beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Full fart i detaljhandeln gynnar Nordic Service Partners 
beQuoted nyhetsbrev nr 12 2007
beQuoted nyhetsbrev 20 mars 2007
Full fart i detaljhandeln gynnar Nordic Service Partners
- Och vice versa

Snabbmatsföretaget Nordic Service Partners (NSP) med varumärkena Burger King och Taco Bar följer med när detaljhandeln utvecklas. Under 2006 växte koncernen kraftigt och snart kan ytterligare 100 miljoner kronor läggas till omsättningen.

beQuoted träffade vd Ulf Wahlstedt på Småbolagsdagen som arrangerades av Financial hearings och Börsveckan. Sedan fick vi tillfälle att intervjua honom igen vid en presentation hos Remium.

Snabbmat har blivit en del av detaljhandeln
Försäljningen av snabbmat och färdiglagad mat följer detaljhandelns utvecklingsmönster. Det finns ett antal tydliga trender som ökar efterfrågan på just den typ av restaurangmat som NSP erbjuder.

Bland annat är det idag en självklarhet för unga familjer att införskaffa sin familjemåltid på en restaurang eller köpa hem den som färdiglagad mat. Dagens servicerestauranger löser helt enkelt ett problem - man slipper laga maten själv.

I USA har restaurangkedjor börjat erbjuda olika matinriktningar samtidigt, precis som i "food courts", något som NSP tror starkt på. Till exempel att man erbjuder både amerikansk, thailändsk och mexikansk mat.

Potentialen är stor. I USA ligger snabbmat och färdiglagad mat på en marknadsandel av livsmedelskonsumtionen om cirka 50 procent. I Sverige ligger motsvarande siffra kring 25 procent. Det finns alltså utrymme för en fördubbling utan att Sverige ens går om USA.

Växer med köpcentrumhandeln
Det utvecklas nya köpcentrum så att det knakar. Det beror på att handeln flyttar ut från stan. Konsumtionen flyttas till olika köpcentrum och med det följer behovet av restaurangmat på plats.

- Vi har identifierat ett 50-tal ny- och ombyggnationer. Alla vill ha "food courts", eftersom maten numera är en viktig del av shoppingupplevelsen, berättar Ulf Wahlstedt.

Ett "food court" är ett område där flera restaurangkoncept delar på en gemensam yta med sittplatser. Ett väl sammansatt utbud av mat och dryck i en trevlig inramning har blivit allt viktigare för köpcentrumen i kampen om besökarna.

- Fördelen med en "food court" är att personerna i ett sällskap kan äta tillsammans och ändå välja olika typer av mat, säger Ulf
Wahlstedt.

Varför ska då en fastighetsägare anlita NSP?

- Fastighetsägarna efterfrågar professionella partners med starka varumärken, fortsätter Ulf Wahlstedt.

- Våra ledstjärnor är varm mat, snabb servering och rena restauranger. Det ska helt enkelt vara snyggt, professionellt och rent.

Med rent innebär inte bara att hygienen ska hålla en hög nivå, utan även bokföringen. Inga köpcentrum vill förknippas med restauranger som inte sköter sin momsredovisning, personal eller alkoholtillstånd.

- Sedan ska vi naturligtvis kunna leverera ett bra utbud. Det innebär att vi med våra varumärken ska kunna erbjuda ett varierat utbud av måltider. Vi kommer även ta in andra varumärken om det behövs, till exempel har vi ingått avtal med Sandys.

- Och hälsotrender såsom kravmärkt, GI-index och låga halter av transfetter är idag en självklarhet för alla som vill verka i vår bransch.

- Vi räknar med att "food courts" blir en viktig del av vår fortsatta expansion. Idag driver vi 3 stycken "food courts". Under de närmaste fem åren räknar vi med att öka till minst 15 stycken.

Imponerande tillväxt 2006
Omsättningen och vinsten ökade kraftigt i slutet av 2006. För det fjärde kvartalet blev siffrorna:

      • Omsättning: 123,8 Mkr (67,5), +83%
      • Resultat före avskrivningar (EBITDA): 9,2 Mkr (2,9)
      • Rörelseresultat: 6,3 Mkr (1,9)
      • Resultat efter finansnetto: 4,6 Mkr (2,1)
      • Vinst per aktie: 0,16 kr (0,01)

Att vinsten per aktie blev så hög som 0,16 kr beror på att effekten av framtida skatteavdrag har lagts till. NSP hade vid ingången av året 51,6 Mkr i skattemässiga underskottsavdrag. Effekten blev en ökning av vinsten efter skatt med 14,4 Mkr på helårsbasis.

Precis som beQuoted förutspått (nyhetsbrev nr 25 2006) hamnade årsomsättningen över 380 Mkr och tillväxten över 50%. Resultatet efter finansnetto blev till och med något bättre än vår prognos och hamnade på 10,8 Mkr (prognos 8-9 miljoner kronor).

För helåret 2006 blev siffrorna:

      • Omsättning: 386,7 Mkr (248,9), +55%
      • Resultat före avskrivningar (EBITDA): 22,5 Mkr (4,5)
      • Rörelseresultat: 14,3 Mkr (-9,0)
      • Resultat efter finansnetto: 10,8 Mkr (-9,1)
      • Vinst per aktie: 0,21 (-0,09)

Försäljningsökningen beror dels på en fortsatt stark organisk tillväxt där NSP:s restauranger tar marknadsandelar, dels på nyförvärven: Burger King-restaurangerna i Danmark, svenska Taco Bar samt "food court"-verksamheten.

- Vi har verkligen lyckats trimma in vår organisationen under 2006. Vår snabba tillväxt har skett utan större störningar, vilket bidragit till vårt kraftiga vinstlyft, säger Ulf Wahlstedt.

Utveckling och framtidsutsikter 2007
Året har börjat bra vilket har stärkt NSP:s syn på framtiden. Omsättningen och vinsten väntas öka kraftigt under 2007. Bolaget utvärderar ett antal förvärv som bedöms tillföra försäljning och positiva synergieffekter.

Genom förvärven av Taco Bar i Sverige och Burger King-restaurangerna i Danmark har NSP en solid plattform för att öka omsättningen och lönsamheten. Ledningen talar till och med om kraftigt ökad lönsamhet.

- Det går som tåget i Danmark, berättar Ulf Wahlstedt. Restaurangerna är stora och välplacerade. De går bättre än vi vågat hoppas på.

- Till exempel tror jag att vår nya restaurang i Ålborg kommer att omsätta 25 miljoner kronor 2007.

Koncernen hade vid ingången av 2007 en omsättning proforma på 480 miljoner kronor med ett kassaflöde från verksamheten (EBIDTA) på 35 miljoner.

Köpet av Euroburger med 9 Burger King-restauranger i Skåne (se beQuoted nyhetsbrev nr 5 2007) kommer att öka omsättningen med 100 miljoner kronor och höja EBITDA med 10 miljoner kronor.

Stark utrullning av nya restauranger
I dagsläget äger NSP 29 Burger King-restauranger i Sverige och Danmark. Samt franchisekedjan Svenska Taco Bar med 15 restauranger (från och med den 22 mars), varav 3 är helägda medan resten ägs av franchisetagare. Och därutöver 3 stycken "food courts".

Snart räknar vi alltså med att kunna lägga till ytterligare 9 Burger King-restauranger i Skåne. Och inom kort öppnas ytterligare en Taco Bar-restaurang i Stockholm.

I NSP:s planer för de närmsta fem åren kan man läsa att företaget räknar med att:

  • Öppna 2 nya Burger King-restauranger i Sverige per år, med en snittomsättning på 15 miljoner kronor.
     
  • Öppna 3 nya Burger King-restauranger i Danmark per år, med en snittomsättning på 18 miljoner kronor.
     
  • Dubbla antalet Taco Bar-restauranger till cirka 30 stycken till mitten av 2008.
     
  • Finnas med i minst 15 "food-courts", med en snittomsättning på 25 miljoner kronor.

NSP värderas i dagsläget till 290 miljoner kronor på börsen och hade per sista december en nettoskuld på 62,5 miljoner kronor. beQuoted anser inte att värderingen är särskilt hög för ett företag som verkar inom detaljhandeln, och som har en så stor del av sin tillväxt framför sig.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 

 
Ulf Wahlstedt
VD Nordic Service Partners

 
 
 

 
NSP är Burger Kings största franchisetagare i Sverige och Danmark. 
 
 

 
Taco Bar förvärvades 2006. Det är Sveriges enda restaurangkedja som fokuserat på tex mex-mat.
 
 

Food courts


"Food courts" drivs i köpcentrum. Finns i Täby Centrum, Nacka Forum och Stinsen i Sollentuna.
 
 

NSP följer detaljhandelns utveckling

(Klicka bilden för större bild)

 
 

 
Kvalitet, smak och tillgänglighet är avgörande för att lyckas i snabbmatsbranschen. Mat ska inte behöva vara dålig bara för att den serveras snabbt.  
 
 

 
 
En framgångsrik integration av nya restauranger, bland annat Taco Bar och 7 Burger King-restauranger i Danmark, bidrog till en kraftigt ökad vinst under 2006.  
 
 

Starka kassaflöden från verksamheten
EBITDA


(Klicka bilden för större bild)

 
 
Marknaden för snabbmat och färdiglagat kan fortsätta växa i Sverige.
 
 
Andelen av konsumtionen ligger långt efter länder som Storbritannien, Grekland, Spanien och Tyskland.
 
 

Hushållens matinköp

Hushållens procentuella andel matinköp från snabbmat och färdiglagad mat i förhållande till den totala konsumtionen av livsmedel i olika länder
(Klicka bilden för större bild)
 
 
 
 
Stockholmsbörsen. NSP räknar med att noteras på Stockholmsbörsen under hösten 2007. 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-05-10
Delårsrapport Q1 2007

Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig