beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: HomeMaid fortsätter tillväxtresan 
beQuoted nyhetsbrev nr 14 2007
beQuoted nyhetsbrev 2 april 2007
HomeMaid fortsätter tillväxtresan
 - Debatten om hushållsnära tjänster ger extra bränsle

År 2006 gav en fin organisk tillväxt på nästan 15 procent för HomeMaid. Alliansens förslag om avdrag för hushållsnära tjänster från halvårsskiftet 2007 ger samtidigt rejält bränsle inför året som kommer. Subventionerna kan också komma att innebära bättre marginaler för företaget.

Äntligen förslag om avdrag för hushållsnära tjänster
Säkert är många glada över alliansregeringens förslag om att det nu skall bli möjligt att köpa subventionerad hemhjälp.

Inte minst är HomeMaid glada. Företaget har kämpat på så gott man kunnat mot sin störste konkurrent, den svarta marknaden. Delvis har man fört en ojämn kamp. Fortfarande utgör den svarta marknaden 94 procent av totalmarknaden.

Kanske inte så konstigt med tanke på att priset för en timmes svartstädning torde ligga kring knappa hundralappen, att jämföra med 319 kronor hos HomeMaid.

160 kronor för en timmes städning efter avdrag
Visserligen utförs HomeMaids städning av professionellt utbildad personal, men de flesta har ändå inte tyckt att det varit värt att betala över tre gånger så mycket.

Från och med halvårsskiftet blir det dock konkurrens på lite mer likartade villkor.

För många dubbelarbetande barnfamiljer kommer det säkert att kännas skönt att kunna köpa städhjälp, utan att ha dåligt samvete för att utnyttja svarta marknaden.

Vilken tillväxt man kan räkna med för den vita sektorn är svårt att sia om, men beQuoted tror att avdraget kan få stor effekt.

Dessutom borde det vara möjligt att nå vissa marginalförbättringar. I nuläget har HomeMaid en rörelsemarginal på 2,5 procent.

Bra organisk tillväxt under 2006
För år 2006 blev den totala tillväxten 16 procent för HomeMaid. Av detta stod den organiska tillväxten för 14,4 procentenheter, vilket är en riktigt bra siffra.

Siffrorna för helåret blev följande:

      • Omsättning: 54,6 Mkr (47,2)
      • Resultat efter finansnetto: 1,2 Mkr (1,1)
      • Vinst per aktie: 0,11 kr (0,08)

Siffrorna för fjärde kvartalet isolerat blev följande:

      • Omsättning: 15,1 Mkr (12,4)
      • Resultat efter finansnetto: 0,5 Mkr (0,1)
      • Vinst per aktie: 0,05 kr (0,01)

Marknad på 2,5 miljarder möjlig
Att omsättningen och vinsten lär öka står helt klart, frågan är bara hur mycket.

I Finland, där inspiration till det svenska avdraget hämtats, använde 5,2 procent av hushållen subventionerade tjänster under 2003. Det var en fördubbling från 2001, vilket var det första året som avdraget fanns.

Om vi utgår från en liknande siffra för Sverige, skulle det motsvara drygt 200.000 hushåll på några års sikt.

Om dessa köper tjänster för 1.200 kronor per månad (600 kronor efter subventioner, knappt två timmars städning varannan vecka) blir det en totalmarknad på drygt 2,5 miljarder kronor exklusive moms.

Runt en krona i vinst per aktie på några års sikt
Konkurrensen kommer att öka, men kan HomeMaid hålla en marknadsandel på hälften av idag, 15 procent, skulle omsättningen kunna springa iväg till 400 miljoner kronor.

Dessutom tillkommer övriga affärsområden:

      • Kontorstjänster
      • Omsorgstjänster.

Med en rörelsemarginal på 3 - 4 procent och lågt finansnetto kan vinsten efter skatt kunna hamna kring 0,85 - 1,10 kronor.

Kursrusning i HomeMaid-aktien
Sedan beQuoted skrev att riksdagsvalet kunde innebära ett lyft för HomeMaid har aktien stigit med 150 procent. Då stod aktien i 2,88 kronor.

Efter artikeln steg aktien till 4 kronor. När alliansregeringen preciserade förslaget om avdraget för hushållsnära tjänster steg aktien ytterligare till 5 kronor.

Sedan dess det hänt en del på ägarsidan i bolaget. Den tidigare huvudägaren Universal Exports har sålt sitt innehav till fyra placerare. Bland annat har Erik Paulsson ökat sitt ägande genom ägarbolaget Backahill och är nu bolagets störste ägare med 12,8 procent av kapitalet och 25 procent av rösterna.

Även HomeMaids näst störste ägare Jan Ahlström har ökat sitt innehav (genom ägarebolaget Ahlström & Partners). Jan Ahlström äger nu 11 procent av kapitalet och 24 procent av rösterna.

Dessutom har Rikard Akhtarzand (tidigare huvudägare i FormPipe) köpt in sig i bolaget och äger nu 5 procent av kapital och röster.

Sammantaget har dessa händelser fått aktiekursen att rusa iväg till himmelska nivåer kring 7,30 kronor. Börsvärdet uppgår till 86 miljoner kronor. På den nivån värderas HomeMaid till 21 gånger det egna kapitalet och 78 gånger vinsten.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Åsa Keller
VD HomeMaid

 
 
 
 
Efter subventioner blir priset för en timmes städning med HomeMaid cirka 160 kronor, en halvering jämfört med ordinarie pris på 319 kronor.
 
 
 
Därmed får HomeMaid betydligt bättre förutsättningar att ta upp kampen med sin svåraste konkurrent, den svarta marknaden.
 
 
 
 
 


Den svarta marknaden är svåraste konkurrenten
(klicka för större bild)

 
 
 
 
Dålig säkerhet i det egna hemmet samt krångel talar mot att köpa tjänster svart.
 
 
 
Högre kvalitet i tjänsten genom bättre utbildad personal samt lägre pris efter subventioner talar för att efterfrågan på vit hemhjälp kommer att öka dramatiskt.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
I Finland har skatteavdrag för hushållsnära tjänster blivit en succé.
 
 
 
Många privata kunder tecknar avtal hos HomeMaid just nu.
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-05-21
Delårsrapport Q1 2007
 
Mer info

Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig