beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nordic Service Partners satsar på Öresundsregionen 
beQuoted nyhetsbrev nr 5 2007
beQuoted nyhetsbrev 15 februari 2007
Nordic Service Partners satsar på Öresundsregionen
- Genomförd och planerad expansion ska öka verksamheten med 25 procent

Nordic Service Partners (NSP) aktie har stuckit iväg som en raket på sista tiden. Ikeas grundare Ingvar Kamprad är en av aktieägarna som har fått apatit på snabbmatsföretaget. beQuoted tror att bolaget har mycket av sin tillväxt framför sig.

Danmarks största Burger King-restaurang öppnad
Serviceföretaget NSP öppnade nyligen Danmarks största Burger King-restaurang. Den ligger i Ålborg och blev företagets åttonde i Danmark.

Starten har gått bra, enligt Ulf Wahlstedt, som är vd på NSP. Han berättar för beQuoted:

- Restaurangen har ett perfekt läge alldeles intill ett av Jyllands största köpcentrum med ett upptagningsområde som sträcker sig ända upp till Skagen i norr.

- Den kommer att bli en av våra lönsammaste med en årlig omsättning över 20 miljoner svenska kronor. Försäljningen har så här långt överträffat våra förväntningar och vi är mycket nöjda med utvecklingen.

Vid en omsättning på 20 miljoner svenska kronor beräknas restaurangens resultat före avskrivningar (EBITDA) bli drygt 4 miljoner kronor.

NSP är Burger Kings största franchisetagare i Danmark. Intåget på den danska marknaden inleddes i fjol genom förvärvet av Cresco som hade sju restauranger.

Företaget planerar att öppna ytterligare fyra till fem Burger King-restauranger under de närmaste åren i Danmark. Dessutom kommer man att etablera Taco Bar på den danska marknaden.

Skåne nästa region
I december 2006 ingicks en avsiktsförklaring om att förvärva ytterligare 9 Burger King-restauranger i Skåne. Restaurangerna är koncentrerade till regionen Malmö-Helsingborg. Förvärvet sker genom att köpa samtliga aktier i Euroburger AB.

- Genom köpet av dessa restauranger får vi en mycket stark närvaro i den expansiva Öresundsregionen. Den geografiska koncentrationen gör att det blir lättare att uppnå samordningsvinster, berättar Ulf Wahlstedt.

Förvärvet är dock villkorat av att Burger King Corporation godkänner affären.

- Vi uppfyller alla formella krav som Burger King ställer så jag ser inga problem med godkännande, säger Ulf Wahlstedt.

Så vitt beQuoted erfar väntas ett sådant godkännande komma inom ett par tre veckor. Köpet väntas vara helt klart i slutet av mars eller senast i början av april.

Betalningen sker dels kontant, dels med nyemitterade aktier. Efter köpet kommer Euroburgers nuvarande ägare att inneha cirka 3 procent av aktierna i Nordic Service Partners.

Årsomsättningen ökar till 580 miljoner kronor
NSP äger sedan tidigare 3 Burger King-restauranger i Skåne. Efter förvärvet kommer koncernen således ha 12 restauranger i Skåne, och totalt 30 stycken om man räknar in hela Sverige.

De nya restaurangerna omsätter årligen cirka 100 miljoner kronor, och kommer att ge en positivt kassa flöda från första dagen.

Koncernens årsomsättningstakt kommer att öka till omkring 580 miljoner kronor, vilket ska ge ett resultat före avskrivningar (EBITDA) på 45 miljoner kronor på 12-månadersbasis.

Köprekommenderas av Björn Davegårdh och Anders Kjäll
Det är fler än beQuoted som uppmärksammat NSP. "Snabbmat billigt på börsen" skriver Björn Davegårdh och Anders Kjäll i en analys på Nordnet. "NSP ser riktigt aptitligt ut. Aktien är alldeles för lågt värderad med tanke på den långsiktiga trenden och konjunkturstabiliteten."

De två analytikerna pekar bland annat på att NSP är ett ganska okänt företag, vilket å andra sidan gör det möjligt att göra ett "klipp" i aktien. Och eftersom trenden går mot mer och bättre snabbmat skulle fler köpa aktien om de visste vad bolag håller på med.

Restaurangnäringen växer nämligen mer än BNP, för närvarande med drygt 5 procent per år. Sverige har cirka 9 miljoner invånare som i snitt äter tre mål mat om dagen. Varje dag äts alltså 27 miljoner måltider. Av dessa äts cirka 6 miljoner utanför hemmet.

Marknaden ännu inte mätt på snabbmat
I USA ligger marknaden för snabbmat och färdiglagad mat på en marknadsandel av livsmedelskonsumtionen om cirka 50 procent. I Sverige ligger motsvarande siffra under 20 procent. Det finns alltså utrymme för en fördubbling utan att Sverige ens går om USA.

Och även i Europa ligger Sverige långt efter länder som Storbritannien, Grekland, Spanien och Tyskland, som konsumerar dubbelt så mycket snabbmat per capita.

"Sannolikheten för att den här trenden ska vända nedåt måste anses som mycket låg", skriver Björn Davegårdh och Anders Kjäll, "NSP har lyckats riktigt bra så här långt."

Vid analystidpunkten låg börsvärdet på 240 miljoner kronor. Enligt Björn Davegårdh och Anders Kjäll skulle p/e-talet kunna hamna på runt 7 - 8. "Det är mycket billigt för ett bolag som är nästan okänsligt för konjunkturen och har den långsiktiga trenden med sig", avslutas analysen.

Sedan dess har aktien stigit med 20 procent och handlas nu till p/e 9, med samma antaganden. Men beQuoted anser att även det är billigt. I synnerhet för ett bolag som har så stor del av sin tillväxt framför sig.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Service Partners:
» Snabb mat, snabb tillväxt för Nordic Service Partner

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 

 
Ulf Wahlstedt
VD Nordic Service Partners

 
 
 
 

 
NSP är Burger Kings största franchisetagare i Sverige och Danmark. 
 
 
 
 

 
Öresundsregionen. NSP ökar sin närvaro i den expansiva Öresundsregionen.
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Marknaden för snabbmat och färdiglagat kan fortsätta växa i Sverige.
 
 
Andelen av konsumtionen ligger långt efter länder som Storbritannien, Grekland, Spanien och Tyskland.
 
 
 

Hushållens matinköp

Hushållens procentuella andel matinköp från snabbmat och färdiglagad mat i förhållande till den totala konsumtionen av livsmedel i olika länder
(Klicka bilden för större bild)
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2007-02-22
Bokslutskommuniké 2006

Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig