beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Svag avslutning på 2006 för The Empire 
beQuoted nyhetsbrev nr 12 2007
beQuoted nyhetsbrev 21 mars 2007
Svag avslutning på 2006 för The Empire
- Men rejäl vinstökning 2007 i sikte

The Empire ökade vinsten under 2006, men den blev ändå under förväntan. Engångskostnader och en svag avslutning för dotterbolaget Gerby drog ner resultatet. SodaStream gick däremot riktigt bra. För 2007 tror beQuoted att vinsten för The Empire blir väsentligt bättre.

Underkänt för beQuoteds prognos
Vår prognos för The Empires helårsresultat 2006 stämde inte alls. I beQuoted nyhetsbrev nr 32 2006 prognostiserade vi en vinst på 1,48 kronor per aktie för helåret. Istället blev siffrorna så här:

      • Omsättning: 211,2 Mkr (54,5)
      • Resultat efter finansnetto: 7,8 Mkr (3,6)
      • Vinst per aktie: 0,62 kr (0,46)

Fjärde kvartalet 2006 är det som har spökat. För det första har bolaget tagit engångskostnader på totalt 4,2 miljoner kronor för en bilagd tvist i England, som går tillbaka till Gerbys internationalisering under 2003.

För det andra tillkommer pensionskostnader och valutakursförluster i Norge på 1,5 miljoner kronor. Totalt sett gör detta 5,7 miljoner kronor.

Siffrorna för fjärde kvartalet isolerat blev följande.

      • Omsättning: 83,1 Mkr (11,5)
      • Resultat efter finansnetto: 2,2 Mkr (2,0)
      • Vinst per aktie: 0,17 kr (0,16)

Men detta är inte hela sanningen bakom beQuoteds felaktiga prognos.

Engångskostnader bakom svagt resultat
SodaStream i Sverige motsvarade våra förväntningar och bedöms ha omsatt 83,3 miljoner kronor i försäljning till butik (nettoomsättning 37,5 miljoner kronor) med ett rörelseresultat på 12,4 miljoner kronor.

Men sedan bedömde vi att SodaStream i Norge "bara" skulle förlora två miljoner kronor. Förlusten blev istället fyra miljoner kronor, inklusive avskrivningar på tidigare gjorda marknadsinvesteringar på 1,5 miljoner kronor.

- Försäljningen i Norge har inte alls motsvarat våra förväntningar, säger Johan Kalling, vd i The Empire. Men vi ser Norge som en långsiktigt viktig marknad och vi har absolut inga planer på att ge upp.

- Vi gör dock en omstrukturering och kommer att sköta vår norska SodaStream-verksamhet från Sverige. På så vis bedömer vi att en eventuell förlust för 2007 inte skall överstiga en miljon kronor.

Gerby nådde inte sin egen prognos
Gerbys resultat blev också sämre än förväntat. Omsättningen utvecklas väl, men marginalerna har fått sig en törn. Rörelsemarginalen föll från 7,8 procent 2005 till en nivå runt 6 procent.

- Förklaringen till marginaltappet är ett par stora kontrakt som har hamnat på en alltför svag nivå, berättar Johan Kalling.

- Men vi har nu omförhandlat dessa från och med 2007 och det ser redan resultatmässigt bättre ut för Gerby.

Därtill trodde beQuoted att koncernens finansnetto skulle bli en halv miljon kronor bättre än vad det blev. Totalt sett blir engångskostnader, Gerbys sämre resultat samt övriga försämringar 10,6 miljoner kronor.

Frånräknat schablonskatt blir det 83 öre per aktie. Med 3 öres differens är det skillnaden mellan beQuoteds prognos och det verkliga resultatet 2006.

SodaStream starkt under 2007
Skam den som ger sig. SodaStreams avtal med ICA och Coop Norden samt satsningen i Danmark och Finland gör att beQuoted tror att SodaStream kan öka försäljningen lika mycket som under 2006, det vill säga med 30 miljoner kronor.

- Vi har samma marginal på försäljningen till ICA och Coop Norden som vid försäljningen till övriga butikskedjor, avslöjar Johan Kalling. Men vi räknar ändå med att dessa avtal skall ge rejält ökade volymer.

Försäljningen till butik för SodaStream skulle i så fall bli 113,3 miljoner kronor. Och med oförändrad rörelsemarginal skulle resultatet bli 16,8 miljoner kronor.

Oförändrad rörelsemarginal trots försäljningsökning
SodaStream har en hög andel fasta kostnader. Därför ger en ökad försäljning normalt sett en ännu större ökning av täckningsbidraget.

Men beQuoted befarar samtidigt att satsningen i Finland och Danmark skall ge vissa tilläggskostnader i starten. Därför räknar vi totalt med oförändrade marginaler för SodaStream, exklusive norska förluster.

För SodaStream i Norge tror beQuoted på en förlust på 1,5 miljoner kronor under 2007, en halv miljon sämre än The Empires egen prognos.

Gerby kan nå omsättning på 175 miljoner kronor
För Gerby tror beQuoted att en fortsatt stark detaljhandelskonjunktur skall kunna bidra till en kraftigt ökad försäljning. Satsningen på kaffemaskiner och andra nya produkter bidrar också.

Bland nya produkter märks trådlösa telefoner under varumärket C3 Telecom. Trådlösa telefoner är alltså det nya produktområde som Gerby slår sig in på och som vi berörde i beQuoted nyhetsbrev nr 2 2007.

beQuoteds bedömning är att Gerby totalt skall kunna öka försäljningen till minst 175 miljoner kronor. Detta stöds av internationaliseringen av C3, där ett distributionsavtal nyligen slutits med Ryssland.

Vinstmarginal på 7 procent realistiskt
Slår C3 igenom på allvar kan det bli bättre än 175 miljoner kronor, men tills vidare nöjer vi oss med det.

- När det gäller marginaler är vårt mål att Gerby skall ha en vinstmarginal på 8 procent, berättar Johan Kalling.

beQuoteds bedömning är att dock att Gerby realistiskt kan nå tillbaka till samma marginal som för 2005, det vill säga en vinstmarginal på 7 procent, eller en rörelsemarginal på ungefär 7,8 procent.

The Empire kan tjäna 2,10 kronor per aktie
Koncernens finansnetto bedömer beQuoted kan hamna på samma nivå som för 2006. Verksamheten är visserligen större, men å andra sidan har en del av det lån som togs upp för att förvärva Gerby återbetalats. De bör ta ut varandra.

För 2007 skulle The Empires resultaträkning kunna få det här utseendet:

      • Omsättning SodaStream: 113,3 Mkr
      • Omsättning Gerby: 175 Mkr
      • Total omsättning The Empire: 288,3 Mkr

      • Rörelseresultat SodaStream: 16,8 Mkr
      • Rörelseresultat Gerby: 13,7 Mkr
      • Totalt rörelseresultat The Empire: 30,5 Mkr
      • Avgår SodaStream Norge: -1,5 Mkr

      • Finansnetto: -2,2 Mkr
      • Skatt: -7,5 Mkr
      • Årets resultat: 19,3 Mkr

      • Vinst per aktie: 2,10 kronor

Med en antagen vinst per aktie om 2,10 kronor handlas aktien för närvarande till p/e 6. I så fall talar vi här om ett riktigt fynd.

Förvärv kan bereda vägen till Stockholmsbörsen
Trots det stora förvärvet av Gerby under 2006 ska inte nya förvärv uteslutas:

- Vår avsikt är att byta noteringsplats från AktieTorget till Stockholmsbörsen när vi når ett börsvärde på 700 miljoner kronor, avslöjar Johan Kalling.

- Kan vi göra ett motsvarande förvärv som Gerby en gång till, det vill säga dubbelt så stort som vi själva, men för samma värdering som vi själva, tror jag att vi kan vara nära målet.

Förvärvet av Gerby gjordes till hälften kontant (18 miljoner kronor) och till hälften med egna aktier, vilket ökade aktiestocken med 50 procent. Efter förvärvet finns det 9,2 miljoner aktier i The Empire.

Realistiskt med stort förvärv 2008
beQuoted tror knappast att ett så stort förvärv är realistiskt under 2007, och kanske inte ens att rekommendera. Integrationen av Gerby borde först hinna sätta sig.

Dessutom skulle aktiekursen antagligen behöva hinna lägga på en guldpeng eller två, innan man har ett effektivt lockbete för ägarna till förvärvsobjekten.

Däremot är det en indikation på att ett ägande i The Empire bör vara långsiktigt, men att det då också ekonomiskt kan bli en väldigt bra affär.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Johan Kalling
VD The Empire

 
 
 
 


 

 
 
Sommaren 2006
hämmades försäljningen på grund av brist på gaspatroner i retursystemet.
 
 
Trots detta växte försäljningen av SodaStream under 2006 med 30 miljoner kronor, eller över 50 procent.
 
 

 
 
Inför sommaren 2007 skall det finnas gaspatroner så att det räcker till alla.
 
 
Tillsammans med de nya avtalen med ICA och Coop Norden tror beQuoted att försäljningen ökar lika mycket under 2007 i absoluta tal.
 
 
 
 

 
 
Gerbys lönsamhet var svagare under 2006 på grund av några kommersiellt svaga kontrakt, men dessa har nu omförhandlats.
 
 
Marginalerna i Gerby skall redan vara på väg uppåt.
 
 
 
 


C3 Coffee Center Milano
från Gerby

 
 
 
 
Gerby
blev svenska mästare i försäljningstillväxt inom småel under 2006, enligt undersökningsföretaget GfK.
 
 
Omsättningen ökade med 18 procent. Med det var Gerby bäst i Sverige för tredje året i rad.
 
 
Sex i topp på den svenska småelsmarknaden ser ut enligt följande:

1. Phillips
2. Braun
3. Gerby
4. OBH Nordica
5. Bosch
6. Siemens
 
 
 
 


C3 är Gerbys eget varumärke

 
 

Binatone är Gerbys nya samarbetspartner

 
 
Gerby
kommer att börja sälja trådlösa telefoner från Binatone under det egna varumärket C3 Telecom.
 
 
C3 Telecom
skall bli en försäljningsframgång genom en mer utvecklad design.
 
 
Binatone
är världens näst största tillverkare av DECT-telefoner (trådlösa telefoner).
 
 
Nordiska marknaden för DECT-telefoner uppgår till två miljoner enheter per år.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-04-23
Årsstämma 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig