom förvärvet av D&W Teknik kunnat använda sig av förlustavdrag på 2,6 miljoner kronor, vilket påverkar nettovinsten positivt. För innevarande år finns ytterliggare förlustavdrag på 2,7 miljoner kronor som även dessa kommer påverka nettovinsten positivt.

Ovanstående siffror skall ställas mot det fjärde kvartalet, som isolerat omsatte 18,3 miljoner kronor. Den starka tillväxten kan främst tillskrivas D&W Teknik, men koncernen ser också en stark tillväxt inom konsultverksamheten.

100 miljoner i omsättning
Xtracom startades med tanken att skapa ett bolag inom triple-play genom förvärv av mindre bolag. Sex bolag har redan förvärvats, och när beQuoted pratar med Per Hallerby står det klart att fler förvärv är på väg.

- De senaste förvärven har stärkt oss inom fiber- och bredbandsteknik, nu fokuserar vi på att stärka vår konsultverksamhet. Det sker en konsolidering i marknaden och vi har startat Xtracom för att ta tillvara på denna möjlighet.

Även om koncernen har vuxit kraftigt och nått en omsättning på 29 miljoner kronor på ett år är detta bara ett delmål enligt Per Hallerby:

- Vi har som mål att omsätta över 100 miljoner kronor så snart som möjligt. Det är en nivå som är viktig inte bara när det gäller affärer utan även för att öka intresset för aktien.

När beQuoted besöker dotterbolagens hemsidor är det tydligt att det även finns en organisk tillväxt. Nästan samtliga bolag söker nya medarbetare vilket vi tolkar som en positiv utveckling.

Redo när triple-play verkligen slår igenom
Triple-play innebär att internet, telefoni och tv levereras över samma anslutning. Marknaden för triple-play är ännu i sin linda. Det som börjar slå igenom ordentligt är internet via stadsnäten, vilket innebär mycket högre hastigheter än via telefonjacket (ADSL).

De största intäkterna kommer från projektering och installationer av bredbandsnät. Inom bolaget finns kompletterande kompetens inom IP-telefon och IP-tv som kan lyftas fram när marknaden är mogen. 

Xtrafone har en plattform för att erbjuda bredbandsbolag en komplett tjänst för IP-telefoni i näten. Verksamheten har dock inte fått önskat genombrott ännu:

- Marknaden är väldigt tuff inom telefoni. Vi slåss mot det fasta nätet, mobiltelefoni och program som Skype. Det krävs att stadsnäten byggs ut ordentligt för att det stora genombrottet för IP-telefoni verkligen skall slå igenom. Detta pågår idag och när marknaden är mogen kommer vi att vara beredda, säger Per Hallerby. 

Synergieffekter och gemensamt varumärke på sikt
Fokus ligger idag på förvärv och kommer även framöver ha högsta prioritet. Detta innebär att synergieffekterna av förvärven kommer få vänta. Samma sak gäller med att arbeta in ett gemensamt varumärke.

Enligt Per Hallerby är man väl medveten om situationen: 

- Självklart finns det stora synergieffekter i våra förvärv och även att arbeta under ett starkt varumärke. Vi vill dock fortsätta växa, men hoppas att under året kunna fokusera mer på dessa frågor. Många av våra bolag har redan börjat använda sig av Xtracom när de kommunicerar med marknaden.

Rörelsemarginalen ligger idag på 5,4 procent och bör kunna stärkas ytterligare genom framtida synergieffekter. beQuoted anser att en marginal runt 10 procent på några års sikt bör vara en realistisk nivå.

Tillväxten gör aktien svårvärderad
Marknaden värderar idag Xtracom till 43 miljoner kronor. beQuoted anser inte på något sätt att denna värdering är ansträngd sett till bolagets tillväxt.

Vad som gör aktien intressant är att ledningen lyckats med sin målsättning att genom förvärv bygga en koncern inom triple-play. Detta har gjorts snabbt och effektivt under lönsamhet.

Eftersom målsättningen är att fortsätta förvärva fler bolag kommer detta påverka Xtracoms omsättning och resultat. beQuoted väljer därför att inte spekulera i 2007-års resultat. Vi kan dock se att vd:s mål med 100 miljoner kronor i omsättning är högst realistisk. Det skulle kunna nås enbart genom de bolag som idag ingår i koncernen.

beQuoted kommer framöver att följa Xtracom och bevaka de förvärv och affärer som görs. Den 15 maj släpps siffrorna för första kvartalet 2007. Om siffrorna ligger i nivå med det senaste kvartalet ser vi en stor potential i aktien framöver.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Xtracom:
» Xtracom breddar verksamheten

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Per Hallerby
VD Xtracom

 
 
 
Per Hallerby är en av grundarna till Xtracom.
 
 
Han är även styrelseordförande i börsnoterade AddNode.
 
 
 
 
 
 
Triple-play innebär att kunden erbjuds internet, telefoni och TV via bredbandsnätet samtidigt.
 
 
 
Xtracom räknar med en explosionsartad utveckling på tjänstesidan i bredbandsnäten, driven av slutkunders tillgång till bredbandstjänster.
 
 
 
Xtracoms personal har erfarenhet från stora bolag såsom TeliaSonera, Tele2, Ericsson, Siemens, ComHem och Bredbandsbolaget.
 
 
 
 
Dotterbolag:
 
 
 
Xtracom Consulting är ett renodlat konsultföretag med fokus på större telekomoperatörer och produkttillverkare inom telekom.
 
 
 
 
Systemering tillhandahåller IT-tjänster inom projektledning och systemintegration.
 
 
 
 
Xtrafone är leverantör av IP-telefonisystem till internetoperatörer och virtuella operatörer.
 
 
 
 
Xtranet projekterar, installerar, driftsätter och servar nätverk och infrastruktur för datakommunikation.
 
 
  
 
D&W Teknik projekterar, bygger och underhåller fastighetsnät åt operatörer och fastighetsägare.
 
 
 
 
CTCS är leverantör av kommunikationsnät med inriktning på fibrer.
 
 
 
 
Tillväxten gör aktien svårvärderad. Xtracom har en uttalad strategi att delta i konsolideringen av branschen genom att köpa fler bolag och på så vis komplettera kompetensen och/eller kundbasen.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-05-15
Delårsrapport Q1 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig