beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: SBT breddar verksamheten till fastigheter i Sydsverige 
beQuoted nyhetsbrev nr 6 2007
beQuoted nyhetsbrev 19 februari 2007
SBT breddar verksamheten till fastigheter i Sydsverige
- Utnyttjar förlustavdrag och ger bromshävarmarna respit

Swedish Brake Technology (SBT) breddar verksamheten till fastighetssektorn. Genom att apportera in ett antal bestånd i Sydsverige skall förlustavdragen kunna utnyttjas. Samtidigt får bromshävarmarna viss respit. beQuoted var med på bolagsstämman i Landskrona.

Bromshävarmarna central del i trumbromsar
SBT utvecklar, tillverkar och säljer automatiska bromshävarmar för lastbilar, bussar och andra tunga fordon som använder trumbromsar. Bromshävarmen är en central del i trumbromsars bromsfunktion.

Enligt ledningen i SBT är den egna bromshävarmen tekniskt mycket avancerad och hävdar sig utomordentligt väl på marknaden vad avser funktionalitet och totalkostnad.

Redan 1996 fick bolaget sin första finansiering via en emission på dåvarande Innovationsmarknaden. Men genombrottet har dröjt och förlusterna har ackumulerats. Emission har följt på emission. Totalt uppgår de ackumulerade förlusterna till 53 miljoner kronor.

Ännu en tids respit för bromshävarmarna
Bolagets nuvarande huvudägare ser dock ljuset i tunneln för bromshävarmsverksamheten och vill inte ge upp ännu. Samtidigt ser man ett betydande värde i förlustavdragen som man vill utnyttja genom att ta steget in i fastighetssektorn.

- Vi kan inte hålla på med nyemissioner nu längre, samtidigt som vi inte vill stänga verksamheten. På detta sätt ger vi SBT ytterligare respit och en chans att hitta de order som man är relativt nära och som behövs för att nå positivt kassaflöde i bolaget, säger Tommy Qvarfort, styrelseordförande i SBT, till beQuoted.

Anders Nelson, som är vd i SBT, bekräftade i sin presentation att bolaget är på rätt väg:

- Vi har ökat omsättningen med 50 procent under 2006 och kraftigt förbättrat resultatet. Vi för nu intressanta diskussioner med två stora kunder. Vår bedömning är att vi under 2007 skall kunna nå ett positivt kassaflöde om den positiva trenden håller i sig.

Siffrorna för 2006 bekräftar att bolaget tycks vara på rätt väg:

      • Omsättning: 11,2 Mkr (7,4)
      • Resultat efter finansnetto: -3,3 Mkr (-8,2)
      • Vinst per aktie: -0,01 kr (-0,03)

Verifierad kvalitet skall stärka försäljningen
beQuoted måste ändå nyktert konstatera att det knappast är första gången som SBT har sagt att "nu skall det äntligen bli plus". Vad är det som är annorlunda den här gången?

- Sedan jag tillträdde som vd under 2004 har vi lagt ner mycket utvecklingsinsatser för att verifiera kvalitet och funktionalitet, fortsätter Anders Nelson.

- En hög och jämn kvalitet är avgörande i en så viktig funktion som bromshävarmar. Vi har inte varit hundraprocentigt nöjda med kvaliteten som den var tidigare. Detta har till en del hindrat vårt marknadsgenombrott, men nu skall vi vara på rätt väg.

Fastighetssatsningen ger ökad stabilitet
På bolagsstämman förklarades hur det är tänkt att breddningen till fastigheter skall gå till i praktiken.

- Vår avsikt är att apportera in ett antal fastighetsbestånd i Sydsverige som skall bli bas i ett nytt fastighetsbolag som på några års sikt skall kvalificera sig för börsnotering, berättade Tommy Qvarfort. Det skapar en helt annan stabilitet i bolaget. Samtidigt blir bromshävarmarna kvar i ett på sikt eget dotterbolag.

- Geografiskt tänker vi oss en linje från Falkenberg i väster, över Växjö till Kalmar i öster, men dock med betoning på Skåne. Vi skall inte konkurrera med existerande fastighetsbolag utan koncentrera oss på mindre orter på pendlingsavstånd från de större tätorterna. Det kan bli orter såsom Eslöv, Hässleholm, Kristianstad och Åstorp.

- Bostäder lär bli en viktig satsning, där eventuella utförsäljningar av en del av allmännyttans bestånd kan skapa vissa möjligheter.

Namnkunnig styrelse skall ge intressant fastighetsaffär
De nuvarande huvudägarna Tommy Qvarfort och Svante Paulsson (son till fastighetsmagnaten Erik Paulsson) har omfattande erfarenhet från fastighetssektorn.

Övriga styrelseledamöter går inte heller av för hackor. På bolagsstämman valdes fastighetsprofilen Erik Selin, som är vd för Balder, och Fredrik Widehov, som är regionchef för Newsec, som nya ledamöter i SBT.

- Vi är väldigt nöjda med den kompetens som den nya styrelsen kommer att få, förklarade Tommy Qvarfort. Inte minst tar de med sig ett antal uppslag till affärer in i bolaget.

beQuoted gillar affären, som antagligen är det bästa som kan hända aktieägarna. SBT har hittills varit en tråkig historia, men på detta sätt får förlustavdragen ett värde och kanske kan ett genombrott för bromshävarmen bli verklighet till slut ändå.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om SBT:
» SBT Swedish Break Technology byter handelsplats



Marknadsplats
beQuoted inofficiella
 
 
 

Anders Nelson
VD SBT
 
- Vår förhoppning är att vi skall kunna nå ett positivt kassaflöde under 2007 
 
 

Marknadsföring av SBTs bromshävarm
(Klicka bilden för större bild)

 
 
SBTs bromshävarm är en teknisk innovation. Den ger enligt bolaget självt goda resultat vad avser funktionalitet och låg totalkostnad.
 
 
Konkurrenter till SBT är inte minst Haldex, som också finns i Landskrona, och asiatiska lågprisvarianter.
 
 
 

 
 
Tunga lastbilar är en viktig kundgrupp för SBT.
 
 
Förbättrad och verifierad kvalitet skall hjälpa SBT att nå positivt kassaflöde under 2007, om trenden håller i sig.
 
 
 
I nya styrelsen kommer följande personer, flera med stor erfarenhet av fastigheter, att ingå:

 • Tommy Qvarfort (ordf.)
 • Svante Paulsson
 • Erik Selin
 • Fredrik Widehov
 • Anders Nelson (vd)
 
 
 

Nästa händelse
Årsstämma 2007 beräknas hållas under maj 2007

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig