beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Esoteric Golf Technology ska tjäna pengar på bättre golfresultat 
beQuoted nyhetsbrev nr 14 2007
beQuoted nyhetsbrev 2 april 2007
Esoteric Golf Technology ska tjäna pengar på bättre golfresultat
- I samarbete med Annika Sörenstams tränare Henri Reis

Esoteric Golf Technology (EGT) har tagit fram ett flertal träningsredskap för golfare. Produkterna har utvecklats i samarbete med Annika Sörenstams tränare Henri Reis. Nu går företaget mot notering på Nordic MTF. En nyemission ska säkerställa EGT:s höga tillväxtmål.

Esoteric Golf Technology utvecklar putting hjälpmedel
Golfare lägger ofta mycket tid och energi på att träna långa slag. Att få till närspelet prioriteras lätt bort, trots att över 40 procent av alla slagen utgörs av puttar.

EGT:s grundare och vd Tomas Dahl funderade länge på hur han själv kunde förbättra sitt spel. Han började samla in information om kända teorier och tekniker om närspel. Det resulterade i en produkt för närspelsträning som har blivit patenterad.

Året därpå grundades Esoteric Golf Technology för att kommersialisera produkten. Tomas Dahl fick snart kontakt med Annika Sörenstams tränare Henri Reis. Tillsammans har de vidareutvecklat ett flertal träningssystem.

- Tillsammans har vi lyckats ta fram träningsredskap som utvecklar spelet både för proffs- och amatörspelare. Det finns inga andra puttingredskap som används av så många proffs på Europa Touren som våra. Detta gör oss unika, berättar Tomas Dahl för beQuoted.

Idag har EGT utvecklat tre träningssystem:

  • Putting Guide som finns i två versioner, en för självträning samt en anpassad för tränare
  • Path Finder som bygger på samma princip men i en mindre variant
  • Square Triangle som är ett träningsredskap som kan bäras med ute på golfbanan

Initialt fokus på varumärket och hemmamarknaden
EGT är en liten svensk aktör med höga ambitioner. Initialt har fokus legat på att bygga upp ett starkt varumärke bland tränare och tourspelare. Storskalig försäljning skall inledas under våren 2007.

Sista steget har påbörjats i ett antal länder där distributörer knutits upp. Bolaget har arbetat efter fem steg:

      1 Utveckla och patentera produkterna
      2 Bygga varumärket
      3 Inleda försäljning på hemmamarknaden
      4 Utbilda och skriva avtal med distributörer
      5 Påbörja försäljning runt om i världen via distributörer

Hemmamarknaden har mottagit bolagets produkter väl. Sedan start har EGT lyckats sälja in Putting Guide till 35 procent av de svenska golfklubbarna. Av sina tre produkter har försäljningen haft följande fördelning:

      • Putting Guide: 350 stycken
      • Path Finder: 1.600 stycken
      • Square Triangle: 10.000 stycken

- Putting Guide är den första produkten som vi lyckades sälja in på den svenska marknaden. Path Finder har vi bara haft på marknaden i ett år och den har redan börjat sälja bra på de nya marknaderna, berättar Tomas Dahl.

Måste växa utanför Sverige
50 miljoner golfpelare omsätter varje år 28 miljarder kronor på sporten. Eftersom Sverige endast utgör en liten del av världsmarknaden är målet att växa utanför landet.

Särskilt viktiga marknader är USA och Japan, eftersom de har flest utövare:

      • USA: 27 miljoner spelar golf
      • Japan: 15 miljoner spelar golf
      • Europa: 3,5 miljoner spelar golf

Avtal med flera internationella distributörer har ingåtts, bland annat i Kina, England, Tyskland och Australien. För tillfället pågår förhandlingar om avtal i USA och Japan.

I Sverige har Putting Guide fått en stor genomslagskraft ute på golfklubbarna. Tomas Dahl är övertygad om att mottagandet kommer bli liknande på de nya marknaderna.

- Inom tre år skall vi ha sålt in Putting Guide på tio procent av alla golfklubbar i de länder vi finns etablerade. Det är en hög målsättning, men vi finns idag på över 30 procent av alla klubbar i Sverige, vilket har skett på ungefär samma tid.

Varje år säljs det fyra miljoner putters. Tomas Dahl ser stora synergieffekter med att paketera en putter och en Path Finder som ett erbjudande.

- Det är uppenbart att det ger ett mervärde för köparen om säljaren av puttern kan erbjuda en Path Finder i samband med köpet. Samtidigt skulle det få en enorm genomslagskraft på vår omsättning.

Avtal på upp till 400.000 Path Finders kan skrivas
Mycket händer inom bolaget just nu. Vilket bekräftas när beQuoted träffar Tomas Dahl och pratar om de nya avtalen.

- Just nu för vi diskussioner med en internationell distributör som räknar med att kunna sälja 200.000 - 400.000 Path Finders per år. I konsumentled kostar en Path Finder runt 800 kronor. Detta stödjer vår prognos på 67 miljoner kronor i omsättning 2009.

Bolagets strategi har varit att teckna avtal på mindre marknader först. Men i april kommer ett kontor att öppnas i Florida för att kunna hantera USA-satsningen.

- Vi har medvetet valt att lära från de mindre marknaderna. Det har varit viktigt att veta att vi kan leverera i tid. Vår tillverkning och logistik fungerar nu bra. Därför känner vi oss mogna att ge oss in i USA och Japan, säger Tomas Dahl.

100 tourspelare använder Path Finder
Vid Scandinavian Masters i Barsebäck 2006 presenterade EGT sitt träningssystem för spelarna. Resultatet blev bra, 63 spelare har börjat använda Path Finder i sin träning.

Att tillverkare av golfprodukter får spelare att rekommendera sina produkter är inget ovanligt. En stor skillnad är dock att EGT inte har behövt betala en enda krona till spelarna. Tomas Dahl berättar att det beror på en vinn-vinn situation:

- Vi har en helt ny produkt som faktiskt hjälper de professionella spelarna att förbättra sitt spel. Det samarbetet vi har med dem är att de får tillgång till våra träningsredskap mot att vi får använda deras namn.

Totalt sett använder sig nästan 100 internationella tourspelare av någon produkt från EGT. Många golfinstruktörer har också börjat använda sig av Putting Guide i sin närspelsträning. Bland de första som fick upp ögonen för produkterna var Henri Reis som bland annat tränar Annika Sörenstam.

En aktie för den golfintresserade eller för alla?
EGT är en aktie med hög risk. Företaget har dock visat att de klarat av många av de första hindren som funnits. Tre olika produkter finns i serieproduktion. Etableringen på hemmamarknaden har slagit ut väl. Samtidigt ligger en internationell satsning runt hörnet.

Det är inga blygsamma tillväxtmål som bolaget presenterar:

      ÅR | OMSÄTTNING | RESULTAT EFTER FINANSNETTO
      • 2006 | 1,0 Mkr | -2,5 Mkr (resultat)
      • 2007 | 4,8 Mkr | -6,0 Mkr (prognos)
      • 2008 | 17,9 Mkr | 0,1 Mkr (prognos)
      • 2009 | 67,0 Mkr | 27 Mkr (prognos)

EGT värderas idag till 13 miljoner kronor. Värderingen bygger bland annat på de produkter och avtal som bolaget har. Genom nyemissionen skall bolaget tillföras 9 miljoner kronor för att kunna nå sina tillväxtmål.

Baserat på den bas företaget står på och de prognoser som finns anser beQuoted att aktien är värd att teckna. Risken i aktien är samtidigt hög. Därför bör man fördela eventuellt innehav efter sin personliga risknivå i portföljen.

Triggers på kort sikt kommer vara om EGT kan visa att man lyckas skriva avtal med stora aktörer i till exempel USA. På lite längre sikt kommer den viktigaste indikatorn vara hur väl bolaget möter sina (inte så blygsamma) prognoser.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Nordic MTF
 
 
 
 


Tomas Dahl
VD Esoteric Golf Technology

 
 
 
Över 40 procent av alla golfslag utgörs av puttar.
 
 
Typer av golfslag per runda

(Klicka bilden för större bild)

Putter 43%
Långa järn 3%
Problem slag 5%
Mellan järn 5%
Korta järn 6%
Wedgar 13%
Träklubbor 25%
 
 
 
EGT utvecklar träningssystem. Idag finns tre olika produkter.
 
 
 
Putting Guide bygger på tre faktorer som avgör utgångsriktningen för bollen: pendelrörelsen, klubbvinkeln vid bollträffen samt träffpunkten på klubbhuvudet.
 
 
Produkten finns i två versioner, en för självträning samt en anpassad för tränare.
 
 
Den första kostar 9.995 kronor i handeln. Den andra kostar 15.995 kronor i handeln.
 
Hittills har företaget sålt 350 exemplar.
 
 
 
 
 
Path Finder hjälper golfspelaren att hitta en bättre puttingstroke, bättre bollträff och ett bättre sikte.
 
 
Produkten kostar 795 kronor i handeln.
 
 
Hittills har företaget sålt 1.600 exemplar.
 
 
 
 
 
Square Triangle är ett hjälpmedel för att kontrollera siktet, och kan användas överallt.
 
 
Produkten kostar 99 kronor i handeln. Den säljs även som företagsgiveaway.
 
 
Hittills har företaget sålt 10.000 exemplar.
 
 
 
 
 
Henri Reis är golftränare till flera tourspelare och mest känd som Annika Sörenstams tränare.
 
 
Han är delägare och medverkar aktivt i utvecklingen av EGT:s produkter.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-05-07 (prel. datum)
Notering på Nordic MTF

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är torsdagen den 12 april


Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 26 mars - 12 april
  • Teckningskurs 9,25 kr per aktie
  • Minsta teckningspost är 1.000 aktier (9.250 kronor)
  • Emissionen uppgår till 9,0 miljoner kronor
  • Totalt 973.000 nya aktier emitteras
  • De nya aktierna motsvarar 40,5 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 13,2 miljoner kronor före emissionen och 22,2 miljoner kronor efter emissionen vid full teckning
  • De nya aktierna medför rätt till vinstutdelning från och med räkenskapsåret 2007
  • Första handelsdag på Nordic MTF beräknas bli den 7 maj
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig