beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Generic ska ha fokus på marginalerna 
beQuoted nyhetsbrev nr 15 2007
beQuoted nyhetsbrev 18 april 2007
Generic ska ha fokus på marginalerna
- Vi kan bättre än så här, vd Hans Nilsson

Trots höga tillväxtmål och marginalförbättringar i sikte har Generic Sweden fått en trög start på börsen. Bokslutet för 2006 visar att bolaget fortsätter att växa, men också att avyttringskostnader tyngde resultatet, liksom kostnaderna för börsintroduktionen i oktober.

Omsättningen är godkänd, men resultatet måste förbättras
Generics prognos för 2006 var att omsättningen skulle hamna på 225 miljoner kronor. Samtidigt hade man som mål att nå ett EBIT-resultat på 13,5 miljoner kronor.

För helåret 2006 blev siffrorna enligt följande:

      • Omsättning: 219,1 Mkr (209,1), +4,8%
      • Resultat efter finansnetto: 6,6 Mkr (14,4)
      • Rörelsemarginal: 3,4% (7,1)
      • Vinst per aktie 0,48 kr (1,49)

Omsättningen hamnade därmed strax under prognosen. Avvikelsen förklaras av en något svagare försäljning i sista kvartalet än väntat.

Procentuellt blev avvikelsen större för EBIT-resultatet (proforma), som hamnade på 10,2 miljoner kronor.

Ett bolag med två grenar
Generic Sweden är uppdelat i två affärsområden, Generic Consulting och Generic Mobile. Företaget grundades 1993 av fyra entreprenörer som då hade fokus på konsultbranschen. Dessa grundare är fortfarande verksamma i koncernen. Inte minst Hans Nilsson som är vd för moderbolaget Generic Sweden.

Generic Consulting - låga marginaler under 2006
Konsultverksamheten är nära knuten till Försvaret. Detta har bidragit till bolagets fokusering på kritiska kommunikationssystem. Under senare år har denna specifika kompetens efterfrågats allt mer inom andra områden, till exempel inom sjukvården och energisektorn.

Idag står konsultverksamheten för 69 procent av koncernens totala omsättning. Därmed har verksamheten en mycket stor påverkan på resultatet.

Rörelsemarginalen för Generic Consulting hamnade på 2,7 procent (5,6) under 2006. Hans Nilsson är inte nöjd med den rörelsemarginalen. Förändringar har dock skett genom en omorganisation som skall bidra till bättre lönsamhet under 2007.

Enligt Hans Nilsson har företaget också en något hög overheadkostnad, men försvarar den på kort sikt:

- Vi vill inte skära ner allt för mycket då vi ser en stark tillväxt och kommer behöva den organisation som vi har idag.

- Under året avser vi dessutom att växa ytterligare genom att fokusera på rekrytering av nya konsulter, ett arbete som redan påbörjats.

Generic Mobile - kassako sedan start
Verksamheten inom Generic Mobile startades för att inom telekomområdet ta tillvara på de tekniska lösningar som konsulterna var med och tog fram i sitt dagliga arbete.

Idag arbetar dotterbolaget framförallt inom tre olika områden; Minicall, fastnäts-SMS och mobilt bredband.

Under 2006 omsatte Generic Mobile 65 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 21,2 procent. Historiskt sett har resultatet varit starkt, mycket tack vare köpet av Minicall.

Minicallen lever vidare
Den första stora satsningen i Generic Mobile började med köpet av Minicall från Telia 2002. Hans Nilsson berättar stolt om förvärvet:

- När Telia ville sälja ut sin Minicall-verksamhet såg vi det som en möjlighet att bredda vår telekomverksamhet. Och i vår ägo har vi lyckats behålla lönsamheten över en längre tid.

Generic har vidareutvecklat Minicall-tjänsten för att möta dagens behov. Idag kan tjänsten samverka med SMS och vanliga e-postmeddelanden.

Ett bra exempel är apoteket Vasen i Falun. Apoteket lanserade nyligen en tjänst som går ut på att kunden får låna en Minicall när receptet lämnas in. När sedan medicinen är klar meddelas detta på Minicallen. Under tiden kan kunden utföra andra ärenden och besöket upplevs mer positivt. Flera apotek runt om i Sverige utvärderar för tillfället samma lösning.

SMS för 15 miljoner kronor
Generic Mobile var först i Sverige med en lösning för att skicka SMS till och från fasta telefoner. För att stärka positionen på marknaden förvärvades Viking Telecoms fastnäts-SMS-verksamhet under 2006.

Tjänsten gör det möjligt att skicka SMS till fasta telefoner, där textmeddelandena läses upp automatiskt. När beQuoted testar tjänsten blir vi riktigt imponerade av kvaliteten på uppläsningen.

Intäkterna kommer från samtrafik med andra operatörer baserat på de SMS som går till och från fasta telefoner. Idag finns det ungefär 400.000 användare som aktivt utnyttjar tjänsten.

- Fastnäts-SMS har vuxit kraftigt och omsatte drygt 15 miljoner kronor 2006, med bra marginal, berättar Hans Nilsson.

Mobilt bredband hemma och i glesbygden
beQuoted ser även en potential i Generic Mobiles nya licens på 870 MHz-frekvensbandet. Att kunna erbjuda internet och telefoni i områden som inte täcks av det fasta nätet blir allt viktigare.

Efter stormar som Gudrun och Per är det av kostnadsskäl osäkert om TeliaSonera kommer att återställa fasta telefonnät till glesbebyggda områden. Detta skapar möjligheter för nya lösningar.

För beQuoted berättar Hans Nilsson att man har påbörjat utbyggnaden. Men att första steget blir att etablera sig i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

- Just nu pågår driftsättning av basstationer i storstäderna. Vi kommer att kunna erbjuda smidiga lösningar. En uppkoppling oberoende om du sitter hemma i din lägenhet eller är ute i glesbygden.

Callcenterverksamheten avyttrades förra året
Under början av 2006 avyttrades callcenterverksamheten, UniGuide. Motivet var att fokusera på koncernens mer lönsamma kärnverksamhet.

Avyttringen och verksamheten påverkade det första kvartalet med kostnader på strax under tre miljoner kronor. UniGuides hann bara bidra med två miljoner kronor i omsättning under 2006, jämfört med 11 miljoner kronor 2005 då dotterbolaget ingick hela året.

- UniGuide har till stor del fungerat som kundtjänst för våra Minicall-kunder. Som ett noterat bolag vill vi fokusera på vår kärnverksamhet. Därför valde vi att avyttra verksamheten. Tjänsterna vi behöver kan vi lika gärna köpa in externt, berättar Hans Nilsson.

Svag start på börsintroduktionen
Börsintroduktionen gjordes till en kurs på 30 kronor per aktie. Sedan dess har kursen sjunkit och handlas idag till 22 kronor. beQuoted bedömer att det till största delen beror på att bolaget inte nådde upp till sina prognoser i emissionsprospektet.

Generic har ett årligt tillväxtmål på 25 procent. Marginalerna bör också kunna leta sig upp mot 2005 års nivå på 7 procent. Det innebär ett möjligt resultat efter finansnetto omkring 19 miljoner kronor. Vinsten per aktie skulle i så fall bli 2 kronor, vilket innebär att aktien handlas till p/e 11.

Historisk har tillväxten varit hög. Det kvarstår att se om 2006 var ett undantag. Om bolaget lyckas få ordning på marginalerna tycker beQuoted att aktien handlas på en attraktiv nivå.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 
 


Hans Nilsson
VD Generic Sweden

 
 
 
Generic noterades på NGM den 30 oktober 2006.
 
 
 
 
Konsultverksamheten fokuserar på kritiska kommunikationssystem.
 
Drygt 2/3 av koncernens omsättning kommer från konsultverksamheten.
 
 
 
 
Telekomverksamheten består än så länge av Minicall, fastnäts-SMS och mobilt bredband.
 
Lönsamheten är mycket god.
 
 
 
 
Minicall köptes av Telia 2002. Generic har utvecklat tjänsten och lyckats bibehålla lönsamheten.
 
 
Tillförlitligheten är överlägsen jämfört med SMS. Meddelanden når mottagaren inom 15 sekunder och riskerar inte att fastna i telenätet.
 
 
Genomträngningen i stora hus och industrimiljöer är betydligt bättre än vad en vanlig mobiltelefon har.
 
 
 
Panasonic trådlös hemtelefon med SMS.
 
På samma sätt som man skickar och tar emot SMS med mobilen kan man nu skicka och ta emot SMS med de flesta trådlösa hemtelefoner.
 
Det kallas för FSMS, fastnäts-SMS. Fastnäts-SMS köptes av Viking Telecom 2006.
 
Cirka 400.000 användare skickar idag SMS från sin mobil till fasta telefoner via Generics lösning.
 
Om den fasta telefonen är förberedd för SMS tas meddelandet emot som vanligt text. Annars läses SMS:et upp automatiskt.
 
 
 
 
För att skapa ett intresse för tjänsten erbjuder Generic värdekuponger till den som vill testa SMS från hemtelefonen.
 
 
 
Nästa händelse
2007-04-23
Årsstämma 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig