beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Midelfart Sonesson köper Vitalas 
beQuoted nyhetsbrev nr 15 2007
beQuoted nyhetsbrev 17 april 2007
Midelfart Sonesson köper Vitalas
- Ger möjlighet till nystart för Naturpost

Midelfart Sonesson köper Vitalas International, ett företag som säljer hälsokostabonnemang över internet. Förvärvet ger starka synergieffekter för egna företaget Naturpost. Inte är det dyrt heller: 50 miljoner kronor för ett EBITDA-resultat på 8 miljoner kronor.

Vitalas passar bra ihop med Naturpost
Malmöbaserade Vitalas International säljer hälsoprodukter genom abonnemang, till exempel vitaminer, Omega 3 och andra kosttillskott. Många kunder beställer via internet. Förutom i Norden är företaget starkt i Polen.

Omsättningen för Vitalas beräknas uppgå till 85 miljoner kronor för 2006. På detta förväntas företaget göra ett bruttoresultat, alltså före avskrivningar och finansnetto, på 8 miljoner kronor.

Förvärvspriset som Midelfart Sonesson betalar ligger på 50 miljoner kronor. 21,5 miljoner kronor betalas kontant och 28,5 miljoner kronor betalas med aktier (1,325 miljoner aktier till en kalkylkurs på 21,50 kronor per aktie).

Spontant känns det anständigt att betala drygt sex gånger bruttoresultatet före skatt. Lennart Nylander, vd i Midelfart Sonesson, nämner dock att Vitalas haft vissa omstruktureringskostnader.

Dubbla synergier skall räkna hem affären
Synergieffekterna med Midelfart Sonessons egna postorderföretag Naturpost är betydande. Enligt Lennart Nylander bör synergierna ligga på minst 5 miljoner kronor per år.

- Mycket kommer av att vi kan slå samman Naturpost med Vitalas, säger Lennart Nylander. Sammanslagningen kommer att ske genom att Naturposts verksamhet i Norrköping flyttas till Malmö och läggs ihop med Vitalas.

Som beQuoted berättat om tidigare har Naturpost haft det kämpigt. Företaget säljer mycket via telemarketing, men det är en försäljningsmetod som inte är särskilt väl ansedd.

Sålunda skall Naturpost kunna få draghjälp till en nystart via Vitalas.

- Jag vill understryka att sammanslagningen är en viktig åtgärd för att få ordning på problematiken som vi haft inom Naturpost, fortsätter Lennart Nylander. Inte minst förväntar vi oss att Naturpost skall kunna ta del av Vitalas utmärkta kunskaper inom försäljning via internet.

- Vi förväntar oss att Vitalas-Naturpost tillsammans skall kunna utvecklas till ett friskt affärsområde med betydande volym.

Stor marknadsandel väntar
Branschen för hälsokostprodukter växer.

- Marknaden för naturläkemedel och kosttillskott uppgår ungefär till 3 miljarder kronor i Sverige och till 6 - 7 miljarder kronor i hela Norden, berättar Lennart Nylander.

Fördelningen mellan de olika marknadskanalerna ser enligt Lennart Nylander ut enligt följande:

      • Hälsofackhandel: 35%
      • Dagligvaruhandel: 35%
      • Apotek: 20%
      • Övrigt (postorder, internet, home-parties etc.): 10%

Det är alltså inom segmentet Övrigt som Vitalas-Naturpost kommer att verka. Och här kommer man att bli ganska stora.

- Närmare 10% av hälsokostprodukterna säljs via postorder och internet (blir cirka 600 miljoner kronor, beQuoteds anm). Med en sammanlagd omsättning på 250 miljoner för Vitalas-Naturpost kommer vi att få en rejäl marknadsandel.

beQuoted skrev i nyhetsbrev nr 6 2007 att om Midelfart Sonesson kunde få ordning på problemen inom Naturpost så börjar det se riktigt bra ut. Genom förvärvet av Vitalas känns det som att företaget har tagit ett steg i rätt riktning.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
Nordiska Börsen i Stockholm
 
 
 


Lennart Nylander
VD Midelfart Sonesson

 
 
 
Midelfart Sonesson köper Vitalas för 50 miljoner kronor.
 
 
Naturpost kommer att slås samman med Vitalas genom att flytta till Malmö.
 
 
Vitalas-Naturpost blir ett nytt affärsområde, som kommer att omsätta cirka 250 miljoner kronor.
 
 
 

 
 
- Jag vill understryka att sammanslagningen med Vitalas är en viktig åtgärd för att få ordning på problematiken som vi haft inom Naturpost.
 
 
- Vi förväntar oss
att Vitalas-Naturpost tillsammans skall kunna utvecklas till ett friskt affärsområde med betydande volym.
 
 
 

 
 
Marknadsandelen för Vitalas-Naturpost  
kan hamna runt 40 procent i Norden, inom försäljning av naturläkemedel och hälsokost över internet och postorder. 
  
 
 

Nästa händelse
Årsredovisning 2006 kommer under april 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig