beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nya försäljningskanaler i USA nödvändiga för Stille 
beQuoted nyhetsbrev nr 11 2007
beQuoted nyhetsbrev 16 mars 2007
Nya försäljningskanaler i USA nödvändiga för Stille

Tvärstopp i försäljningen av undersökningsbordet ImagiQ i USA bidrar till fortsatta förluster. Soliditeten faller och nu börjar det lukta nyemission. Positivt är i alla fall att tillförordnade vd:n Anders Weilandt accepterat att bli permanent vd och köpt på sig aktier.

Försäljning av ImagiQ får en knäck i USA
Stille verkar ha det mesta emot sig. Under fjärde kvartalet kom beskedet att försäljningen i USA av det genomlysningsbara operationsbordet ImagiQ mer eller mindre drabbas av tvärstopp.

Det är Stilles amerikanska distributör General Electric, GE OEC Medical Systems, som från den mäktiga amerikanska myndigheten för livsmedel och läkemedel, FDA (Food and Drug Administration), har ålagts försäljningsförbud för alla sina produkter.

I sak har detta inget med Stille att göra, utan det är helt och hållet ett mellanhavande mellan GE OEC och FDA. Stille drabbas dock som "tredje man", precis som alla andra leverantörer till GE OEC.

Eftersom GE OEC svarat för klart övervägande delen av operationsbordet ImagiQ i USA blir försäljningsbortfallet kännbart.

Befarad storförlust 2006 blev ännu större
Att resultatet för 2006 skulle bli allt annat än bra stod klart sedan tidigare. Men händelserna med GE OEC strör salt i såren. Trots att stoppet gäller från 2007 har försäljningen redan gått ner.

Siffrorna för 2006 blev enligt följande:

      • Omsättning: 117,1 Mkr (104,3), +12,3%
      • Resultat efter finansnetto: -26,3 Mkr (2,3)
      • Vinst per aktie: -0,09 kr (0,01)

För fjärde kvartalet isolerat blev det alltså ytterligare en rejäl förlust:

      • Omsättning: 29,2 (32,9), -11,2%
      • Resultat efter finansnetto: -5,9 Mkr (1,9)
      • Vinst per aktie: -0,02 kr (0,01)

Försäljningen under helåret 2006 fördelade sig enligt följande mellan Stilles huvudsakliga affärsområden:

      • Sonestabord: 24,0 Mkr (21,2), +13,2%
      • ImagiQ: 44,2 Mkr (29,8), +48,3%
      • Instrument: 47,9 Mkr (49,3), -2,8%

Som synes är försäljningsstoppet från och med 2007 för ImagiQ djupt beklagligt, eftersom tillväxten har varit utmärkt här.

Men förutsättningar för ImagiQ är dock fortsatt mycket goda. På några års sikt skall förhoppningsvis händelserna med GE OEC mest kunna betraktas som ett hack i kurvan.

Resultatet inte så illa som det ser ut
Som beQuoted skrev i förra artikeln ser resultatet egentligen värre ut än det egentligen är för den underliggande verksamheten.

Engångskostnader för nedlagda Tedorprojektet, som vi berättade om i beQuoted nyhetsbrev nr 21 2006, samt avvecklad vd står för 14,5 miljoner kronor av förlusterna för helåret.

Som lök på laxen tillkommer omstruktureringskostnader på 6,8 miljoner kronor och kursförluster på 3,4 miljoner kronor. Totalt blir det 24,7 miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto för helåret var -26,3 miljoner kronor.

Är man med andra ord riktigt snäll skulle man kunna säga att den underliggande verksamheten ligger hyggligt nära ett nollresultat.

Balansräkningen kan behöva förstärkas
Redovisningsmässigt och även verkligt blir det alltså ändå en storförlust för helåret 2006. Soliditeten åker ner på åtta procent.

Värre är de verkliga effekterna av försäljningsförbudet av ImagiQ hos GE OEC, som lär inträda från första kvartalet 2007. Någon snabb resultatmässig vändning är det alltså svårt att se i kikaren.

I nuläget känns det som en lågoddsare att Stillle kommer att behöver vända sig till ägarna för ytterligare kapitalpåfyllning.

Nya försäljningskanaler för ImaqiQ skall hittas
Stille har för avsikt att så snabbt som möjligt kompensera för bortafallet i USA genom att hitta kompletterande försäljningskanaler. Men givetvis går inte det i en handvändning.

På längre sikt kan man inte utesluta att Stille arrangerar egen närvaro i USA.

På en kapitalmarknadspresentation hos Stockholm Corporate Finance deltog Stilles nyutnämnde vd Anders Weilandt. Han har varit tillförordnad vd sedan i augusti och innan dess ingick han i styrelsen. Han har alltså hunnit bli rejält varm i kläderna.

Under presentationen förklarade han att det hade varit värdefullt om Stille redan hade haft en egen försäljning i USA, med tanke på att bolaget faktiskt har 165 år på nacken. Så kanske är en möjlighet att Stille etablerar sig mer självständigt i USA på sikt.

Goda utsikter för handhållna instrument
Anders Weilandt berättade också att utsikterna för instrument för kirurgi, Stilles andra produktområde vid sidan av bord, ser mycket goda ut. Det finns mycket att göra både i Europa, USA och Japan.

Inom kirurgi förtjänar plastikkirurgi särskilt att nämnas, som ett av de mer intressanta områdena. Här är tillväxten god och handhållna instrument oumbärliga. Plastikoperationer kan inte robotiseras.

Som ett led för att bättre exploatera Stilles starka varumärke inom instrument för kirurgi kommer företaget att lansera ett utökat utbud tillsammans med det australiensiska företaget Gray Surgical.

Grays produktutbud inom specialiseringsområdet sårhaksystem, som är en central teknik inom öppen kirurgi, kommer tillsammans med instrument från Stille att lanseras under varumärket Stille-Gray i Norden och USA.

Starkt varumärke grunden för en vändning
Att Anders Weilandt tror på det egna bolaget bevisas av att han nu i mars köpt 3 miljoner aktier i bolaget. Därmed uppgår hans innehav till drygt 4 miljoner aktier.

beQuoted tror att även om 2006 var ett riktigt risigt år har Stille sådana underliggande kvaliteter, inte minst genom sitt starka varumärke, och verkar i en så pass intressant bransch att det borde kunna gå att vända skutan.

Förhoppningsvis kommer vändningen under 2007. Några garantier finns dock inte.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 

 
 
Stille utvecklar medicintekniska produkter.
 
 
 


ImagiQ, Stilles storsäljande bord.
 
 
General Electric har valt bordet ImagiQ för sin genomlysningsutrustning.
 
 
Tillväxten för försäljningen av bordet ImagiQ var 48% under 2006.
 
 
Mellanhavanden mellan Stilles amerikanska distributör GE OEC och myndigheten FDA sätter stopp för all försäljning från GE OEC i USA.
 
 
Stille drabbas som "tredje man", men kommer att söka alternativa försäljningskanaler som skall komplettera GE OEC.
 
 
 

En peang används för att nypa ihop kärl under operation.
 
 
 
Stille kommer tillsammans med det australiensiska företaget Gray att lansera ett utökat produktutbud inom instrument.
 
 

Gray Surgical är ett australiensiskt bolag.

 
 
Gray Surgical är specialister inom sårhakskirurgi, ett centralt teknikområde inom öppen kirurgi.
 
 
Produktutbudet kommer att gå under det gemensamma namnet Stille-Gray.
 
 
 

En plastiksax som är speciellt utvecklad för ansiktslyftningar.
 
 
Plastikkirurgi är ett område som växer. Allt fler människor vill operera sig för att hjälpa upp det yttre lite grann.
 
 
En åldrande befolkning som vill behålla sin ungdomliga fräschör lägger grunden för fortsatt god tillväxt inom området.
 
 
 
Nästa händelse
2007-04-25
Årsstämma 2007
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig