beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Micro Bildelar satsar på turnaround från svaga år 
beQuoted nyhetsbrev nr 12 2007
beQuoted nyhetsbrev 22 mars 2007
Micro Bildelar satsar på turnaround från svaga år
- "Back to basics" och butiksexpansion botemedel

First North-noterade Micro Holding är ägare av butikskedjan Micro Bildelar. Efter resultatmässigt sju sorger och åtta bedrövelser satsar företaget nu på comeback. En klassisk turnaround skall genomföras. Sådana lyckas sällan, men i detta fall kan chansen finnas.

Lång och framgångsrik historia, till 1992
Micro Bildelar grundades faktiskt redan år 1958. Länge var man en lönsam verksamhet. Men sedan IKANO-gruppen övertog butikskedjan år 1992 har det mesta gått galet. Märkligt, med tanke på den enorma detaljhandelskompetens som finns i IKEA-gruppen.

En möjlig orsak till den svaga utvecklingen är att Micro Bildelar har expanderat sig bort från sina rötter och förlorat sin karaktär. Under flera år har förlusterna därför varit legio.

- Nu skall vi tillbaka till våra rötter, säger Kristina Jarring, vd för Micro Holding. Att vi bytt tillbaka vår logotyp till Micro Bildelar, från Micro Hem och Fritid, är en signal att vi skall begränsa vårt sortiment till högkvalitativa bildelar.

Satsning på hög kvalitet
Bilintresserade är en stor marknad i Sverige. Faktiskt är så många som 900.000 personer medlemmar i en motororganisation.

- Vår typiske kund är en bilentusiast som inte vet något roligare än att vara i garaget, berättar Kristina Jarring.

Självklart skulle ingen bilfantast nöja sig med andrahandsprodukter. Och i det ligger också en konkurrensfördel hos Micro Bildelar.

- Vår affärsidé är att tillhandahålla högkvalitativa produkter till bilen av starka varumärken, fortsätter hon. Därför har vi ingen import från lågprisländer.

- Kunden skall veta att om han eller hon går till Micro Bildelar för att till exempel köpa nya bromsar så får man samma kvalitet som när man köper Volvo Original hos en Volvohandlare.

Service ett ledord
Skall man lyckas locka kunder med ett icke-lågprissortiment måste man erbjuda ett mervärde. Det är något som Micro Bildelar har tagit fasta på.

- Service är ett ledord för oss, förklarar Kristina Jarring. Går man till en lågpriskedja så förväntar man sig kanske inte perfekt service. Men går man till Micro Bildelar så skall man bli väl bemött av kompetent och trevlig personal.

- Vi mäter och poängsätter vårt kundbemötande varje månad, genom att skicka in en "mystery shopper", som vi kallar Micro-shopper, i våra butiker, som har ett speciellt problem att lösa. Kanske skall de byta avgassystem och är osäkra på hur man gör.

- Ett helt korrekt bemötande av vår Micro-shopper ger då 23 poäng. År 2006 kom vi upp till en genomsnittspoäng på 19 i våra butiker, en uppgång från 16 för förra året. I år har vi satt målet till 20 poäng.

Fler kvinnor och dessutom yngre kunder
Även om den genomsnittskunden kan synas vara en man i yngre medelåldern, så har kundgenomsnittet förändrats ganska rejält de senaste tre åren.

- Vår genomsnittskund har blivit allt yngre, upplyser Kristina Jarring. Bakom det ligger en tydlig trend att vilja ha en bil som är personlig. Därför säljer vi mycket inom "styling och tuning" och där är kunderna under 30 år.

- Vi får också allt fler kvinnliga kunder och här är kanske vår positiva inställning till service ännu viktigare.

- Åker man till Micro Bildelar för att köpa nya torkarblad, så hjälper vi kunden att sätta dit torkarbladen med, om vi kan. Och köper man en bilbarnstol så visar vi kunden hur man skall montera den.

Microkortet bästa lojalitetskortet
En annan satsning är Microkortet. Kunderna får bonuscheckar på allt de köper hos Micro Bildelar. Inköpen ger 10 procent rabatt från första kronan och en bonuscheck varje månad.

- Kunderna uppskattar enkelheten med att det ger en rejäl rabatt från första kronan, utan några konstiga specialregler, säger Kristina Jarring. Dessutom får man sin bonuscheck varje månad och man kan spara dem i ett år.

Under 2006 ökade antalet Microkort från drygt 7.000 till 21.000 stycken. Målet för 2007 är att öka antalet med ytterligare 20.000 kort.

Början till en vändning 2006
Verksamhetsmässigt imponerar det mesta och Micro Bildelar låter lite som ett mönsterföretag. Men resultatmässigt har det varit svagt under flera år. Så här blev 2006:

      • Omsättning: 146,2 Mkr
      • Resultat efter finansnetto: -6,9 Mkr
      • Vinst per aktie: -0,07 kr

Att jämförelsesiffror saknas beror på att Micro Holding köpte Micro Bildelar i slutet av 2005 via ett omvänt förvärv.

Siffrorna för fjärde kvartalet isolerat, som kanske inte är årets starkaste kvartalet för att putsa på bilen, blev följande:

      • Omsättning: 37,4 Mkr
      • Resultat efter finansnetto: -3,3 Mkr
      • Vinst per aktie: -0,03 kr

Nu skall man satsa sig ur krisen. Konceptet är etablerat, nu är det expansion och lönsamhet genom ökade volymer som gäller.

Idag har Micro Bildelar 14 egna butiker, men under de närmaste åren skall man öka antalet butiker till 25 stycken.

Samarbete med Vianor
Dessutom inleder företaget ett samarbete med däckföretaget Vianor. Tanken är att Vianor-butikerna skall ha en "butik i butiken", där Micro Bildelar skall sälja en del av sitt sortiment.

- Vi är väldigt nöjda med avtalet med Vianor, säger Kristina Jarring. Vi vågar dock inte göra en uppskattning av hur mycket merförsäljning det kan ge. Eftersom Vianor inte har någon "butik i butiken" idag har vi inget att jämföra med.

I ett första skede blir det testförsäljning i tre butiker. Snart skall det finnas en Microbutik i 20 av Vianors butiker och på sikt i samtliga.

Vändningen kan lyckas
För att finansiera expansionen har företaget gjort en nyemission. I december 2006 tog företaget in 29,5 miljoner kronor genom att emittera 73,8 miljoner aktier till en aktiekurs på 40 öre. Aktien har därefter handlats i ett intervall kring 50 - 55 öre.

Superinvesteraren Warren Buffett är ingen vän av turnarounds. "Turnarounds seldom turn" är hans lite cyniska analys.

Men beQuoted tycker att förutsättningarna är bättre i fallet Micro Bildelar. Om det är någon typ av turnaround som skall lyckas, så är det just att gå tillbaka till ett koncept som en gång har visat sig fungera uthålligt. Som Micro Bildelar under åren 1958 - 1992.

beQuoted sätter en slant på att det skall lyckas. Även om aktien är en högriskplacering kan man gott kosta på sig ett mindre innehav.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Kristina Jarring
VD Micro Holding

 
 
 
Micro Bildelar har 14 butiker i nuläget, men skall under de närmaste åren öka antalet till 25 butiker.
 
 
 
 
 
En nyemission på 29,5 miljoner kronor i december 2006 har skapat de nödvändiga finansiella resurserna.
 
 
 

 
 
Privata Affärer utsåg Microkortet till bästa lojalitetskort under 2006.
 
 
Testet gick ut på att mäta hur mycket man måste handla för att få 500 kronor i bonus.
 
 
Hos Micro Bildelar räcker det att handla för 5.000 kronor.
 
 


Antal utfärdade Microkort (klicka för större bild)

 
 
Under 2006 ökade antalet Microkort från drygt 7.000 stycken till 21.000 stycken.
 
 
Bara under fjärde kvartalet 2006 utfärdades över 5.000 nya kort.
 
 
 
 
 
 
Micro Bildelars personal är NTF-certifierad att montera bilbarnstolar och kan instruera kunder hur man skall sätta in sin nya stol.
 
 
Micro Bildelar tar inget extra betalt för detta. Däremot säljer man väldigt många bilbarnstolar. 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-05-10
Delårsrapport Q1 2007
Årsstämma 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig