beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: TracTechnologys MeatTrac kan ersätta öronlappar 
beQuoted nyhetsbrev nr 6 2007
beQuoted nyhetsbrev 19 februari 2007
TracTechnologys MeatTrac kan ersätta öronlappar

Testerna av TracTechnologys huvudprodukt MeatTrac på Sojdungs gård på Gotland löper väl. Såväl uppfödarna som TracTechnology hoppas att systemet på sikt skall kunna ersätta dagens system med märkning via öronlappar. Det kan sätta ytterligare fart på marknaden.

Gotländska tester av MeatTrac utvecklas väl
Som beQuoted tidigare berättat om har TracTechnology ett metodpatent som ger spårbarhet för hela kedjan från uppfödning till slakt och förädling. Baserat på detta har TracTechnology utvecklat ett system som går under namnet MeatTrac, som är baserat på RFID.

Den stora marknaden finns internationellt, inte minst i USA. Men den svenska marknaden är viktig som referens- och testmarknad. Därför har intresset varit stort kring den pilotinstallation som sedan ungefär ett år körs på Sojdungs gård på Gotland.

Hittills har systemet fungerat väldigt väl och ägarna uppges vara nöjda. Ett av målen med investeringen är dock att den skall kunna ersätta dagens märkningssystem.

Elektronisk märkning kan ersätta öronlappar
Inom EU är märkning av nötdjur obligatorisk. Är inte djuren korrekt märkta kan det bli dryga böter för uppfödarna. För närvarande sker märkning med öronlappar i båda öronen. Det finns flera nackdelar med det systemet, både ur ekonomisk synvinkel och för djurskyddet.

- Det är inte ovanligt att köttdjuren tappar öronlapparna och då får de tas in för ommärkning, berättar Mats Nordström som är vd i TracTechnology. Tappar nötdjuret båda öronlapparna vill det till att det bara är ett nötdjur som gjort så för att det överhuvudtaget skall gå att identifiera i besättningen.

- Ur djurskyddssynvinkel är det nuvarande systemet inte heller bra. En av orsakerna till att öronlapparna tappas är att de fastnar i buskage när djuren är på bete, och det kan göra att det blir skador på öronen.

MeatTrac går ut på att en bolustransponder stor som ett 1,5-voltsbatteri släpps på bakre delen av köttdjurets tunga och sedan lägger sig i magen. Där ligger den kvar till dess att det är dags att slakta djuret.

- Med den bolustransponder som MeatTrac använder undviks problemet. Veterinärmedicinska studier visar att sådan märkning även är mer djurvänlig än dagens märkning med öronlappar.

Godkännande kan sätta fart på marknaden
I Sverige ansvarar Jordbruksverket för frågor rörande märkning av köttdjur. TracTechnology planerar att uppmärksamma myndigheten på den lösning som MeatTrac erbjuder och hoppas att det skall snabba upp processen mot ett godkännande av elektronisk märkning.

- Om inte annat kan bolustranspondern tills vidare fungera som ett komplement till dagens märkning med öronlappar, säger Mats Nordström.

Med tanke på dagens problem med öronlappar skulle ett sådant godkännande säkert bidra till att sätta fart på marknaden i Sverige. Och en starkare hemmamarknad skulle hjälpa TracTechnology att snabbare testa och få accept för de övriga delarna som MeatTrac innehåller, som berör spårbarhet i hela uppfödningsprocessen från gård till gaffel.

Ytterligare tester av alla systemets delar lär nämligen behövas innan det är dags för en storskalig internationell lansering.

beQuoted tycker att vägen mot kommersialiseringen av MeatTrac gått över förväntan. Allra mest intressant är de stora rationaliseringsfördelar som verkar följa med systemet, i tillägg till huvudsyftet att erbjuda spårbarhet för att säkra kvaliteten på köttet. Att ersätta öronlapparna är bara ett exempel.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

Mats Nordström
VD TracTechnology
 
 
 
Patentet för MeatTrac ägs av TracTechnology, men företaget betalar royalty på 0,75% av försäljningen.
 
 
 


 

 
 
En bolustransponder eller örontagg gör att djuret kan identifieras med en sådan här läsare.
 
 

Slipper öronlappar. Med MeatTrac kan skador på öronen undvikas eller att nötdjuren tappar öronlapparna.

 
 
Veterinärmedicinska
studier visar att elektronisk märkning med bolustransponder är en mer djurvänlig lösning än märkning med öronlappar.
 
 

Nästa händelse
2007-02-22
Extra bolagsstämma

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig