beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Bättre marginaler i Enaco 
beQuoted nyhetsbrev nr 13 2007
beQuoted nyhetsbrev 29 mars 2007
Bättre marginaler i Enaco
- Fem procent rörelsemarginal under förra kvartalet positiv indikation för 2007

Enaco gjorde ett fint fjärde kvartal 2006. De stora och inte särskilt lönsamma nybörjarprojekten på nya systemet Office var avklarade och marginalerna kunde lyfta. Inför 2007 ser det riktigt hyggligt ut. En stororder från grannlandet Danmark gläder dessutom.

Uppstartkostnader för installation av Office
beQuoted har tidigare berättat om Enacos satsning på det nya systemet Office, se beQuoted nyhetsbrev nr 30 2006 och nr 23 2006.

Vi skrev då också att eftersom systemet är nytt fick man räkna med vissa inkörningskostnader för personalen att lära sig installera systemet, kostnader som är svåra att föra vidare till kund.

Därför blev resultatet ganska svagt om man ser till helåret. Siffrorna för 2006 blev enligt följande:

      • Omsättning: 152,5 Mkr (88,3)
      • Resultat efter finansnetto: 1,1 Mkr (1,2)
      • Vinst per aktie: 0,14 öre (0,28)

En rörelsemarginal på under en procent är knappast något att skrämma konkurrenterna med. Mer glädjande är i så fall tillväxten. Under 2006 steg omsättningen med hela 73 procent.

Det bör bli ett hyggligt lyft även under 2007, inte minst mot bakgrund av att gjorda förvärv under 2006 då ingår under hela året.

Bättre rörelsemarginal under fjärde kvartalet
Nu under fjärde kvartalet 2006 är det mesta av inkörningsperioden över och Enaco har kunnat åtnjuta lite mer normala marginaler. Dessutom ingår höglönsamma nyförvärvet Sonika från november.

Siffrorna för fjärde kvartalet isolerat blev följande:

      • Omsättning: 52,8 Mkr (29,2)
      • Resultat efter finansnetto: 2,6 Mkr (1,0)
      • Vinst per aktie: 0,40 öre (0,14)

Under fjärde kvartalet har rörelsemarginalen varit drygt fem procent.

Realistiskt med fyra procent över konjunkturcykel
Med tanke på att Enaco är en ganska byggrelaterad verksamhet (läs lågt kapitalbehov), där rörelsemarginalerna brukar kunna hålla sig kring ett par procent, är frågan om fem procent är realistiskt att hoppas på inför 2007.

- Man kan säga att är konjunkturen bra kan man nå upp till en rörelsemarginal kring fem procent, berättar Ted Ricksäter.

- Är konjunkturen svag får man nöja sig med tre procent. Över en hel konjunkturcykel bör man kunna nå upp till fyra procent.

Med tanke på att konjunkturen är god är det ingen omöjlighet att Enaco kan nå fem procents rörelsemarginal under 2007. Men i värderingen av aktien bör man kanske stanna på fyra procent.

Tanken är ju att man även skall kunna äga aktien i sämre tider, och då bör man naturligtvis inte ha betalat för mycket från början.

Stärkt omsättning under 2007
Omsättningen bör kunna öka under 2007. Konjunkturen är god och det spär på företagens IT-investeringar och därmed behovet av underliggande IT-infrastruktur.

Bland enskilda positiva händelser inför 2007 vill Ted Ricksäter framhålla storordern från Danmark på en datahall för 11 miljoner danska kronor (13,8 miljoner svenska kronor):

- Vi är väldigt nöjda med att fått den här ordern i Danmark, som är en intressant marknad. Kontoret i Köpenhamn hade tidigare bara två personer anställda, men nu har vi redan fördubblat till fyra anställda.

Intressant är också det nya Office-systemet. Frågan är hur marknadspotentialen är och hur stor försäljningsökning vi kan räkna med.

- I nuläget vill vi inte lämna några försäljningsprognoser för 2007, säger Ted Ricksäter. Marknadspotentialen för Office är också väldigt svår att uppskatta eftersom systemet är så brett och kan användas i så många olika applikationer.

beQuoted tror på 0,80 öre i vinst per aktie
Särskilt lätt att förutsäga försäljningsutvecklingen för Enaco under 2007 är det inte.

Projekten är stora och enskilda projekt, som datahallarna på Gotland som företaget fick under 2006, kan påverka omsättningen rejält. Dessutom tillkommer möjligheten att företaget gör ytterligare förvärv.

Realistiskt är att försäljningen kan stiga uppemot 180 miljoner kronor under 2007. Vi har då räknat med en underliggande tillväxt på 10 - 15 procent, vilket gäller för IT-investeringar som helhet. Därtill kommer förvärven från 2006 samt ett litet extra plus från Office.

Vi har dock hållit tillbaka något med tanke på att 2006 innehöll ett par riktigt stora order som inte säkert återkommer.

beQuoted utgår från en rörelsemarginal på 3,5 procent, vilket ger ett rörelseresultat på drygt 6 miljoner kronor. Att vi lägger oss något under 4 procent beror på att Office fortfarande lär behöva en del starthjälp, vilket ger lägre marginaler. Att få snurr på ett nytt koncept tar tid.

Efter finansnetto och schablonskatt blir vinsten 0,80 öre per aktie. Vid en börskurs på 10 öre blir p/e-talet 12 - 13.

Aktien kan således sägas vara rimligt lågt värderad om prognosen slår in (om än inget fynd) och en mindre uppgångspotential kan finnas.

Omvänd split tidigast 2008
En del investerare tycker kanske att aktiens låga nominella värde är lite irriterande. Men aktieägarna lär få vänja sig.

- Visst har vi diskuterat en omvänd split, men under 2007 är det inte aktuellt att genomföra. Tidigast 2008, avslutar Ted Ricksäter.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 
 

Ted Ricksäter
VD Enaco
 
 
- Är konjunkturen bra kan man nå upp till en rörelsemarginal kring fem procent.
 
 

- Över en hel konjunkturcykel bör man kunna nå upp till fyra procent i rörelsemarginal.
 
 
 
 

 
 
Enacos Office System ger en flexibel kontorsyta med bra inomhusklimat och flyttbara modulväggar.
 
 
Ett par "nybörjarprojekt" är nu tagna och marginalerna på Office bör bli högre framöver.
 
 
 
 

 
 
Kabeldragning för el och IT-installationer sker i ett spaltutrymme under golvet.
 
 
Modulväggarna och kabeldragningen under golvet gör att det snabbt går att skapa en ny kontorsmiljö.
 
 
Kontorsytorna i konceptet Office blir på så vis blir väldigt flexibla. Därmed kan en kontorsfastighet få ett högre värde.
 
 
 
 

 
 
Centraldammsugare i Office gör det lätt att hålla rent.
 
 

 
Nästa händelse
2007-05-02
Årsredovisning 2006

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig