beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Trist avslutning för gamla Wilh. Sonesson 
beQuoted nyhetsbrev nr 6 2007
beQuoted nyhetsbrev 19 februari 2007
Trist avslutning för gamla Wilh. Sonesson
- Men bra försäljningsstart på 2007 för nya Midelfart Sonesson

Gamla Wilh. Sonesson gjorde ett svagt fjärde kvartal. Tunn försäljning och problem i dotterbolaget Vitamex skapade ett rejält minusresultat. I Vitamex skall bordet nu vara städat. Midelfart Sonessons försäljning under början av året har startat bra och det lovar gott inför 2007.

Kraftiga reserveringar i Vitamex
Dotterbolaget Vitamex förvärvades 2003. Det har nu visat sig att det funnits en hel del problem med hur ledningen skött verksamheten sedan dess.

I delårsrapporten för tredje kvartalet 2006 meddelades att Wilh. Sonesson var tvungna att reservera 24 miljoner kronor för felredovisade poster avseende kostnader under tidigare år.

I rapporten för fjärde kvartalet kom nästa kalldusch: Ytterligare 22 miljoner kronor måste redovisas för inkuranta lager. Positivt är dock att reserveringarna endast i mindre utsträckning är kassaflödespåverkande.

Dessutom har redovisningen i bolaget gåtts igenom för de senaste åren, tillsammans med juridisk expertis. Man har då funnit oegentligheter som kan vara bokföringsbrott. Ledningen för Vitamex har bytts ut.

Positivt är att norska Midelfart tidigt blivit informerade om händelserna och accepterat att sådant kan inträffa, även om det är tråkigt. Enligt Lennart Nylander, vd för Midelfart Sonesson, påverkar problemen inte förhållandet mellan bolagen på något sätt.

Varmt väder höll förkylningarna borta
Siffrorna för helåret 2006 blev enligt följande:

      • Omsättning: 1.157,2 Mkr (1.288,6)
      • Resultat efter finansnetto: -41,5 Mkr (40,3)
      • Vinst per aktie: -0,93 kr (1,10)

Försäljningsminskningen är egentligen ingen minskning. I siffrorna för 2005 ingick nämligen Naturapoteket. Justeras siffrorna för avyttrade och förvärvade verksamheter blir det i själva verket en ökning med 4,3 miljoner kronor i försäljning, eller 0,4 procent.

För fjärde kvartalet isolerat blev siffrorna:

      • Omsättning: 286,6 Mkr (345,9)
      • Resultat efter finansnetto: -35,5 Mkr (9,1)
      • Vinst per aktie: -0,68 kr (0,21)

Här pratar vi dock om en minskning även sett med hänsyn till avyttringar och förvärv. Omsättningen har reducerats med 24,9 miljoner kronor, eller cirka 8 procent.

Till hälsofackhandeln har försäljningen minskat med 3 procent under fjärde kvartalet 2006. En orsak är det varma vädret (!) som gjort att folk klarat sig ifrån förkylningar i större utsträckning än vanligt.

Övrig försäljningsminskning kommer av att Naturpost körde en intensiv telemarketingkampanj under slutet av 2005, som inte upprepades 2006. Försäljning över telefon har blivit allt mer ifrågasatt. Naturpost försöker kompensera detta genom en ökad försäljning över internet.

Det svaga resultatet gör att utdelningen uteblir för 2006. I analysen bör dock nämnas att Midelfart gjort ett gott resultat på 55 miljoner kronor under 2006. Som beQuoted förutspått blev emissionen för att finansiera förvärvet av Midelfart övertecknad, med 67 procent.

Bra början på samgåendet med Midelfart
Samgåendet mellan Wilh. Sonesson och Midelfart har startat bra. I Stockholm har Midelfarts försäljningskontor för Sverige kunnat integreras i Wilh. Sonessons försäljningsorganisation.

- Det är en direkt synergieffekt av samgåendet, säger Lennart Nylander till beQuoted. Försäljningen under 2007 har dessutom börjat bra både till hälsofackhandeln, till apoteken och till dagligvaruhandeln, och det är väldigt roligt.

Midelfart har också blivit återförsäljare av varumärket Finish, ett mycket starkt varumärke i Europa.

- Lanseringen av Finish är mycket intressant och viktig för Midelfart, säger Lennart Nylander.

Stor satsning på Friggs efter produktutveckling
Han har stora förväntningar på varumärket Friggs inför fortsättningen av 2007:

- Vi har lagt 7 miljoner kronor på utveckling av design, i form av uppdaterade förpackningar, och på sortimentsutveckling. Det är kostnader som vi redan har tagit. Friggs har fått en helt annan kostym som man skall växa in i och jag tycker att vi har fog att vara riktigt optimistiska, säger Lennart Nylander.

- Nu skall vi dessutom lansera Friggs genom Midelfarts marknadskanaler i Norge och det har vi stora förväntningar på.

- Volymerna är avgörande för vår vinst, eftersom vi främst säljer till dagligvaruhandeln, där marginalerna är tunna. Så den starkare försäljning för Friggs som vi hoppas på är väldigt positiv.

beQuoted konstaterar att år 2006 får betraktas som ett mellanår för Wilh. Sonesson, där den viktigaste positiva händelsen är samgåendet med Midelfart. Inför 2007 ser det betydligt bättre ut och kan bara Vitamex och Naturpost slutgiltigt snitsas till så kan det bli riktigt bra.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Lennart Nylander
VD Midelfart Sonesson

 
 
 
- Försäljningen under 2007 har börjat bra både till hälsofackhandeln, till apoteken och till dagligvaruhandeln.
 

 
 


 
 
- Vi har lagt 7 miljoner kronor på varumärket Friggs, på utveckling av design i form av uppdaterade förpackningar samt på sortimentsutveckling.
 
 
- Friggs
har fått en helt annan kostym som man skall växa in i och jag tycker att vi har fog att vara riktigt optimistiska.
 
 
 

 
 
Förkylningstider. Den varma vintern har minskat mängden förkylningar. Det har minskat försäljningen till hälsofackhandeln under fjärde kvartalet 2006.
 
 
 
År 2007 har försäljningen startat bättre på alla fronter. Volymerna har stor betydelse för vinstutvecklingen då försäljning till detaljhandeln innebär tunna marginaler.
 
 
 
 

 
 
Finish kommer att lanseras på den norska marknaden av Midelfart Sonesson.
 
 
Varumärket bedöms ha en stor försäljningspotential.
 
 
 
 

Nästa händelse
Årsredovisning 2006 kommer under april 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig