beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Björn Borg noteras på Stockholmsbörsen 
beQuoted nyhetsbrev 3 maj 2007
Björn Borg noteras på Stockholmsbörsen
- Flera större aktörer har visat intresse för bolaget, vd Nils Vinberg

Worldwide Brand Management (WBM) beslutade på årsstämman att byta namn till Björn Borg AB. Efter ett fantastiskt år kunde bokslutet läggas till handlingarna under applåder från aktieägarna. Företaget flyttar upp i finrummet och noteras på Stockholmsbörsen den 7 maj.

Glatt humör på ledning, styrelse och aktieägare
2006 kan läggas till historien som ett makalöst år för företaget Björn Borg. Det blev ännu en rekordvinst och aktien blev årets kursraket med en uppgång på 700 procent. Allt detta bidrog självklart till att hålla stämningen på topp under årsstämman, som besöktes av beQuoted.

Björn Borg har också fått över 2.250 ny aktieägare sedan den förra årsstämman. Totalt finns det 3.000 aktieägare i bolaget, vilket ledningen är mycket stolt över.

- Det är väldigt roligt att det tillkommit så många nya aktieägare under året. Samtidigt finns det ett oerhört engagemang hos våra ägare, vilket vi inte minst ser på att våra aktieägarkort blivit så enormt efterfrågade, berättar vd Nils Vinberg.

Aktieägarkortet är en förmån som skickas ut till aktieägarna i december och som ger rabatt i Björn Borgs egna butiker. På frågan om aktieägarkortet kommer att finnas kvar när det nu finns över 3.000 ägare svarar Nils Vinberg:

- Självklart!

Många deltagare hade nog väntat sig att de finansiella målen skulle upprevideras och att ett exakt datum för noteringen på Stockholmsbörsen skulle meddelas redan vid årsstämman. Detta fick dock vänta ytterligare några dagar innan bolaget kunde meddela såväl nya finansiella mål som att bolaget blivit godkänt för notering på Stockholmsbörsen.

Björn Borg noteras på Stockholmsbörsen
Den 7 maj kommer Björn Borg flytta från First North till Stockholmsbörses MidCap-lista. I samband med detta kommer aktien att byta kortnamn från WBM till BORG.

- Det underlättar väldigt att vi byter namn till Björn Borg, inte minst när det kommer till aktiehandeln. Vi får ständigt förfrågningar från folk som inte hittar bolaget på någon lista. Med vårt nya namn kommer detta att bli mycket enklare, berättar Nils Vinberg.

Noteringen på Stockholmsbörsen innebär att bolaget flyttas upp från en undanskymd handelsplats till en mer belyst som fler analytiker tittar på. Nordea har exempelvis redan kommit med en analys (riktkurs 127,50 kronor efter split). Fler är att vänta.

För beQuoted berättar Nils Vinberg att de större finansiella aktörerna börjar intressera sig allt mer för verksamheten.

- Sedan vi gick ut med att vi ville byta handelsplats till Stockholmsbörsen har vi blivit kontaktade av flera större investerare och analytiker.

Stark kassa - någon nyemission behövs ej
Det kommer inte att ske någon nyemission i samband med noteringen på Stockholmsbörsen. Emellertid erfar beQuoted att det framöver kommer ske någon form av aktiespridning i bolaget.

Idag ägs företaget till nästan 50 procent av ledningen och grundarna vilket bidrar till en ojämn spridning av ägandet.

Ett realistiskt scenario är att de största ägarna väljer att genomföra en gemensam försäljning, där en del av deras innehav säljs ut till en eller flera större investerare.

Under de senaste månaderna har det visat sig att aktien är en intressant placering även för större aktörer. Genom en nyemission i början av året tillfördes bolaget 100 miljoner kronor där SEB Fonder och Swedbank Robur gick in som ägare. Därefter har även Fidelity flaggat upp att man köpt 5,8 procent av aktierna i bolaget.

Att fler större aktörer är på väg in bekräftas av Nils Vinberg:

- I samband med den senaste nyemissionen var vi i kontakt med flera aktörer. Några backade dock ut i sista stund av den enkla anledningen att vi inte var noterade på Stockholmsbörsen.

Den senaste nyemissionen gjordes också i syfte att få in fler större ägare. Bolagets ekonomi är väldigt god och man har ett bra kassaflöde och hade utan problem själva kunnat hantera kostnaderna för köpet av varumärket Björn Borg (se beQuoted nyhetsbrev nr 35 2006).

- Nyemissionen gjordes främst för att bredda ägandet. I samband med detta har vi också kunnat betala av på lånet som uppkom i samband med köpet av Björn Borg-varumärket, uppger Nils Vinberg.

Nya finansiella mål som inte sticker ut
Björn Borg har efter årsstämman uppreviderat sina operativa och finansiella mål för 2007-2009:

      • Etablering på 3 till 5 nya marknader under perioden
      • Omsättningstillväxt om minst 20 procent
      • Rörelsemarginal om minst 15 procent
      • Soliditet ej understigande 40 procent

Målen ligger långt ifrån de senaste årens faktiska tillväxt och rörelsemarginal. beQuoted anser att dessa mål kommer att slås med råge under innevarande år. Vår prognos på 450 miljoner kronor i omsättning och 125-135 miljoner kronor i resultat efter finansnetto ligger kvar.

Tillväxten under 2007 kommer vara beroende av de befintliga marknadernas tillväxt. De nya marknaderna bearbetas hårt men nyetableringar tar tid och kommer troligen inte påverka omsättningen drastiskt under året.

Därför gäller det för Björn Borg att samtidigt som man fokuserar på expansion titta över de befintliga marknaderna. Produktområdet skor har släpat efter och vuxit långsammare än branschtillväxten, vilket innebär att det under 2007 kan finnas möjlighet att växa inom detta område.

Ett nytt produktområde under 2007
Koncernen ser också en möjlighet att växa inom nya produktområden som möjliggjorts efter förvärvet av varumärket Björn Borg. Under årsstämman bekräftade Nils Vinberg att man tänker lansera ett nytt produktområde under 2007.

Idag finns det fem produktområden, varav kläder och skor bedrivs i egen regi:

      • Kläder
      • Skor
      • Väskor
      • Glasögon
      • Parfym

Koncernen har tecknat avtal med fristående bolag för de övriga produktområdena, väskor, glasögon och parfym. Dessa bolag betalar i sin tur en licens på att få använda sig av varumärket Björn Borg på sina produkter.

Om den nya lanseringen kommer ske inom koncernen eller genom licensiering kvarstår att se. Efter noteringen på Stockholmsbörsen den 7 maj ligger delårsrapporten för första kvartalet närmast till hands. Den kommer den 15 maj.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]



Marknadsplats
Stockholmsbörsen (7 maj)
 
 
 


Nils Vinberg
VD Björn Borg

 
 
 
Björn Borg AB är det nya namnet på företaget (tidigare "WBM" eller Worldwide Brand Management AB).
 
 
Aktiesplit 4:1 har nyligen genomförts. Det finns nu 24.321.584 aktier.
 
 
 
 

 

 
Notering på Stockholmsbörsen.
Björn Borg har blivit godkänd för notering på Stockholmsbörsens MidCap-lista.
 
 
 
 

Fem produktområden:
 
 

 
Kläder
 
 

 
Skor
 
 

 
Väskor
 
 

 
Glasögon
 
 

 
Parfym
 
 

  

Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet
per produktområde


Kläder 78%
Skor 9%
Väskor 9%
Glasögon och parfym 4%

 
 
 
 

Omsättning och resultat per kvartal

(Klicka bilden för större bild)

 
 
Nya finansiella mål.

 • Tillväxt minst 20% per år (2007-2009).

 • Rörelsemarginal minst 15% (2007–2009).

 • Soliditet minst 40%
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-05-07
Stockholmsbörsen

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig