beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Björn Borg tar marknaden med storm (WBM) 
beQuoted nyhetsbrev nr 7 2007
beQuoted nyhetsbrev 22 februari 2007
Björn Borg tar marknaden med storm
- tillväxten sista kvartalet över 100 procent

World Brand Managements (WBM) bokslut tog marknaden med storm. Tillväxten för sista kvartalet ökade med över 100 procent. Vinsten ökade samtidigt nästan 150 procent. beQuoted har tittat närmare på hur företaget har kunnat lyckas med detta.

Explosiv utvecklingen under 2006
Försäljningen av Björn Borg-produkter har fullständigt exploderat under 2006. För helåret blev siffrorna i korthet:

      • Omsättning - Varumärket: 1.404,0 Mkr (747,0), +88%
      • Omsättning - WBM: 324,6 Mkr (183,6), +77%
      • Resultat efter finansnetto: 81,9 Mkr (32,9), +149%
      • Vinst per aktie: 10,19 kr (4,11), +148%

För sista kvartalet isolerat blev motsvarande siffror:

      • Omsättning - Varumärket: 483,0 Mkr (207,0), +134%
      • Omsättning - WBM: 108,5 Mkr (51,2), +112%
      • Resultat efter finansnetto: 34,1 Mkr (13,6), +151%
      • Vinst per aktie: 4,22 kr (1,69), +150%

Utdelningen föreslås bli 3 kr per aktie (1,25).

En rapport som överträffar beQuoteds förväntningar
Man kan minst sagt säga att WBM har överträffat våra och marknadens förväntningar. beQuoteds förväntningar för helåret låg på 8,90 kronor per aktie (se nyhetsbrev nr 31 2006). Utfallet blev 10,19 kronor per aktie, vilket fick kursen att rusa till 380 kr.

Tillverkningskostnaderna följer i stort sett försäljningen. Medan de övriga rörelsekostnaderna i form av distribution, administration och utveckling endast har ökat marginellt trots försäljningsökningen. Därför har vinstmarginalen ökat från 18 procent till 25 procent på ett år.

Övriga rörelsekostnader 2006 jämfört med 2005
I miljoner kronor och inom parantes i förhållande till omsättningen*:

      • Distribution   |   52,0 (16%)   |   40,1 (21,8%)   |
      • Administration   |   22,4 (6,9%)   |   17,4 (9,5%)   |
      • Utveckling   |   8,2 (2,5%)   |   7,0 (3,6%)   |

      * Omsättning   |   324,5   |   183,6   |

beQuoted ser ingen överhängande fara att dessa kostnader på något sätt skulle börja skena framöver, vilket borgar för en fortsatt bra marginalutveckling.

Sjunkande bruttomarginal till följd av expansionen
Det enda om inte pekade uppåt i bokslutet var bruttomarginalen som sjönk från 52,2 procent 2005 till 50,7 procent 2006. Vd Nils Vinberg tar dock de sjunkande marginalerna med ro:

- Jag har hela tiden sagt att målet är att behålla en marginal över 50 procent. Den kraftigt ökade andelen exportförsäljningen påverkar självklart marginalen, men målet kvarstår.

En effektiv affärsmodell för nya marknader
Affärsmodellen bygger på att varje land tar kostnaderna och gör arbetet för försäljningen av Björn Borg-produkterna i respektive land. Detta minskar riskerna för WBM. Kunskapen om hur arbetet skall bedrivas sköts också bäst av en engagerad lokal entreprenör.

När beQuoted pratade med Nils Vinberg om de lokala distributörerna i England och Tyskland är vibbarna positiva:

- Vi är mycket nöjda med dem, men man ska komma ihåg att det tar tid att etablera sig på stora och tuffa marknader som England och Tyskland.

Holland som har varit med i över tio år, öppnar tre nya butiker fram till sommaren. För att skapa en lika bra grund för framtiden engagerar sig WBM lite extra i de nya marknaderna.

- Vi står för delar av marknadsföringen på nya marknader. Vilket är helt i linje med vår strategi. I början kan man inte räkna med att satsningarna av de lokala distributörerna ska räcka. Därför gör vi olika former av samarbeten med våra distributörer i inledningsskedet, berättar Nils Vinberg.

Nya konceptbutiker och nytt huvudkontor
Under året kommer minst två nya Björn Borg-butiker etableras i Sverige. Stockholm och Linköping är redan klara. Dörrarna kommer öppna upp under andra och tredje kvartalet.

WBM passar samtidigt på att flytta sitt huvudkontor till nya lokaler på Södermalm i Stockholm. Huvudkontoret kommer ligga i anslutning till den nya konceptbutiken och invigs under augusti. Nils Vinberg ser flytten som ett naturligt steg:

- Efter senaste årens tillväxt har de befintliga lokalerna helt enkelt blivit för små.

Idag har företaget 6 egna konceptbutiker och 2 factory outlet-butiker. Enligt Nils Vinberg, letar bolaget kontinuerligt efter attraktiva lägen att etablera nya konceptbutiker på:

- Butikerna har en viktig funktion för positioneringen av varumärket och rätt läge är avgörande. Det råder samtidigt en hård konkurrens om dessa butikslokaler.

Aktiesplitten för liten (igen)
Styrelsen föreslår att en aktiesplit på 4:1 skall genomföras. Vilket om så blir fallet skulle vara WBM:s andra split sedan noteringen för drygt två år sedan.

Vi fick alltså rätt när vi vid det förra tillfället skrev att splitten skulle bli för liten, se beQuoted nyhetsbrev nr 15 2006. Då kommenterade Nils Vinberg splitten på följande sätt:

- Aktiesplitten görs för att aktien ska hamna på samma kurs som vid börsintroduktionen.

Introduktionskursen i december 2004 var 68 kr (lika med 17 kr efter första splitten). beQuoted vågar sticka ut hakan igen och påstår att splitten även den här gången kommer att bli för liten.

Marknaden ser potential i bolaget
Aktien handlas till 375 kronor vilket motsvarar ett p/e-tal på 37 för 2006. Precis som marknaden verkar göra, tror beQuoted att tillväxten kommer att fortsätta.

För 2007 förväntar vi oss att WBM omsätter cirka 450 miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto tror vi hamnar på 125-135 miljoner kronor, vilket skulle bli strax över 16 kronor per aktie. Det innebär att aktien handlas till p/e 23 på 2007 års vinstnivå.

Även Redeye har kommit med en analys. Deras förväntningar ligger på 15,20 kronor i vinst per aktie för 2007. Det ger ett p/e-tal på 25.

Värderingen av WBM börjar nå en hög nivå. Allt fler har förstått vilken potential som finns bolaget och har värderat upp aktien därefter. Tidigare har aktien värderats runt 20-25 på det rullande resultatet.

Det som drar nu är naturligtvis att företaget har överträffat marknadens förväntningar på tillväxt och resultat. Dessutom har WBM köpt rättigheterna till varumärket Björn Borg vilket vi tycker är extremt positivt. Förväntningar på att expansionen kommer att fortsätta till nya marknader ligger också i korten.

beQuoted tycker att ett p/e-tal runt 25 på 2007 års vinst är motiverat sett till bolagets tillväxt. För att motivera en ännu högre kurs krävs det att de nya marknaderna utvecklas väl. Ett tecken att hålla utkik efter är om provförsäljningarna i England och Tyskland utökas till fler varuhus under våren.

JOHAN SKÅRBRATT
[email protected]



Marknadsplats
First North
 
 
 


Nils Vinberg
VD WBM

 
 
 

WBM:s omsättning och resultat per kvartal

(Klicka bilden för större bild)

 
 

Varumärkesförsäljning
per produktgrupp & år


Kläder, Skor, Väskor, Glasögon, Parfym
(Klicka bilden för större bild)

 
 

 Varumärkesförsäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet
per produktområde


Kläder 78% (62)
Skor 9% (16)
Väskor 9% (14)
Glasögon och parfym 4% (8)

 
 

 Varumärkesförsäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet
per land


Sverige 31% (45)
Holland 32% (23)
Danmark 16% (13)
Norge 16% (13)
Övriga 5% (6)

 
 
 
Stockholmsbörsen. Under 2007 avser styrelsen att ansöka om notering vid Stockholmsbörsen.
 
Nyemission 100 Mkr. För att bredda det institutionella ägandet har en riktad nyemission på 100 Mkr har gjorts till SEB Fonder och Swedbank Robur. Teckningskursen blev 359 kr per aktie.
 
 
 

 

 
Tidigare var könsfördelningen vid försäljning av Björn Borg 80/20 i herrarnas favör. Idag närmar man sig 50/50.
 
Ett tecken på att Björn Borg håller på att bli hela coola familjens varumärke.
 
 
 

 

 
Tyskland har börjat bra. WBM rapporterar att varuhuset Karstadt i Leipzig hade en stark julförsäljning.
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-04-19
Årsstämma 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig