beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Finsk sisu i Drillcon 
beQuoted nyhetsbrev nr 10 2007
beQuoted nyhetsbrev 12 mars 2007
Finsk sisu i Drillcon
- Blir Europas ledande bolag inom borrning för gruv- och anläggningsindustrin

Drillcon förvärvar det finska företaget Suomen Malmi Oy (Smoy). I ett slag blir Drillcon Europas ledande bolag inom borrning för gruv- och anläggningsindustrin. Samtidigt som omsättningen fördubblas.

Ökad marknadsnärvaro genom Smoy
Förvärvet av finska Smoy ger ytterligare produkter och kompetens till Drillcon, samt en bredare plattform att arbeta ifrån. Sammantaget ska tillväxttakten kunna höjas ett snäpp.

Smoy omsatte 128 miljoner kronor under 2006 och är alltså bara marginellt mindre än Drillcon, som omsatte 132 miljoner kronor.

Resultatet efter finansnetto uppgick till 7,5 miljoner kronor jämfört med 13,6 miljoner kronor för Drillcon. Om vi istället räknar antalet anställda är Smoy något större med 150 medarbetare jämfört med 115.

Smoy är en av de ledande entreprenörerna i Norden inom geologiska, geofysiska och bergmekaniska undersökningar samt kärnborrning.

Företaget hjälper kunderna med prospektering av mineralreserver samt med geotekniska undersökningar för anläggningsarbeten. Bland kunderna finns Anglo American, Agnico Eagle, Helsingfors stad, Inmet Mining, Posiva och Svensk Kärnbränslehantering (SKB).

En tredjedel av försäljningen kommer från länder utanför Finland. Sedan starten 1935 har bolaget utfört arbete i 36 länder på alla kontinenter utom Antarktis.

Drillcon - ett borrföretag
Drillcon utför kärn- och raiseborrning inom gruv- och anläggningsindustrin. Huvudmarknaderna är Norden och den Iberiska halvön.

Verksamheten är uppdelad i två delar:

  • Drillcon Core: Utför kärnborrning till gruv- och anläggningsindustrin med Norden som huvudmarknad, utgör 77% av försäljningen.
     
  • Drillcon Portugal: Utför raiseborrning med fokus på Iberiska halvön, utgör 23% av försäljningen.

- Kärnborrning innebär att man borrar loss ett prov ur berget, borrkärna, åt kunderna som vill veta bergkvalitet, metallinnehåll med mera, berättar vd Mikael Berglund för beQuoted.

- Raiseborrning innebär att man borrar schakt i berg. Man borrar först ett pilothål till ett underliggande bergrum. Därefter ansluts ett så kallat rymningshuvud som under rotation dras upp genom berget och skapar det färdiga schaktet som kan vara upp till 4 meter i diameter, fortsätter Mikael Berglund.

Den största delen av volymen borrning utförs till gruvindustrin. Drillcon har en stabil position med långa kontrakt som löper under flera år. Under 2006 bestod cirka 80 procent av produktionen av långtidskontrakt.

Bland kunderna finns Boliden, LKAB, Lundin Mining, Svensk Kärnbränslehantering (SKB), Lappland Goldminers, International Gold Exploration (IGE) med flera.

Flera år med bra tillväxt
Under de senaste tre åren har Drillcon uppvisat en genomsnittlig organisk tillväxt om 29 procent per år. Under 2006 blev tillväxten 33 procent. Helårsiffrorna blev enligt följande:

      • Omsättning: 132,1 Mkr (99,3)
      • Resultat efter finansnetto: 13,6 Mkr (12,5)
      • Vinst per aktie: 0,33 kr (0,31)

Produktionen räknat i borrmeter kärnborrning ökade till 102.658 meter (91.567). Fältprospektering ovan jord stod för merparten av ökningen. Vid årets slut var arton borrmaskiner engagerade på borruppdrag i Sverige och Norge.

Att vinsten inte hängt med i samma takt som verksamheten ökat, beror på att ökningen i huvudsak har utförts av underentreprenörer. Det ger lägre marginaler jämfört med egen produktion.

Mikael Berglund berättar också att Drillcon inte kunnat utnyttja företagets kärnborrmaskiner fullt ut:

- På grund av den höga efterfrågan inom raiseborrning fick vi flytta över personal från kärnborrning till raiseborrning. Det medförde att vi inte hade resurser att köra med alla våra kärnborrmaskiner.

- I snitt var fyra kärnborrmaskiner i drift under 2006, mot fem till sex maskiner under 2005. Vid det här laget är åter sex maskiner i drift.

Kraftig produktionsökning för raiseborrning
2006 innebar framför allt en kraftig produktionsökning för raiseborrning. Färdiga schakt ökade med 25 procent till 2.799 meter (2.241) och volymen pilothål ökade med 84 procent till 5.360 meter (2.905).

Förutom uppdragen åt Eurozinc i Somincors Neves Corvo-gruvan, där fyra raiseborrmaskiner har varit sysselsatta, har uppdrag utförts i Grekland, Spanien och Turkiet. I december erhölls ett kontrakt i Finland som ska utföras under 2007.

Även här har marginalerna blivit lägre än normalt då en raiseborrmaskin har fått hyras in från en underentreprenör.

Förvärvet finansieras genom en riktad nyemission
Köpeskillingen för Smoy uppgår till 83 miljoner kronor, inklusive en nettoskuld om 5 miljoner kronor.

Förvärvet finansieras genom en riktad kontantemission på 90 miljoner kronor. Av dessa har Smoys huvudägare och vd Pekka Mikkola förbundit sig att stå för 29 miljoner kronor. Efter avslutad emission kommer nytillkomna ägare att äga cirka 20 procent av det gemensamma bolaget (Pekka Mikkola ej inräknad). Det medför samtidigt att den fria floaten stiger till cirka 35 procent.

Som den uppmärksamme läsaren observerar, överstiger emissionslikviden förvärvskostnaden. Det beror på att en del av pengarna ska användas för att öka den internationella expansionen.

Nya marknader såsom Ryssland bedöms som mycket intressanta. Dessutom pågår omfattande infrastrukturinvesteringar i det forna Östeuropa, till exempel i Bulgarien, Tjeckien, Polen, Rumänien, Slovenien, samt även i Turkiet.

Marknad och utsikter för Drillcon Smoy
Den sammanlagda omsättningen för Drillcon och Smoy uppgick till 260 miljoner kronor 2006. Om vi justerar för interna transaktioner mellan bolagen om 17 miljoner kronor var koncernomsättningen 243 miljoner kronor. EBITDA hamnade på 32 miljoner kronor.

Utsikterna för 2007 är mycket goda med rekordhöga nivåer på gruvföretagens planerade prospekteringsinsatser både i Skandinavien och södra Europa.

Även Drillcons raiseborrningsverksamhet påverkas positivt av gruvföretagens investeringar, varför bägge produktionsbolagen räknar med full maskinbeläggning och hög produktion under 2007.

De investeringar i maskiner och personal som har gjorts under 2006 kommer att minska beroendet av underentreprenörer vilket torde avspegla högre marginaler på projektnivå.

Drillcon ligger sent i konjunkturcykeln och efterfrågan på borrningstjänster överstiger med vida utbudet.

Infrastruktur- och industrisatsningar i bland annat Kina och Indien har medfört en stark efterfrågan och prisuppgång på metaller som förväntas bestå på långsikt. Detta påverkar Drillcon positivt, dels genom att befintliga gruvor förbättrar lönsamheten och investerar mer i prospekteringsborrning (till exempel Boliden har fördubblat sin prospekteringsbudget för 2007), och dels att intresset ökar för prospektering efter nya malmer utanför kända gruvområden.

Attraktiv värdering av förvärvet
Idag finns det 28,6 miljoner aktier i Drillcon. Vid en aktuell börskurs omkring 7,50 kronor värderas bolaget till 200 miljoner kronor. Smoy värderas till 83 miljoner kronor.

Jämför man Drillcons och Smoys nyckeltal kan vi inte se annat än att Drillcon gör ett bra köp. Aktuellt p/s-tal i Drillcon ligger på 1,42 (alltså att varje krona i försäljning värderas till 1,42 kronor av aktiemarknaden). För Smoy ligger p/s-talet på 0,66.

Även om vi jämför eget kapital ser Smoy billigt ut i jämförelse. Drillcon köper Smoy för 2 gånger det egna kapitalet, medan det egna kapitalet i Drillcon handlas för 7 gånger pengarna.

beQuoted tycker alltså att förvärvet ser mycket attraktivt ut. Trots den utspädning som nyemissionen ger upphov till förväntas Smoy redan i år bidra till att öka vinsten per aktie i Drillcon.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Mikael Berglund
VD Drillcon

 
 
 
 
 

Suomen Malmi Oy

 
Smoys hemsida
 
 


Pekka Mikkola
Huvudägare och VD Smoy

 
 
 
 
Drillcon grundades 1963. År 1991 förvärvades det statliga borrföretaget SGAB och 1993 förvärvades Bolidens entreprenadavdelning.
 
 
  

Kärnborrning ovan jord
 
 
 

Kärnborrning under jord
 
 
 

Raiseborrning
 
 
 
 

Stockholm Corporate Finance är finansiell rådgivare till nyemissionen.

 
 
 
Antal nya undersökningstillstånd
i Sverige

(Klicka bilden för större bild)

 
 
 
Styrelsen består av sex ordinarie ledamöter och en suppleant:
 • Peter Zeidler (ordf.)
 • Mikael Berglund (vd)
 • Bertil Sundberg
 • Tore Hallberg
 • Jonas Nordlander
 • Ronnie Öberg
 • Patric Perenius (suppl.)
 
 
 
 

Nästa händelse
2007-05-10
Delårsrapport Q1 2007
Årsstämma 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig